Extremisté vrací úder. Žádájí stíhání šéfa rozhlasu

Domácí Domácí
22. 5. 2009 10:10
Vedení ČRo odmítlo vysílat dva ze tří spotů extremistů
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Krajně pravicové Dělnické straně se nelíbí, že Český rozhlas odmítl vysílat dva ze tří jejích předvolebních spotů.

Šéf partaje Tomáš Vandas proto podal na generálního ředitele stanice Václava Kasíka trestní oznámení. Rozhodnutí nevysílat spoty na základě subjektivního názoru je podle Vandase "naprosto protiprávní a především i směšné".

"Z výše uvedených důvodů podávám jménem Dělnické strany trestní oznámení pro porušení §177 trestního zákona na ředitele Českého rozhlasu," stojí v dokumentu. Tento paragraf se zabývá mařením přípravy a průběhu voleb nebo referenda.

"Je zřejmé, že tato osoba naplnila skutkový znak uvedeného trestného činu, když hrubým způsobem maří přípravy voleb do orgánů Evropské unie," tvrdí Vandas

Veřejnoprávní stanice odmítla pustit se do éteru i dva ze tří spotů jiných radikálů - Národní strany. Její spot - nabízející "konečné řešení otázky cikánské" - stáhla už dříve z vysílání Česká televize.

DS se v trestním oznámení ohání i verdiktem Nejvyššího správního soudu. Ten v březnu zamítl návrh ministerstva vnitra na zákaz strany. Tímto rozsudkem byla podle Vandase DS "potvrzena jako demokratická organizace".

Extremisté společně s trestním oznámením ohlásili i demonstraci proti zákazu. Uskutečnit se má v neděli.

 

Právě se děje

Další zprávy