Havel: Můj stav se pomalu lepší, vadila mi izolace

Domácí Domácí
14. 9. 2011 10:50
Exprezident zůstává na Hrádečku, oslavu 75. narozenin nechá na přátelích
Havlovi nejvíce vadilo, že ho onemocnění izolovalo od lidí.
Havlovi nejvíce vadilo, že ho onemocnění izolovalo od lidí. | Foto: Reuters

Praha - Bývalý prezident Václav Havel vyjádřil naději, že se jeho zdravotní stav pomalu zlepšuje.

Postěžoval si na fakt, že ho onemocnění izolovalo na delší dobu od společnosti, i když aktuální dění nadále sledoval. Jen se k němu nemohl vyjadřovat natolik, jak by si přál.

"Měl jsem jakýsi komplikovaný zápal plic s nedobrými průvodními jevy. Teď to naštěstí už odchází, podle mne velmi pomalu," popsal Havel v rozhovoru pro MF Dnes příčinu jeho delší odmlky.

Exprezidentovi ztěžovaly život především ztráta rovnováhy, oslabení paměti a hubnutí, které se objevilo v průběhu onemocnění. Většinu času tráví stále na své chalupě na Hrádečku, kde se o něj v létě starala manželka Dagmar a dojížděl za ním lékař.

Za tři týdny čekají Havla 75. narozeniny. Žádnou velkou oslavu nechystá. Tuší však, že ji připravují přátelé, od kterých se chce nechat překvapit.

Havlova manželka si postěžovala, že péče o muže ji vyčerpává. "Když to jen trochu jde, bývá se mnou. Teď to ale bohužel moc nejde," zmínil náročný zářijový program Havlové.

Prvně vyrazil politik do společnosti před dvěma týdny, a to poněkud překvapivě na oslavu narozenin Hany Zagorové. Pobyl tam však jen chvíli. Větší pozornost přineslo udílení čestného občanství Prahy 6, při kterém nešetřil kritikou pražské komunální politiky.

S Klausem stále častěji nesouhlasím, prohlásil Havel

V interview Havel porovnal i své aktivity v prezidentském důchodu s minulostí. "Při svém věku a zdraví nejsem schopen absolvovat za den ani desetinu toho co dřív," uvedl.

Na dotaz, jak nyní vnímá svého nástupce Václava Klause, reagoval tím, že nesouhlasí s rozdělováním na dva tábory. "Někdy s ním souhlasím a někdy ne. V poslední době s ním stále častěji nesouhlasím," dodal Havel.

Podívejte se, jak exprezident přebíral čestné občanství:

 

Právě se děje

Další zprávy