Grafika: Ženy ve vedení ČSSD. Kdo chce navázat na Buzkovou

Mikuláš Klang Jiří Kropáček Mikuláš Klang, Jiří Kropáček
12. 3. 2015 16:25
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka by chtěl, aby po víkendovém sjezdu bylo ve vedení strany více žen. Podívejte se, které ženy se už v minulosti do předsednictva strany dostaly, i na ty, které neuspěly.

Praha - O post místopředsedkyně se tento víkend na sjezdu ČSSD utkají dvě ženy - ministryně práce Michaela Marksová Tominová a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

Premiér Bohuslav Sobotka veřejně podpořil obě. "Byl bych docela rád, kdybychom posílili i zastoupení žen ve vedení sociální demokracie," řekl už dříve s tím, že dvě ženy ve vedení by byly zajímavou variantou. Nyní podle stanov musí partaj mít minimálně jednu místopředsedkyni.

Pokud však uspějí Marksová i Arnoštová, nebude to poprvé, kdy v předsednictvu zasednou dvě ženy. Po takzvaném bohumínském sjezdu v roce 1995 se totiž do nejužšího vedení vedle Petry Buzkové, která post obhájila, dostala i dnes už téměř zapomenutá Květoslava Kořínková.

Foto: Aktuálně.cz

Alena Borůvková (42 let)
neúspěšně kandidovala na místopředsedkyni v roce 2009

Borůvková, jíž se přezdívalo Barbie, sice měla v roce 20099 podporu tehdejšího šéfa sociální demokracie Jiřího Paroubka, přesto v první volbě nezískala potřebnou třípětinovou většinu všech členů ústředního výkonného výboru.

Před druhou volbou pak někdejší dlouholetá pracovnice ministerstva zahraničí oznámila stranickému vedení, že kandidaturu nepovažuje za smysluplnou.

Její manžel Karel Borůvka byl náměstkem ministra zahraničí, generální konzul v Mnichově a v Jekatěrinburgu, nyní působí jako velvyslanec ve Švýcarsku.

 

Právě se děje

Další zprávy