Extremistických činů přibylo, demokracii však neohrožují

ČTK ČTK
20. 5. 2014 16:26
Podle ministerstva vnitra a BIS jsou za loňským vzrůstem počtu extremistických činů zejména takzvané protiromské protesty.
Protest v Duchcově.
Protest v Duchcově. | Foto: ČTK

Praha - Počet trestných činů souvisejících s extremismem v loňském roce v Česku mírně vzrostl. Podle čtvrtletních zpráv odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra se jich stalo 211.

Bezpečnostní informační služba (BIS) však nezaznamenala aktivity extremistů, které by z pohledu zpravodajské služby představovaly reálnou hrozbu a bezprostřední ohrožení demokratických základů České republiky, oznámil to mluvčí BIS Jan Šubrt.

Loňský rok z pohledu extremismu poznamenaly zejména protesty spojené se sociálně vyloučenými lokalitami. Akce se konaly například v Duchcově, Českých Budějovicích nebo Ostravě. Spouštěcím mechanismem bylo několik incidentů mezi zástupci romské menšiny a majoritní společností.

Vnitro v této souvislosti již dříve upozornilo, že většinou byly protesty vyvolány účelově kvůli snahám o zviditelnění extrémně pravicových subjektů. Na těchto protestech se protiakcemi podílela i extrémní levice.

Bezpečnostní složky také při protiromských demonstracích zaznamenaly nové trendy, kdy roste prolínání fotbalových radikálů a neonacistické scény. "Vzhledem k tomu, že již dříve mezi některými hooligans a neonacisty fungovaly velmi často neformální vztahy a řadu hooligans v podstatě šlo k neonacistům přiřadit, je tento vývoj naprosto přirozený," stojí v jedné ze čtvrtletních zpráv BIS.

Výsledkem některých protestů pak byly zejména útoky a provokace policie ze strany agresivního davu.

 

Právě se děje

Další zprávy