Praha hlásí do Bruselu: Vše v pořádku, pošlete dotace

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
21. 3. 2012 16:40
Do Prahy přijede eurokomisař pro regionální politiku Johannes Hahn jednat o eurofondech
Premiér Nečas bude zachraňovat 400 miliard.
Premiér Nečas bude zachraňovat 400 miliard. | Foto: Reuters

Praha - Až zítra dorazí do Prahy eurokomisař Johannes Hahn, aby zde probral riziko, že Češi přijdou o miliardy z evropských fondů, přiveze s sebou osmnáctistránkový dokument, v němž česká strana navrhuje řešení, jak problémy s eurofondy napravit.

A přestože Brusel hrozí Česku zastavením dotací v případě, že se důkladně nezmění způsob, jakým se eurodotace rozdělují, deník Insider v dnešním vydání píše, že Česko navrhuje pouze kosmetické úpravy.

Z dokumentu s názvem Harmonogram plynulé realizace (Roadmap to smooth implementation) podle Insideru vyplývá, že úřad ministra Kamila Jankovského ve spolupráci s ministerstvem financí navrhly Bruselu řešení, která konzervují současný stav.

Neprůhlednost a neschopnost

Dokument podle Insideru odpovídá se značným zpožděním na výtky, které poslal už loni v červenci eurokomisař pro regionální politiku Hahn premiéru Petru Nečasovi.

Odpověď obdrželi už v únoru podřízení bruselští úředníci Aurelio Cecilio a Aderito Pinto a na nejvyšší úrovni ji projednají právě Nečas s Hahnem ve čtvrtek. Hahn přitom přednese připomínky, které zatím odmítá zveřejnit.

Komise upozornila v červencovém dopise na pět základních chyb tuzemského systému na rozdělování evropských dotací. Vadily jí neprůhledné veřejné zakázky, velký vliv politiků na rozdělování, špatná práce auditu, nízká kvalita úředníků a neschopnost zasáhnout při špatném čerpání.

Od dubna jen průhledné soutěže

Evropská komise doslova kritizuje „chyby ve veřejných zakázkách".

Jankovského úředníci odpovídají, že neprůhledné soutěže budou minulostí už od dubna, kdy začne platit novela zákona o veřejných zakázkách. Hlavními změnami mají být snížení hranice pro zjednodušená řízení na milion korun, povinnost zrušit soutěž, kam se přihlásí pouze jediný zájemce, a zákaz používat diskriminující kvalifikační podmínky.

Na druhém místě si komise stěžuje, že politici mohou snadno blokovat účinnou kontrolu evropských peněz, které sami rozdělují. Ministerská oddělení veřejného auditu totiž přímo podléhají ministrům, kteří mohou kdykoli odvolat jejich ředitele.

Jankovského ministerstvo oponuje, že problém neexistuje už od roku 2008. Ochranu šéfům auditních oddělení prý zaručuje nařízení, podle kterého musí ministr jejich vyhazov předem oznámit ministrovi financí. V říjnu 2010 ovšem ani Kalouskova přímluva nepomohla vrchnímu auditorovi ministra školství Josefa Dobeše.

Češi navíc navrhují, že letos v květnu rozdělí ministerské vnitřní audity na dvě oddělení. Jednu, „evropskou" část bude metodicky řídit šéf auditního orgánu na ministerstvu financí Jiří Štrasser, kterému si budou moci ministerští auditoři postěžovat na případný nátlak svých šéfů. Od roku 2014 pak nebudou smět ministři odvolávat šéfy svých auditů bez souhlasu Štrassera či jeho nástupce.

Vaše informace zastaraly

Špatně ovšem pracuje také auditní orgán, který má na starost supervizi ministerských auditů už dnes. Podle Bruselu nedělá namátkové kontroly jednotlivých evropských projektů, které by zjistily, jak přísné či benevolentní jsou audity na jednotlivých ministerstvech. Projekty odeslané z ministerstev k proplacení přeposílají Kalouskovi úředníci automaticky do Bruselu.

Jankovského experti ve své „roadmap" tvrdí, že se poměry od loňského léta významně změnily k lepšímu, jak prý svědčí manuál supervizí pro auditní orgán z loňského listopadu.

Prakticky vyřešena je také stížnost na neustálou výměnu úředníků odpovědných za evropské dotace za nekvalifikované nováčky. Češi připouštějí, že po volbách v roce 2010 se skutečně hodně propouštělo. „Ve druhém a třetím čtvrtletí ovšem výměna personálu poklesla na úroveň před volbami," upozorňují v dopise Evropské komisi.

Vláda navíc projednává věcný záměr zákona o státních úřednících, který bude jejich místa chránit před svévolí politiků. Platit by mohl už od roku 2014.

Zneužité a znovu využité

Komisi také vadilo, že úředníci nebyli schopni zasahovat proti očividně korupčním zakázkám.  Ukázalo se to třeba v případu Krajská zdravotní, kdy neprůhlednou zakázku na nákup zdravotních přístrojů bezvýsledně řeší už třetím rokem.

I v tomto případě se schopnosti českých úřadů průběžně zlepšují, tvrdí Jankovského lidé. „Dostatečně spolehlivý a efektivní systém na řešení chybných projektů zaručuje, že zneužité peníze z národních i evropských fondů budou opět využity odpovídajícím způsobem," stojí v české odpovědi.

Ministerstva přitom mohou využít pomoc politicky nezávislých institucí, jakými jsou finanční úřady a antimonopolní úřad.

 

Právě se děje

Další zprávy