Inaugurace příliš nezajímala ani Zemanovy příznivce, ani odpůrce. Před turisty se i přesto pohádali

Foto: Prezident Zeman je inaugurován. Před Hradem to nikoho nezajímalo, na nádvoří se lidé hádali
Je před inaugurací Miloše Zemana a vybraní pozvaní oficiální hosté už jsou uvnitř Hradu. Není mezi nimi třeba Mikuláš Bek, rektor Masarykovy univerzity.
Inaugurace už sice asi čtyři minuty běží, ale na Hradčanském náměstí na velkoplošné obrazovce zatím neběží nic.
Moc lidí si toho, dlužno říct, nevšimlo. Tato fanynka prezidenta ale ano.
Přenos se po chvíli rozběhl, a tak si všichni mohli v přímém přenosu České televize poslechnout útoky na Českou televizi. Čili to, jak si prezident ani během této slavnostní chvíle neodpustil značnou část svého projevu věnovat atakování svých kritiků včetně médií, mezi nimiž zmínil i Aktuálně.cz.
Foto: Jakub Plíhal
Tomáš Klézl Tomáš Klézl
8. 3. 2018 21:36
Na Pražský hrad přijeli vyjádřit svůj názor Zemanovi odpůrci i příznivci. Obě skupiny však byly zklamané z nízkého počtu účastníků.

Praha - Při příležitosti letošní inaugurace prezidenta Miloše Zemana přijeli na Pražský hrad svůj názor vyjádřit jak jeho odpůrci, tak příznivci. Obě skupiny se sjely v menším počtu, než očekávaly, i přesto se událost neobešla bez hádek a konfliktů.

Dvě hodiny před začátkem inaugurace by člověk na Hradčanském náměstí hledal náznaky protestu jen velmi těžko. Mezi skupinkami nicnetušících turistů pochoduje pouze notoricky známý demonstrant s velkými cedulemi, který podle svých slov protestuje proti státu na různých místech Prahy už více než 3000 dní v kuse.

Kolem jedné hodiny už ale v prostoru kolem sochy Tomáše Garrigua Masaryka stojí zhruba padesátka odpůrců politiky Miloše Zemana s cedulemi s nápisy "Prezident Česka musí být demokrat!", "Zem-biš, politická obluda" nebo "Prezident členské země EU nesmí zrazovat svou zem!". Jedna z protestujících si přinesla buben. Využívá jej ale naprosto minimálně. Protest je tichý a poklidný.

"Je nás tady málo. Zvláště, když si vzpomenu, kolik lidí bylo v pondělí na Václavském náměstí," povzdychne si Jan Jakubec, šedesátník s vlajkou Evropské unie v rukou. Smutek ze znovuzvolení prezidenta Zemana vyjadřuje černým oděvem. "Jsme tu i za novináře, jsou naše naděje," dodává další z demonstrantů.

Podle slov organizátora Tomáše Pečinského akce nemá za úkol zpochybnit právoplatnost volby prezidenta nebo jeho inauguraci. "Chceme připomenout demokratické hodnoty a to, že je nutné je dodržovat," říká.

Projev občanské aktivity

Demonstranty postupně přichází podpořit několik osobností liberálního křídla Poslanecké sněmovny. Jako první s nimi hovoří bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. "Přišlo mi fér podpořit projev občanské aktivity," pronáší s úsměvem.

Po cestě na inauguraci se u sochy prvního československého prezidenta zastavila i bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS, přes plot demonstranty pozdravil také Zemanův sok z prezidentské volby roku 2013, poslanec TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Pokud je dnes Hradčanské náměstí jakousi tvrzí Zemanových odpůrců, třetí nádvoří Pražského hradu nabízí úplně opačný pohled. Prezidenta zde přijela podpořit zhruba stovka jeho příznivců z celé České republiky. Rozdávají se vlaječky, popíjí se horký čaj.

Protesty proti Zemanovi nechápu

Před dveřmi do Vladislavského sálu, odkud mohli lidé poprvé spatřit prezidenta naživo, si místo v první řadě vydobyl starší pár z Mladé Boleslavi. Protesty proti Zemanovi dvojice skoro nezaznamenala. "Nechápu je, ale co se dá dělat," říká asi pětašedesátiletý muž.

Ještě delší cestu na inauguraci podnikli dva mladíci ve valašských krojích. "Je to slavnostní událost," říká jeden z Moravanů. Stejně jako jejich protějšci se i Zemanovi podporovatelé shodují na tom, že očekávali větší účast.

To se projevuje i v momentě příjezdu prezidenta a jeho delegace ke dveřím Vladislavského sálu. Až na letmý potlesk a pár osamělých zvolání "Ať žije Zeman!" zůstává dav v tiché náladě.

K určitému napětí mezi oběma skupinami dochází až v závěru ceremoniálu před Zemanovým příchodem do katedrály sv. Víta. Vlaječky Zemanovců se mísí s transparenty odpůrců a dochází k hádkám. Jedni hovoří o nekalých aktivitách Američanů, druzí o ostudě, kterou Zeman přináší svým proruským postojem. Smíru nedochází nikdo. 

Překvapení turisté

Celou akci sleduje zástup udivených turistů, kteří se přítomných Čechů ptají, do čeho se to připletli. Fakt, že jim situaci každý vykládá jinak, jejich chápání nijak nepomáhá.

Hrad letos pro občany připravil promítání přenosu inaugurace na velkoplošné obrazovce, pro příště by měl ale tento krok přinejmenším zvážit. Na Hradčanském náměstí jej sledovalo jen asi deset až dvacet solitérů.

Kolem čtvrté hodiny se Pražský hrad pomalu vrací do původního stavu. Odjíždějí luxusní automobily, mizí novináři a turisté mají opět klid. Na místě je opět jen jeden protestující, a to známý muž s obrovskými cedulemi, kterému končí jeho 3141. den protestu.

 

Právě se děje

Další zprávy