Europoslankyně: Hraniční kontroly stále existují

mp
19. 5. 2008 13:15
Roithová se připojila ke kritice Rakouska a Německa
Na hranicích už policisté nestojí. Čekají ve vnitrozemí
Na hranicích už policisté nestojí. Čekají ve vnitrozemí | Foto: Ondřej Besperát

Praha - K protestu proti zvýšeným silničním kontrolám Čechů v Německu a Rakousku se připojila europoslankyně Zuzana Roithová (KDU-ČSL). Na problém už minulý týden upozornil ministr vnitra Ivan Langer.

"Kontroly, které letos zavedli Němci a taky Rakušané na hranicích s Českou republikou, neodpovídají schengenským dohodám - nesnížili počet pohraničních policistů, jen je posunuli do vnitrozemí," stěžuje si Roithová.

Reaguje tak na narůstající stížnosti českých řidičů a cestujících v autobusech, že je německé a rakouské úřady i po zrušení hranic šikanují a kontrolují daleko častěji a intenzivněji, než je při klasických silničních kontrolách běžné.

Ministr: Hlaste šikanu!

Systematickým kontrolám, které připomínají hraniční prohlídky, podle informací ministerstva podléhají také autobusové linky z Česka.

Ivan Langer a zelená. (Ve sklence je ovšem šampaňské na přípitek.)
Ivan Langer a zelená. (Ve sklence je ovšem šampaňské na přípitek.) | Foto: Ondřej Besperát

Ministr Langer už o celé záležitosti jednal se svým rakouským protějškem Güntherem Platterem. V pátek také vyzval české řidiče, aby se v případě šikany německých či rakouských policistů ihned obraceli na české úřady.

Ke spolupráci českých řidičů a příslušných úřadů vyzývá i europoslankyně Roithová.

"Ministerstvo zahraničí by mělo důkladně prozkoumat stížnosti českých řidičů a pokud se ukáže, že jde ze strany příhraničních kontrol v Německu a Rakousku o nestandardní postup, mělo by se českých občanů zastat na úrovni EU - například na jednání Rady EU," prohlašuje Roithová.

 

Právě se děje

Další zprávy