Fischerovu vládu jmenuji za dva týdny, oznámil Klaus

Domácí Domácí
24. 4. 2009 14:31
Podle designovaného premiéra ještě není hotov seznam ministrů
Jan Fischer usedl do premiérského křesla před Velikonocemi
Jan Fischer usedl do premiérského křesla před Velikonocemi | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Přesně za dva týdny - v pátek 8. května - jmenuje prezident Václav Klaus novou vládu. Oznámil to po dnešní schůzce s designovaným premiérem Janem Fischerem.

"Ačkoliv se to blíží k závěru, hotové to ještě není. A já čekal, že to už hotové bude," řekla hlava státu novinářům.

Fischer oznámil, že definitivní složení nového kabinetu chce mít do konce příštího týdne. Podle něj bude mít dva vicepremiéry - jednoho za ČSSD, druhého za ODS.

Sociální demokraté chtějí, aby "jejich" vicepremiérem byl Jan Kohout. Právě nynějšího náměstka ministra zahraničí nominovali do letní vlády.

Dva týdny vyjednávání

Předseda Českého statistického úřadu odstartoval vyjednávání o vládě po Velikonocích. Od té doby si do svého prozatímního sídla v Hrzánském paláci pozval všechny kandidáty na ministry. Žádný z nich ovšem zatím neslyšel konkrétní nabídku.

"Jsou to zatím předběžné rozhovory," komentoval schůzku například kandidát na ministra obrany Martin Barták.

Kandidáty nominovali ODS, ČSSD a zelení. Lidovci se na vládě odmítli podílet. Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes novinářům řekl, že s Fischerem o nominacích hovořil a podle jeho názoru s nimi Fischer nemá problém. "Je to věc premiéra, ale ten mi neavizoval, že by bylo potřebné nominovat někoho jiného," podotkl.

Podle politologa Jana Kubáčka jde ale do jisté míry o hru. "O osazenstvu vlády se rozhoduje v Lidovém domě a na Jánském vršku, částečně i na Pražském hradě," řekl na adresu nového premiéra v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy