Fischerův tým určil strop pro odměny státních manažerů

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
22. 2. 2010 20:25
Platy manažerů musí být "přiměřené", přeje si vláda
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Úřednický kabinet Jana Fischera učinil první krok, jak zarazit vyplácení zlatých padáků či obrovských odměn, které si vyplácejí manažeři státních firem.

Zásady, které vláda v pondělí večer schválila, se týkají vedení těch podniků, v nichž má stát alespoň 33 % podíl.

Odměny manažerů budou napřště záviset na výsledcích podniku; příslušný ministr navíc stanoví maximální roční odměnu. Pro její výpočet je už i daný vzoreček: Polovinu bude tvořit mzda, pětina bude záviset na tom, jak podnik prosperuje a třetinu dostane manažer až zpětně po 3-5 letech, kdy se projeví úspěšnost firmy.

Kdo bude tratit?

Nařízení se dotkne manažerů firem jako jsou ČEZ, ČSA, Letiště Praha a další.

Právě odměny generálního ředitele ČEZu Martina Romana vzbudily v minulých letech velkou pozornost. Roman si ke zhruba půlmilionovému měsíčnímu platu na takzvaném opčním programu vydělal už asi 600 milionů korun.

"Seznam firem je zatím orientační, budeme na něm ještě pracovat," upřesnil ministr financí Eduard Janota.

Konec skutečně zlatých padáků?

Další novinkou bude to, že odchodné nesmí převýšit 6 měsíčních manažerských platů.

"To abychom se vyhnuli situace, ve které jsme se ocitli po odchodu managementu ČSA," připomněl nasmlouvané milionové odchodné ministr Janota.

Změny budou znamenat pro šéfy firem zřejmě uzavírání nových manažerských smluv. "Manažer se tomu buď přizpůsobí, nebo odejde," řekl již dříve Janota. Dnes ovšem uvedl, že nepředpokládá, že by některý z manažerů nové podmínky nepřijal. 

 

Právě se děje

Další zprávy