Na neonacisty je Langer krátký. Už mají i svou líheň

Lenka Smyčková
21. 3. 2009 0:15
Dělnická mládež pořádá v Brně svůj ustavující sjezd
Dělnická strana má svou líheň. Jedna z členek přípravného výboru Dělnické mládeže je i tato křehká slečna - Lucie Šlégrová
Dělnická strana má svou líheň. Jedna z členek přípravného výboru Dělnické mládeže je i tato křehká slečna - Lucie Šlégrová | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Mladí příznivci Dělnické strany, kterou se ministerstvo vnitra marně pokoušelo rozpustit, dnes pořádají ustavující sjezd  odnože strany - občanského sdružení Dělnická mládež.

Sejdou se dopoledne před brněnským hotelem Grand. Odtud se vydají na nezveřejněné místo, kde si zvolí předsednictvo a schválí programové prohlášení.

Ustavující sjezd Dělnické mládeže je neveřejný. Nedostanou se na něj ani novináři. Program a předsednictvo Dělnická mládež veřejnosti představí až na následující tiskové konferenci.

Děje se tak jen dva týdny poté, kdy Nejvyšší správní soud zamítl návrh vlády a ministra vnitra Ivana Langera na rozpuštění strany.

Návrh nebyl dobře vyarguemntovaný, nepřinášel dostatek důkazů a tak Langer první kolo s extrémní Dělnickou stranou prohrál.

Na ustavujícím sjezdu bude osobně přítomný i předseda Dělnické strany Tomáš Vandas.

Podle informací Aktuálně.cz je také pravděpodobné, že na akci dohlédne i policie. Policisté zaměření na extremismus totiž všechny akce spojené s Dělnickou stranou sledují.

Odmítám kapitalismus i komunismus

„Hlásím se k národnímu socialismu, odmítám současný kapitalismus a předešlý komunismus."

Můj světonázor
Autor fotografie: Dělnická mládež

Můj světonázor

Prohlášení, které podpisem legitimace stvrzuje každý člen Dělnické mládeže (redakčně kráceno)

  • Hlásím se k národnímu socialismu.
  • Odmítám současný kapitalismus a předešlý komunismus.
  • Věřím v kulturní revoluci - definitivní odklon od materialismu a návrat k tradičním hodnotám.
  • Národně socialistická revoluce vychází z mého srdce, nezatíženého materialismem.
  • Jako člen Dělnické mládeže budu pracovat pro změnu myšlení lidí.

Zdroj: www.delnickamladez.cz

To je jen část ze světonázorového prohlášení, které svým vlastnoručním podpisem na legitimaci stvrzují mladí pánové a slečny, chtějí-li se stát dělnickou mládežnicí či mládežníkem.

Podle mluvčího Dělnické mládeže Martina Zbely je dnes členů do stovky, nové přihlášky prý chodí každý den.

Prohlášení na internetových stránkách Dělnické mládeže označuje sdružení za „kulturní odnož Dělnické strany, věnovanou zejména mládeži". Členství ve sdružení je podmíněno věkem od 15 do 35 let.

„Jsme přesvědčeni, že současný dlouhodobý úpadek kapitalismu, který se odráží ve společnosti a v jejích hodnotách, bude mít za následek kulturní revoluci - odklon od materialismu a návrat k tradičním hodnotám," vyznávají se mladí dělníci na webu.

Rozpustit sdružení je snadnější

„Předsedu, dva místopředsedy, tajemníka a další dva členy předsednictva zvolí zmocnění členové sdružení. Adepti na funkce jsou vybráni, zveřejňovat je ale nebudeme, oficiálně budou navrženi až na ustavujícím sjezdu," řekl Aktuálně.cz mluvčí Dělnické mládeže Martin Zbela.

Dělnická mládež byla na ministerstvu vnitra zaregistrována pouhý jeden den před verdiktem Nejvyššího správního soudu, který zamítnul návrh vlády na rozpuštění Dělnické strany.

Až skončí kapitalismus, bude nám fajn
Až skončí kapitalismus, bude nám fajn | Foto: Dělnická mládež

Ministerstvo vnitra stranu vinilo z propojení s neonacisty a z porušování základních principů demokracie. Nedokázalo ale shromáždit a soudu předložit dostatek důkazů.

Politologové, právníci a odborníci na lidská práva přitom tvrdili, že by nebyl problém potřebné důkazy sesbírat monitoringem webu, tisku a veřejných proslovů Dělnické strany, které často balancují na hraně prosazování rasové a národnostní nesnášenlivosti.

Pokud by se chtěl ministr Ivan Langer obout do Dělnické líhně, měl by to o něco jednodušší. Zatímco politickou stranu může rozpustit jedině soud, občanské sdružení může rozpustit přímo ministerstvo.

Narozdíl od politické strany, kterou může rozpustit pouze Nejvyšší správní soud poté, co to navrhne vláda, občanské sdružení může rozpustit přímo Ministerstvo vnitra," vysvětlil mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Povolena nejsou například taková sdružení, jejichž cílem je rozněcovat nenávist a nesnášenlivost či podporovat násilí. Nesmí být také například ozbrojena. Sdružení zaniká také tehdy, zjistí-li ministerstvo, že vyvíjí činnost, která je vyhrazena politickým stranám a politickým hnutím.

"Ministerstvo je na to neprodleně upozorní a vyzve je, aby od takové činnosti upustilo. Jestliže sdružení v této činnosti pokračuje, ministerstvo je rozpustí. Proti tomuto rozhodnutí je možno podat opravný prostředek k Nejvyššímu soudu České republiky," dodal Řepka.

Takto ministerstvo v roce 2007 rozpustilo například nechvalně proslulou Komunistickou mládež.

 

Právě se děje

Další zprávy