Huml předběhl Peake ve změně partaje a vstoupil do ČSSD

Martina Machová Martina Machová
20. 4. 2012 19:37
Po přestupu do poslaneckého klubu ČSSD se stal i straníkem
Stanislav Huml.
Stanislav Huml. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V době, kdy chce Karolína Peake zlegitimizovat skupinu odcházejících poslanců Věcí veřejných a Jiří Paroubek postupně vtahuje Jaroslava Škárku do levicového Lva21, proběhl v tichosti první politický přestup tohoto roku.

Bývalý předlistopadový komunista a později poslanec za VV Stanislav Huml vstoupil do sociální demokracie. Deníku Aktuálně.cz to potvrdil s tím, že stranickou legitimaci v místní organizaci v Brandýsu nad Labem získal už v lednu.

Veřejně se ale nepochlubil. "Není to pro mě tak zásadní informace. Se sociální demokracií jsem již spolupracoval," vysvětloval, proč svůj vstup do nejsilnější opoziční strany oficiálně neoznámil.

Huml s ČSSD spolupracoval od léta loňského roku, kdy se jako host pravidelně účastnil jednání poslaneckého klubu socialistů. O vstup k socialistům pak požádal v polovině ledna.

Huml patřil do první skupiny "odpadlíků" z VV, kteří veřejně kritizovali poměry uvnitř nejmenší vládní strany. Když došlo na střet mezi neformálním šéfem VV Vítem Bártou a Kristýnou Kočí, postavil se na stranu někdejší předsedkyně poslaneckého klubu a Bártovi vypověděl poslušnost.

Z celé trojice první skupiny odpadlíků pak vyšel nejlépe. Na rozdíl od Jaroslava Škárky a Kristýny Kočí o něm soudce Jan Šott během procesu úplatkářství uvnitř VV řekl, že jeho výpověď je přesvědčivá a věrohodná.

Navíc Bártova nabídka Humlovi, že mu zajistí zakázky pro jeho nahrávací studio jako náplast za snížení poslaneckého platu, se pak stala jedním z podpůrných důkazů pro dokázání Bártovy viny.

 

Právě se děje

Další zprávy