Fischer vyhlíží Hrad. Slibuje slušnost i méně milostí

Domácí ČTK Domácí, ČTK
28. 4. 2012 22:07
Zatím nejvážnější kandidát na post prezidenta otevřel kancelář. Mottem je "Jednám slušně"
Foto: ČTK

Praha - Jan Fischer bude jako prezident "jednat slušně", sníží počet milostí a bude jednat s vládou i parlamentem.

Alespoň to slibuje v začátcích své předvolební kampaně pro přímou volbu prezidenta republiky.

Bývalý šéf úřednického kabinetu Fischer zároveň prohlašuje, že finance na kampaň bude čerpat pouze ze soukromých zdrojů.

S voliči Fischer zatím komunikuje přes sociální sítě, web a nově si v sobotu otevřel kontaktní kancelář na pražském Žižkově.

Kromě snižování počtu milostí slibuje konzultovat jmenování vedení České národní banky s předsedou vlády i zástupci obou parlamentních komor.

"Není možné, aby premiér urputně trval na jmenování člověka, vůči němuž má prezident odůvodněné výhrady. Stejně tak není možné, aby prezident nerespektoval návrhy premiéra, který je odpovědný za činnost vlády," uvedl Fischer.

Opatrně se nynější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Ficher vyjadřuje o evropském fiskálním paktu, jehož nepřijetí Českou republikou znesvářilo vládní ODS a TOP 09.

Podle expremiéra jeho současná podoba "sice není ideální, ale je akceptovatelná".

Přesný obsah kampaně Fischer zatím hledá, využít přitom chce ohlasy veřejnosti. Proto prý také otevřel kontaktní kancelář.

Fischer nyní působí v Londýně, kvůli prezidentské kandidatuře ale plánuje do Česka pravidelně jezdit.

Fischer má v průzkumech šancí prezidentských kandidátů zatím největší podporu občanů. Podle březnového šetření agentury Median by ho v přímé volbě volila téměř třetina voličů.

Na jeho výsledky se můžete podívat na následujícím grafu:

Těsně za ním se s pětinou hlasů umístil ekonom Jan Švejnar, který jako kandidát ČSSD soupeřil o Hrad s Václavem Klausem před čtyřmi lety.

Do souboje o Hrad se v přímé volbě chystají zasáhnout také předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS a jeho stranický kolega europoslanec Evžen Tošenovský, někdejší premiér a čestný předseda Strany práv občanů - zemanovci Miloš Zeman, europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová či šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

Ta v pátek na Václavském náměstí zahájila svoji kampaň jako patronka závodu Rallye Praha Revival. Závodů se účastní spolu s bývalou poslankyní zelených Olgou Zubovou.

Ostrá kampaň občany čeká až na podzim. Přímou volbu hlavy státu schválil parlament. Přímá volba by se měla poprvé konat mezi 6. lednem a 5. únorem příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy