Nejisté počty: Vláda by mohla mít podporu 102 poslanců

Domácí Domácí
18. 4. 2012 23:15
Další osud vlády i Věcí veřejných jsme v průběhu dne sledovali online
Nečas: Buď rychlý zisk bezpečné většiny ve sněmovně, nebo rychlé volby.
Nečas: Buď rychlý zisk bezpečné většiny ve sněmovně, nebo rychlé volby. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Poslanecký klub Věcí veřejných vzal na vědomí odchod šestice rebelujících poslanců, kteří straně doručili usnesení o svém odchodu ze strany.

Z Věcí veřejných odešli Dagmar Navrátilová, Jana Suchá, Lenka Andrýsová, Viktor Paggio, Jiří Rusnok a Martin Vacek. Stranu opouští také ministři Kamil Jankovský a Pavel Dobeš.

Členství v poslaneckém klubu Věcí veřejných pozbyl k 18. dubnu 2012 Vít Bárta, nepravomocně odsouzený za uplácení. Podle mluvčí strany Šárky Janouchové doručil písemné prohlášení o odchodu z poslanecké frakce.

Na post místopředsedy Věcí veřejných rezignoval Milan Šťovíček. Ve VV zatím zůstává, ale je ochoten podporovat vládní koalici, pakliže bude naplňovat programové prohlášení.

Spolu se Šťovíčkem by tak mohli koalici podporovat 102 poslanci, do této křehké většiny jsou ovšem počítáni i nezařazení Pavel Bém a Michal Doktor, někdejší poslanci ODS.

ODS se chystá na volby

Občanští demokraté mezitím začínají intenzivně připravovat předčasné volby. Grémium ODS ve středu podpořilo názor premiéra Petra Nečase, že východiskem z vládní krize je buď rychlý zisk bezpečné většiny ve sněmovně, nebo rychlé volby na konci června.

Úzké vedení strany vyvolalo také dohodovací jednání o ukončení koaliční spolupráce s VV. Podle Nečase jde o formální krok. Jednání špiček koalice by mělo být v neděli, uvedl po jednání grémia.

Předseda vlády a ODS zopakoval, že ODS nehodlá spolupracovat se stranou ovládanou odsouzeným Vítem Bártou a Michalem Morozem, který je úzce spjat s předsedou VV Radkem Johnem.

"Grémium jednoznačně konstatovalo, že považuje za vyloučené, aby Vít Bárta a Michal Moroz měli jakýkoliv přímý či nepřímý vliv na vyjednávání a chod vládní koalice. Vyvolává dohadovací řízení, které je formálním krokem k ukončení koaliční spolupráce se stranou Věci veřejné," citoval Nečas z usnesení.

Na zasedání grémia navázalo zasedání volebního štábu ODS, aby začalo připravovat primárek pro nominaci kandidátů ODS a kampaň.

Jednání vlády ve stínu rozpadu koaličních VV:

Premiér má jasno: Peake dostala čas do pondělí

Pokud nebude mít Nečas jasno do pondělí, zahájí s ostatními politickými stranami jednání o rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb, a to ještě na jaře.

Onu "Bezpečnou většinu" hlasů však Nečas odmítl upřesnit. "Nepřistoupím na žádný způsob postupné agónie této vlády zmítající se v závislosti na tom, jak se vyspí jeden poslanec či poslankyně, žádné těsné většiny 101 nebo 102 nemají smysl. Ta vláda musí mít tah na branku," uvedl.

Koaliční smlouvu, kterou podepsaly ODS, TOP 09 a VV, Nečas nepovažuje za "cár papíru". Bude-li vláda pokračovat, tak prý jen na základě koaliční smlouvy a programového prohlášení. "Nebudeme měnit ani čárku z programu," zdůraznil.

Politické dění sledujeme v online reportáži:

Jaké z této divoké a rychle se měnící politické situace vyplývají počty? ODS a TOP 09 disponuje 92 poslanci, platforma Karolíny Peake jich má momentálně 7, to je 99. Hlasování s vládou ovšem přislíbil i dosavadní člen VV Milan Šťovíček, tedy pokud bude naplňovat své programové prohlášení. To je 100. Za předpokladu, že s vládní koalicí budou hlasovat i dva nezařazení exposlanci ODS Michal Doktor a Pavel Bém, jsme na čísle 102. Což je křehká většina, kterou premiér Nečas odmítá. K Peake by ještě mohl přejít poslanec VV Radim Vysloužil, jenž se zatím rozhoduje, většinu by pak tvořilo 103 hlasů. Žádný další přeběhlík do tábora vicepremiérky zatím není na obzoru.

Bývalý ministr školství Josef Dobeš v rozhovoru pro Českou televizi vyloučil, že by Karolína Peake ulovila ještě někoho z současného poslaneckého klubu Věcí veřejných: "Už žádní další slimáčkové za kapustičkou neodejdou," glosoval to. Podle něj "odešli korytáři a zůstali lidé, kteří by mohli naplňovat program VV." Poslanec Viktor Paggio, jeden z rebelů, ovšem pro ČT uvedl, že má několik dalších lidí rozjednaných.

Poslanec Radim Vysloužil se zatím rozhoduje, na čí stranu se přidá. Zatím nevystoupil ani z klubu Věcí veřejných, ani ze strany. Pro K9 sestavily VV tým Radek John, Kateřina Klasnová a Jiří Kohout - šéf VV v Olomouckém kraji, ten má být zástupce regionů.

Z prohlášení grémia Věcí veřejných, které má Aktuálně.cz k dispozici: "Situace se pro nás nezměnila, dále hájíme program a závazky politické strany Věci veřejné vůči veřejnosti a voličům. Vystoupení Karolíny Peake a vznik platformy je pro nás nepochopitelný. Jsme připraveni na jednání, která povedou k zachování širší politické shody. Rozhodně si nebudeme dělat z široké veřejnosti své rukojmí. (...)  Ukazuje se, že ministři neměli odvahu naplnit rozhodnutí grémia, tedy ctít vůli regionů. Rozpory mezi funkcionáři a regiony zesilovaly od momentu vzniku samostatných krajských rad. Rozhodně nelpíme na funkcích. Jsme připraveni na konstruktivní opozici a budeme velmi bedlivě sledovat například řešení reklamací na D47, zpřísnění zdanění hazardu či šetření hospodaření Lesů ČR a další programové priority. (...)

Milan Štovíček již není místopředsedou VV.
Milan Štovíček již není místopředsedou VV. | Foto: Ludvík Hradilek

Milan Šťovíček rezignoval na post místopředsedy Věcí veřejných. Rozhodl se tak proto, že nesouhlasil s posledními kroky vedení Věcí večejných.Ve VV zatím zůstává a je ochoten podporovat vládní koalici, pakliže bude dodržovat koaliční program. Své další působení ve straně chce probrat se straníky v domovském Litvínově už kvůli tomu, že plno z nich vstoupilo do VV na jeho popud.

"Myslím si, že není potřeba řešit tyto věci s horkou hlavou," vysvětloval svůj postup. Krok Karolíny Peake označil jako pochopitelný, nicméně provedení není příliš podle jeho gusta.

Ministr financí a místopředseda druhé největší vládní strany TOP 09 Miroslav Kalousek ve středu České televizi řekl, že pokud vláda nebude mít většinovou podporu v Poslanecké sněmovně, tak musí skončit a musí být předčasné volby. "V případě, že bychom zjistili v pondělí, že nemáme většinovou podporu v Poslanecké sněmovně, tak je dokonce nezbytné ji (sněmovnu) rozpustit. Pak je skutečně důležité, aby předčasné volby byly do konce června," řekl ČT Kalousek.

Na zasedání grémia navázalo zasedání volebního štábu ODS, aby začalo připravovat primárky pro nominaci kandidátů ODS a kampaň. 

Předseda vlády a ODS Petr Nečas zopakoval, že ODS nehodlá spolupracovat se stranou ovládanou odsouzeným Vítem Bártou a Michalem Morozem, který je úzce spjat s předsedou VV Radkem Johnem. "Grémium jednoznačně konstatovalo, že považuje za vyloučené, aby Vít Bárta a Michal Moroz měli jakýkoliv přímý či nepřímý vliv na vyjednávání a chod vládní koalice. Vyvolává dohadovací řízení, které je formálním krokem k ukončení koaliční spolupráce se stranou Věci veřejné," citoval Nečas z usnesení.

