Filip hájí cestu do Moskvy: Opozice chtěla odvést pozornost

Mikuláš Klang Mikuláš Klang
7. 11. 2014 12:55
Místopředseda Sněmovny a šéf komunistů Vojtěch Filip odmítá kritiku opozice za to, že se v Moskvě sešel se svým ruským protějškem Sergejem Železňakem.
Vojtěch Filip
Vojtěch Filip | Foto: Vojtěch Marek

Rozhovor – Středeční jednání Sněmovny z velké části zabrala debata o cestě místopředsedy dolní komory Vojtěcha Filipa (ČSSD) do Moskvy na pozvání místopředsedy ruské Státní dumy Sergeje Železňaka. Jeho jméno přitom figuruje na seznamu osob, které mají zapovězeno vycestování do států Evropské unie.

Filip však v rozhovoru pro deník Aktuálně.cz tvrdí, že kritika, která se strhla na plénu dolní komory, byla pouze kouřovou clonou ze strany opozice, jak odvést pozornost od schvalování zákonů. Podle něj jeho cesta žádným způsobem nepoškozovala obraz České republiky, protože ještě před ním Železňak přijal delegaci europoslanců.

Aktuálně.cz: Proč jste za současné situace vyjížděl do Ruska, co bylo cílem cesty?

Vojtěch Filip: Cíl byl jediný. Potvrdit si, jestli rozpočtový suverén Státní duma Ruské federace nezablokuje svými finančními opatřeními profinancování regionálních a komunálních projektů.

Jak pak tedy vnímáte, že se Sněmovna usnesla a vaši cestu označila pouze za cestu Vojtěcha Filipa, nikoliv oficiální cestu?

Ale to oficiální cesta byla. Protože mi ji povolil, ve své pravomoci, předseda Sněmovny Jan Hamáček.

Kritiku, která se strhla, tedy považujete za bezdůvodnou?

Já si ji vysvětluji jednoduchým způsobem. Opozice nechtěla projednávat zákony, které jsou ve třetím čtení, zejména zákon o platech, který pravicové opozici nevyhovuje, tak ho zablokovala náhradním tématem. Protože toto je náhradní téma. Předsedovi Sněmovny nikdo pravomoc schválit cestu neodebral a pamatuji si, že byla hojně využívána ve všech volebních obdobích.

A argument, že váš protějšek Sergej Železňak je v evropských zemích persona non grata?

Ale to přece není pravda. On jenom nemůže vycestovat do některých zemí, které přijaly sankce. Ale to přece neznamená, že je persona non grata. On je skutečně ten, kdo odpovídá za jednání s Evropskou unií a přijímá politiky ze všech zemí.

Vy jste původně na organizačním navrhoval, aby do Ruska za Sněmovnu odjela celá delegace. Proč jste tedy nakonec jel sám?

Chtěl jsem, aby to bylo prezentováno jako zájem celé politické scény. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek nicméně řekl, že pan Železňak je na sankčním seznamu a že by bylo vhodnější, kdyby se to řešilo bez delegace. Ale nezpochybňoval to, že by to měla být oficiální cesta. Na tom není co zpochybnit - my to jednání potřebujeme.

Jaké tedy jsou konkrétní výsledky cesty?

Je potvrzeno, že ve státním rozpočtu Ruské federace nebudou zablokovány dotace do krajů a obcí. To znamená, že budeme mít zakázky – na dodávky tramvají, že Metrostav bude mít zakázky.

Řešili jste s panem Železňakem sankce i v obecnější rovině?

On pouze řekl, že je věcí každé země, jak se zachová. Ale oni to respektují a i pan Železňak říkal: My se rozhodneme sami, jak s tím naložíme, ale zatím nemáme důvod, abychom zablokovali finance pro vlastní města a kraje.

 

Právě se děje

Další zprávy