Evžen Snítilý už není členem ČSSD. Vyloučili ho

ina, job, jim
3. 3. 2008 20:15
Měli právo to udělat, řekl Snítilý
Poslanec Evžen Snítilý, nyní už ne z ČSSD
Poslanec Evžen Snítilý, nyní už ne z ČSSD | Foto: Ludvík Hradílek

Náchod - Evžen Snítilý, kterého přímo během volby prezidenta vyloučila ČSSD ze svého poslaneckého klubu, už není členem strany.

Rozhodla o tom mateřská pobočka ČSSD v Náchodě, kam Snítilý patří.

"Pro vyloučení hlasovalo 29 členů, proti se postavilo sedm," řekl předseda okresní organizace Náchod Miloslav Mrština.

Sám Snítilý komentoval pro Aktuálně.cz svůj vyhazov takto: "Nebudu se proti rozhodnutí odvolávat. Kdyby byla volba prezidenta dnes, volil bych Václava Klause zase. Nemám se za co stydět."

Strana podle něj měla právo na tento krok. "Porušil jsem usnesení při volbě prezidenta. Jsem ale přesvědčen, že já jsem měl také právo tento krok udělat a zachovat se tak, jak jsem se zachoval," řekl poslanec. "Hořkost ani vinu necítím," dodal.

Šéf strany Jiří Paroubek nechtěl vyloučení poslance z ČSSD příliš komentovat: "Beru to na vědomí, je to rozhodnutí členské základny," řekl Aktuálně.cz předseda sociálních demokratů.

Ocenil však oznámení Snítilého, který řekl, že nadále chce hlasovat jako sociální demokrat. "Vítám to, že se nevydá cestou Melčáka a Pohanky," dodal.

Poslanci Michal Pohanka a Miloš Melčák skončili v sociální demokracii poté, co se předloni rozhodli podpořit koaliční vládu ODS, lidovců a zelených. Díky jejich hlasům Topolánkův kabinet dostal ve sněmovně důvěru. Pohanka vystoupil z ČSSD sám, Melčáka později vyloučil ústřední výkonný výbor strany.

Někteří sociální demokraté rozhodnutí náchodské buňky litují. Například poslankyněa první místopředsedkyně Královéhradeckého Krajského výkonného výboru ČSSD Hana Orgoníková. "Mrzí mně to. S panem Snítilým jsme společně ušli dlouhou cestu a je mi líto, že to tak dopadlo. Nezbývá mi ale nic jiného, než vůli členské základny respektovat. Pan Snítilý musel dopředu s vyloučením počítat."

 

Právě se děje

Další zprávy