Z usnesení klubu VV je patrné i to, že telefonické připojení s poslancem Chaloupkou nefungovalo, jak mělo. "Poslanec Otto Chaloupka se hlasování neúčastnil z důvodu nedostupnosti," stojí v písemném provedení usnesení, které má deník Aktuálně.cz k dispozici.

Vít Bárta, jenž byl nepravomocně odsouzený za uplácení, pozbyl členství v poslaneckém klubu Věcí veřejných. "Poslanecký klub se usnesl, že bere na vědomí, že ke dni 18. dubna 2012 pozbývá Vít Bárta členství v poslaneckém klubu Věcí veřejných," stojí v usnesení klubu. Podle mluvčí strany Šárky Janouchové doručil písemné prohlášení o odchodu z poslanecké frakce.

Vít Bárta už není členem poslaneckého klubu VV.
Vít Bárta už není členem poslaneckého klubu VV. | Foto: Ludvík Hradilek

Poslanci VV rovněž vzali na vědomí odchod svých šesti rebelujících kolegů. Jedná se jmenovitě o Karolínu Peake, Viktora Paggia, Lenku Andrýsovou, Dagmar Navrátilovou, Jiřího Rusnoka, Martina Vacka a Janu Suchou.

Strana ve středu obdržela jejich písemná prohlášení o vystoupení ze strany, jejich odchodu tak klub na svém zasedání přitakal. 

Podle zdroje z jednání právě skončil poslanecký klub VV, jednání vedení strany ovšem pokračuje. Předseda Věcí veřejných Radek John by měl podle informací Aktuálně.cz přistát ve 23:10.

Vicepremiérka Karolína Peake ve vysílání Impulsu prozradila, že o registraci své nové strany či hnutí požádá v řádu dnů. Název zatím nemá, ale už teď pracuje na přípravě stanov.

Peake dále v rozhovoru potvrdila, že chce dál prosazovat program Věcí veřejných

"Nemám jméno, to je samozřejmě na tom ta nejzajímavější a nejkreativnější práce, kdy padají velmi zajímavé návrhy. Málokdo věří tomu, že jsem ten včerejší krok podnikla trošku robinsonsky bez nějakého velkého plánu. S novým subjektem říkám, protože neplánuji vstup do žádné z koaličních stran. Pokud vím, neplánují to ani moji kolegové. Pokud bychom měli prosazovat dále program, se kterým vstupovaly Věci veřejné do této koaliční vlády, a považuji to za fér vůči občanům, protože nás volili na základě tohoto programu, tak musíme být suverénním subjektem v rámci této koalice." 
 
Karolína Peake chce zůstat na postu vicepremiérky pro boj s korupcí. Její nový politický subjekt by pak ve vládě měl převzít všechny posty, které původně zastávali kandidáti VV. 

Karolína Peake: Budeme samostatným subjektem, přemýšlíme o názvu.
Karolína Peake: Budeme samostatným subjektem, přemýšlíme o názvu. | Foto: Ludvík Hradilek

Občanští demokraté začínají intenzivně připravovat předčasné volby. Grémium ODS ve středu podpořilo názor premiéra Petra Nečase, že východiskem z vládní krize je buď rychlý zisk bezpečné většiny ve sněmovně, nebo rychlé volby na konci června. Úzké vedení strany vyvolalo také dohodovací jednání o ukončení koaliční spolupráce s VV. Podle Nečase jde o formální krok. Jednání špiček koalice by mělo být v neděli. Peake zatím tají, kolik poslanců VV stojí za ní. Podle všeho jich ale dost nemá.

Podle mluvčí VV se jednání původního klubu účastní osobně také Radim Vysloužil, který dosud neřekl, zda zůstává, či následuje Peake. I o něm se spekulovalo, jako o dalším jménu platformy vicepremierky. Na jednání původního klubu VV ve "Štefánikovce" jsou podle mluvčí i Kateřina Klasnová, Milan Šťovíček, David Kádner, Petr Skokan, Josef Novotný, Jiří Štětina, Jana Drastichová a Josef Dobeš. Na telefonu jsou připojeni Michal Babák a Otto Chaloupka, kteří jsou nyní v Americe, a poslanec Miroslav Petráň, kterému se právě narodila vnučka. Čeká se návrat Radka Johna z Polska. Vít Bárta na středeční jednání zřejmě nedorazí. Poslanci na telefonu se mohou účastnit hlasování.

Karolíně Peake se zatím přihlásilo šest poslanců, na vládu to nestačí. Podle informací ČTK by se ještě mohli přidat další dva. Do klubu VV a sněmovny se chce naopak vrátit exministr školství Josef Dobeš, a to proto, aby neuvolnil místo ve sněmovně ministru pro místní rozvoj Kamilu Jankovskému. Ten se hlásí k Peake.

Poslanec VV Michal Babák, jenž je momentálně v zahraničí, poslal médiím prohlášení: "Vyjadřuji podporu předsedovi strany Radku Johnovi. Odchod K. Peake se mě velice lidsky dotknul. Nevydržela velký tlak a jsem přesvědčen, že byla zneužita politickými matadory. Považuji to za velkou zradu a dokončení puče, který byl započat zhruba před rokem Kočí. Jsem připraven na konstruktivní opozici, ale i případně na nové volby."

"Pokud koalice bude mýt svůj účel a bude naplňovat to, co si předsevzala ve svých programových cílech, tak má pořád smysl, řekl během příchodu do sídla VV Petr Skokan. Novinářům řekl, že by si dovedl představit, že se z původní trojkoalice mohla stát čtyřkoalice. "Nemám tam žádné osobní bloky," dodal. 

Do budovy ve Štefánikově ulici vzápětí dorazil jako host na pozvání Kádnera i někdejší místopředseda VV Tomáš Jarolím, jenž spustil poslední vládní krizi. "Očekával jsem to, ale neočekával jsem to tak brzy," komentoval jednání Karolíny Peake. Novinářům dále řekl, že by si dovedl VV představit i v opozici. "Pro Věci veřejné a jejich původní myšlenky by to byla daleko lepší výchozí pozice," uvedl s tím, že hlavním bodem jednání bude hledání směru VV v následujících dnech.

Dorazil poslanec David Kádner, jenž patří do tvrdého jádra Bártových "véček". Přítomen již je i poslanec Josef Novotný, vášnivý zastánce Víta Bárty.

Do sídla VV dorazil poslanec Milan Šťovíček, o kterém se přitom spekuluje jako o dalším jménu, jež náleží Karolíně Peake. Před jednáním nechtěl nic komentovat. "Uvidím, kolik jich tam bude," reagoval pouze na dotaz, jestli má představu, kolik přijde poslanců. Jestli zůstane u Bártových VV či nikoli, přislíbil oznámit po jednání špiček VV.

Do sídla přišel poslanec Jiří Štětina. Krok Karolíny Peake ho nelibě překvapil, zopakoval rovněž, že podle něj jde o puč. Pokud by se hlasovalo o odchodu Víta Bárty z klubu, podpořil by jej, aby zůstal.

Před sídlem Věcí veřejných  ve Štefánikově ulici čekají novináři na poslance, kteří zůstali věrní původním "véčkům". Zatím nikdo nepřišel, přes ulici byl viděn liberecký poslanec Petr Skokan, místo do sídla VV ovšem odbočil do přilehlého parku. Ochranka nechce zatím novináře pustit do budovy.

Vicepremiérka Karolína Peake a lidé, kteří spolu s ní v úterý a dnes opustili Věci veřejné, v nejbližší době požádají o registraci nové politické strany. Peake to řekla novinářům po schůzce s těmi exčleny VV, kteří stojí na její straně. Ani po tomto jednání ale nechtěla zveřejnit, kolik poslanců zvolených za Věci veřejné stojí na její straně s tím, že finální číslo nejprve oznámí premiérovi Petru Nečasovi.

Na spolehlivé většině v poslanecké sněmovně lpí i TOP 09. "Pokud v pondělí nebude jasná spolehlivá většina ve sněmovně, začneme jednat s ČSSD o nových volbách a příští týden ve středu by se sněmovna mohla rozpustit," prezentoval stanovisko strany šéf jejích poslanců Petr  Gazdík.

Volby do sněmovny by v dubnu s více než třetinou hlasů vyhrála ČSSD. Druhá by byla KSČM, která získala pětinu hlasů a poprvé od roku 2010 předstihla ODS, a čtvrtá TOP 09. Ve volbách by uspěla také strana KDU-ČSL, naopak Věci veřejné by se do sněmovny nedostaly. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění. Průzkum se uskutečnil ještě před poslední vládní krizí.

Premiér Nečas by neměl vládu opírat o přeběhlíky a "lovení" poslanců. Jeho vláda po rozpadu Věcí veřejných ztratila legitimitu a jediným východiskem jsou předčasné volby. V tiskovém prohlášení to dnes uvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

K volání po předčasných volbách se přidala KDU-ČSL. "Jsme přesvědčeni, že koalice již delší dobu není objektivně schopna naplňovat mandát, který získala od občanů a své vlastní sliby. Není vládou rozpočtové odpovědnosti a boje s korupcí, ale vládou nesolidární neodpovědnosti a korupčních afér. V nynější zatím poslední krizi nezachraňuje svůj program, ale pouze aritmetickou většinu ve Sněmovně," uvedli lidovci ve své tiskové zprávě.

Pokud by v Česku vznikla staronová vláda, kterou by namísto Věcí veřejných podporovala jen část strany kolem vicepremiérky Karolíny Peake, nemusí premiér podle odborníka na ústavní právo Jana Kudrny žádat o důvěru po svůj nový kabinet ve sněmovně. Potvrzuje tak slova čelných politiků ODS a TOP 09. "Drží se u nás zásada, že vláda trvá do té doby, dokud trvá premiér a zároveň do té doby, dokud sněmovna nevysloví nedůvěru," řekl Aktuálně.cz odborník z Právnické fakulty Univerzity Karlovy, který připomíná, že stejnou situaci česká politika ještě nezažila. Více čtěte ZDE.

Malá odbočka od aktuální politické situace. Státní zástupkyně dnes navrhla uložit libereckým podnikatelům Jiřímu Zeronikovi a Josefu Šlechtovi peněžité tresty za to, že se podle ní nepřímo snažili uplatit Šimona Stejkozu, asistenta poslance Věcí veřejných Michala Babáka.

Nabídli prý muži prostřednictvím svého známého 15 milionů korun za to, aby jim pomohl zařídit dotaci na soukromou vysokou školu. Oba podnikatelé vinu odmítají, jejich advokáti požadují pro své klienty osvobozující verdikt.

Josef Dobeš
Josef Dobeš | Foto: Vojtěch Marek

Exministr školství za VV Josef Dobeš se vrací do původního poslaneckého klubu Věcí veřejných. Aktuálně.cz to potvrdil s tím, že jde z jeho strany o reakci na odchod Karolíny Peake. Chce své bývalé spolustraníky podpořit.

"Pokračuje jen puč, který se loni nepovedl Kristýně Kočí, a to mne přesvědčilo k návratu do poslaneckého klubu," komentoval dělení poslanců VV. "Myslím, že máme dvanáct, třináct lidí, kteří jsou relativně slušní. A když tak půjdu klidně i do opozice," dodal. Samotný návrat do VV ovšem podle svých slov prozatím neplánuje. O Dobešově návratu čtěte více ZDE.

Zatím stále není jasné, na čí stranu se postaví litvínovský starosta a rovněž místopředseda VV Milan Šťovíček. V minulosti měl blízko ke Karolíně Peake a Bártovi spolupracovníci jej dokonce označovali jako její "pravou ruku". Dosud k událostem nedal jediný komentář, a i příznivci Peake přiznávají, že s ním dnes nemají spojení.

Někdejší poslanec ODS Michal Doktor, který se se svou stranou vloni ve zlém rozešel, zatím neví, zda bude podporovat kabinet opírající se o hlasy lidí kolem Karolíny Peake. "Je to předčasné," reagoval na dotaz Aktuálně.cz.

Věci veřejné dnes budou jednat o tom, zda Vít Bárta opustí jejich poslanecký klub. ČTK to řekla místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová.

Premiér Nečas odmítá vládnout se stranou, která má v klubu člověka odsouzeného za korupci. Předseda vlády také nechce, aby měl Bárta na VV zákulisní vliv. Klasnová prosazuje Bártův odchod z poslaneckého klubu, nechává ale na něm, jestli se rozhodne odejít také ze sněmovny.

Bárta sám dříve uvedl, že odchod z klubu nabídne jeho novému předsedovi, takové řešení by podle něj bylo lepší.

"Osobně bych byla pro založení nové strany, bavili jsme se o tom ale zatím jen okrajově a krátce. Včera se řešilo hlavně rozhodnití Karolíny Peake," řekla Aktuálně.cz někdejší místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová.

