Eurodotace: Vládou prošla nová pravidla výběru úředníků

ČTK ČTK
2. 5. 2012 13:18
Opatření je součástí plánu, který se snaží napravit potíže ČR s čerpáním z fondů EU
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Vláda schválila nová pravidla pro výběr úředníků, kteří zajišťují čerpání dotací z evropských fondů, uvedla po středeční schůzi kabinetu vicepremiérka Karolína Peake. Opatření je součástí akčního plánu, který má napravit aktuální potíže České republiky se získáváním unijních peněz.

Nová metodika řeší popis procesu výběru zaměstnanců a zveřejňování inzerátů na volné pozice, ale i důsledky porušení postupů a udělování sankcí za nedodržení směrnic.

"V případě, že se dotčené útvary nebudou těmito postupy řídit, výdaje spojené s takto vybranými zaměstnanci nebudou způsobilé k úhradě z prostředků Evropské unie a budou muset být hrazeny z prostředků jednotlivých subjektů," řekla mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Jana Jabůrková.

Dokument je závazný pro všechna ministerstva, která dotace z EU čerpají. Pro primátora Prahy, předsedu Regionálních rad regionů soudržnosti a pro ministra zemědělství má materiál doporučující charakter.

Kvůli potížím s čerpáním dotací ale Česko až do poloviny roku pozastavilo odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. Evropská komise aktuálně Česku vytýká hlavně problémy s kontrolou a auditem dotací. Vláda se nyní snaží situaci napravit například přesunem auditu na ministerstvo financí.

V období let 2007-2013 může Česko získat z Bruselu podle aktuálního kurzu uváděného ministerstvem pro místní rozvoj 776,1 miliardy korun. Celkem úřady od roku 2007 proplatily příjemcům dotací 327 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy