Dobeš odvolal z ministerstva dalšího Bártova muže

ČTK ČTK
20. 4. 2012 16:20
Ministr popřel, že by odvolání Daniela Bartka souviselo s vazbami na Víta Bártu
Ministr dopravy Pavel Dobeš.
Ministr dopravy Pavel Dobeš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ministr dopravy Pavel Dobeš odvolal svého náměstka Daniela Bartka. Nástupce úřad oznámí v nejbližších dnech.

Bartek je nestraník, na ministerstvo přišel spolu s Dobešem a působil zde jako státní tajemník.

Odvolání Bartka podle Dobeše prý nesouvisí výhradně s jeho vazbami na Víta Bártu, který byl považován za neformálního šéfa Věcí veřejných, než ve straně po nepravomocném odsouzení za uplácení pozastavil členství.

Dobeše do vlády nominovaly právě VV, stranu však opustil spolu s vicepremiérkou Karolínou Peake, která zakládá nové politické uskupení.

Podle stínového ministra dopravy za ČSSD a plzeňského hejtmana Milana Chovance se Dobeš překotně snaží vyčistit prostředí, které pomáhal rok vytvářet. "Napojení pana Bartka na (Bártovu někdejší bezpečnostní agenturu) ABL a podobné struktury není žádná novinka," řekl Chovanec.

Podobné je to podle něj v případě šéfa Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Reného Poruby, který se účastnil stranických grémií VV a o jehož odchodu z funkce média také spekulují. Pokud měl Dobeš pocit, že tito lidé nepracují ve prospěch ministerstva dopravy, tak měl zakročit už dříve, dodal Chovanec.

Výrazné změny ve vedení ve čtvrtek nastaly také ve Správě železniční dopravní cesty (SŽDC), která je podřízenou organizací ministerstva dopravy. O místo přišel její šéf Pavel Habarta, který byl pověřený řízením společnosti 1,5 roku. Do SŽDC ho přitom předtím jako náměstka pro audit dosadil z pozice ministra dopravy Bárta.

Ještě před Habartovým odchodem post ekonomického náměstka SŽDC složil Jiří Kohout, kterého si začátkem dubna přivedl právě Habarta.

 

Právě se děje

Další zprávy