Vedle původního klubu VV, který bude počítat své ztráty a ladit další strategii na společném zasedání s vedením strany ve Štefánikově ulici, se odpoledne pravděpodobně sejdou i poslanci, kteří již ohlásili odchod od "Bártových" VV.

Kde a kdy se sejdou ještě není jasné, rozhodne se až po skončení vlády a podle časových možností jednotlivých zákonodárců.

Kristýna Kočí.
Kristýna Kočí. | Foto: Ludvík Hradilek

Kristýna Kočí, někdejší šéfka sněmovního klubu VV a posléze stranická odpadlice, zatím nechce hodnotit, zda je rozštěpení VV pouze mediální hrou řízenou ze zákulisí Vítem Bártou.

"Myslím, že hodně napoví dnešní rozdělení ´do klubů´. Pakliže by ´čistě náhodně´ měly obě strany dostatek poslanců na vznik poslaneckých klub, tedy jediné možné řešení je 10 a 11 poslanců na jedné a druhé straně, bylo by evidentní, že se jedná o řízenou akci," uvedla pro Aktuálně.cz.

Martin Vacek je sedmým poslancem, který se během několika posledních hodin rozhodl opustit Věci veřejné. "Mé rozhodnutí podpořila na úterním zasedání krajská rada strany ve Zlínském kraji," sdělil Aktuálně.cz.

Nečas při dopolední tiskové konferenci také řekl, že nyní jedná s ministry původně nominovanými VV o situaci v jejich resortech.

V souvislosti s ministrem dopravy Pavlem Dobešem, který následoval Peake, premiér uvedl, že v resortu se musí některé věci, včetně personálních, změnit. "Možná právě to je důvodem tlaku na pana ministra Dobeše ze strany pana Bárty a jeho nejbližšího okolí," řekl.

Poslanec Miroslav Petráň se rozhodl zůstat v klubu Věcí veřejných.

"V létě 2010 jsem předstupoval před občany s obhajobou programu Věcí veřejných, ten je pro mě klíčový a ctím jeho hodnoty. Situace se pro mě naprosto nezměnila, své názory neměním, proto zůstávám i nadále součástí poslaneckého klubu VV," uvedl v rozeslaném prohlášení.

Věci Veřejné mění v těchto turbulentních dnech svého mluvčího. "Věci veřejné se mnou ukončila smlouvu o poskytování PR služeb," uvedl Pavel Reichard.

Sociální demokraté zatím podle všeho nebudou chtít vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. Alespoň takové signály vycházejí z nitra ČSSD. "Pravděpodobně v první fázi jen vyzveme vládu, aby ona sama požádala o důvěru," řekl Aktuálně.cz zdroj blízký vedení ČSSD.

Teprve pokud by to Nečasova vláda neudělala, přišla by sociální demokracie s návrhem vyslovit kabinetu nedůvěru. Více o plánech ČSSD čtěte ZDE.

Premiér Petr Nečas považuje za vyloučenou spolupráci vlády se sněmovním klubem Věcí veřejných, pokud v něm bude odsouzený Vít Bárta. Poté, co vzniká nová platforma kolem Karolíny Peake, trvá na bezpečné většině ve sněmovně. Když o ní nebude informován do pondělí, dá přednost předčasným volbám.

David Kádner deníku Aktuálně.cz potvrdil, že zůstává u původních VV. "Kdybych odešel ze strany, odešel bych i ze sněmovny. Ani o jednom ovšem nyní skutečně neuvažuji," uvedl. Podle Kádnera se pak zbylí poslanci a funkcionáři VV sejdou místo původně avizovaných 12.30 až v 18 hodin spolu se stranickým grémiem.

Radek John vyzval ministry nominované za VV, aby na dnešním zasedání vlády buď usilovali o zpřísnění zdanění hazardu, či nedostatečný vládní návrh vetovali.

"Je třeba hájit dlouhodobý postoj VV k této otázce, a pokud stoupenci platformy slíbili naplňovat program VV, jak včera vyplývalo z jejich slov, mohou to dnes jednoznačně prokázat. Je nezbytné prosadit zpřísnění hazardu, o což VV dlouhodobě usilují, a tento krok očekávám od ministerských nominantů VV na dnešní vládě," uvedl John v prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy