Fischer nabídl první místo ve vládě. Kvůli chřipce

Domácí Domácí
28. 4. 2009 14:27
Ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Dana Jurásková má být ministryní zdravotnictví

Praha - Dana Jurásková dostala jako vůbec první pozvánku do úřednické vlády designovaného premiéra Jana Fischera.

Ten ji nominuje do čela resortu zdravotnictví. Oznámil to po jednání s ní a současnou šéfkou resortu zdravotnictví Danielou Filipiovou (ODS).

Důvodem urychlené nominace je podle mluvčího Romana Proroka nutnost rychle řešit situaci kolem prasečí chřipky, která si ve světě vyžádala na 150 mrtvých.

Tři podezření na nákazu virem A/H1N1 řeší lékaři i v Česku, nemocné hlásí ze Španělska či Velké Británie. Právě z tohoto důvodu se Jurásková už ve čtvrtek zúčastní v doprovodu Filipiové zasedání ministerské rady v Lucemburku.

"Považuji za velice šťastnou a dobrou nabídku současné vlády, aby paní Filipiovou paní Jurásková na tomto meetingu už mohla doprovázet, protože pak bude už naskakovat nepochybně do velmi, velmi rozjetého vlaku," řekl Fischer.

Ve čtvrtek by měl Fischer pozvat do svého kabinetu i další potenciální ministry. Ty nominovaly tři parlamentní partaje - ODS, ČSSD a Strana zelených.

Prezident Václav Klaus už avizoval, že novou vládu nominuje 8. května. O den později usedne Fischerův kabinet poprvé ve Strakově akademii.

 

Právě se děje

Další zprávy