Hamáček se kál, Filipovu cestu přesto zaplatí Sněmovna

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
Aktualizováno 3. 12. 2014 16:36
Předseda Sněmovny organizačnímu výboru slíbil, že do budoucna bude v podobných situacích postupovat obezřetněji.
Jan Hamáček
Jan Hamáček | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Listopadovou cestu Vojtěcha Filipa (KSČM) do Moskvy zaplatí dolní komora. Po středečním jednání organizačního výboru to řekl předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD), který cestu Filipovi schválil bez vědomí výboru.

"Paní Němcová a pan Kalousek se mě ptali na okolnosti té cesty, já jsem jim odpověděl, že jsem přesvědčen o tom, že jsem nepřestoupil kompetence, které mám," stojí si Hamáček za svým.é

Podle něj nikdo z jeho kolegů nezpochybnil, že předseda Sněmovny může schválit zahraniční cestu mezi jednáními výboru bez jeho vědomí.

Podle Němcové se Hamáček omluvil. Hamáček: Jde o faul

Trochu jiný pohled na průběh jednání novinářům nabídla Hamáčkova předchůdkyně Miroslava Němcová (ODS). Ta Hamáčkovo vysvětlení považuje za "chytristiku".

Přesto podle ní výbor dosáhl maxima možného. "Pan předseda řekl, že toto považuje za svou chybu a že pro příště, bude-li cítit nějaký podobný případ citlivosti, jako byla tato, určitě nebude postupovat stejně a bude se snažit nalézt shodu ve výboru,"  prohlásila Němcová.

Němcová, která otázku Filipovy cesty na výboru vznesla, rovněž Hamáčka požádala, aby si nechal vypracovat právní analýzu, která by určila, jestli je v pořádku, že náklady bude hradit Sněmovna. "Když z toho bude vyplývat, že se mýlí, tak bychom to měli ještě projednat," dodala.

Hamáček však Němcové tvrzení o omluvě považuje za faul. "Hovořil jsem o poučení se ze vzniklé situace. Pokud někdo má slova nepochopil, ohrazuji se proti tomu, aby je jakkoliv dezinterpretoval," ohradil se v tiskové zprávě.

Připojil i stenozáznam z jednání organizačního výboru. Ten je však stejně jako jednání výboru neveřejný, nejde tedy ověřit, zda skutečně takto Hamáček hovořil. "Já samozřejmě se z každé situace snažím si vzít poučení, stejně tak i z toho, co se tady odehrálo, takže vám tady mohu slíbit, že budu přistupovat obezřetněji k podpisům zahraničních cest, a pokud bych cítil, že je tam potenciál nějakého konfliktu, tak se podle toho zařídím a můžeme najít mechanismy, jak ty věci buď formálně, nebo neformálně konzultovat," stojí v přepisu.

Sněmovna Filipovu cestu odsoudila

Filip do Moskvy odletěl na začátku listopadu na pozvání svého protějšku Sergeje Železňaka. Ten je přitom na indexu Rusů, které Evropská unie a Spojené státy označily jako nežádoucí.

Předsedu KSČM za cestu ve chvíli, kdy jsou vztahy mezi EU a Ruskem velmi napjaté, zkritizovali zejména opoziční poslanci, podivovali se i někteří Filipovi spolustraníci. "O tom pozadí se dozvídám až nyní. Budu chtít vysvětlení jak od pana Filipa, tak od pana Hamáčka. Je to nestandardní," řekl od pultíku ve Sněmovně Alexander Černý.

Sám Filip se hájí tím, že není jediným západním politikem, který do Státní dumy přijel. Cesta prý navíc přinese práci českým firmám, Železňak totiž Filipa ujistil, že ruský parlament nestopne finance na projekty ruských měst.

 

Právě se děje

Další zprávy