Emisní povolenky i pro letadla. Padlo Klausovo veto

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
18. 5. 2010 11:35
Letecké společnosti budou muset vykazovat emise skleníkových plynů a nakupovat povolenky
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Letečtí dopravci si budou muset kupovat emisní povolenky. Sněmovna drtivě přehlasovala veto prezidenta republiky a definitivně schválila novelu zákona o obchodování s emisními povolenkami.

Proti hlasovali jen 3 zelení, část nezařazených, 8 občanských demokratů a 1 poslanec ČSSD.

Leteckým dopravcům tato povinnost vzniká od roku 2012.

Letecké společnosti navíc budou odevzdávat údaje o objemu emisí a tunokilometrů. Pokud by létaly bez schváleného plánu, hrozila by jim až pětimilionová pokuta.

Klaus: Je drastický zásah do svobody

Prezident vetoval zákon poté, co s ním souhlasily obě komory parlamentu.

Václav Klaus argumentoval tím, že nutit letecké společnosti vykazovat emise je drastickým zásahem do ekonomické svobody. Navíc tvrdil, že parlament se stává "hlasovacím strojem" a jen aplikuje směrnice EU. (Celá argumentace prezidenta ZDE.)

Martin Bursík (Strana zelených) trochu překvapivě vyzval sněmovnu, aby pro zákon nehlasovala a akceptovala prezidentovo veto.

Vadil mu totiž přílepek k zákonu, který část emisních povolenek dává elektrárenské společnosti ČEZ zdarma.

Dárek pro ČEZ

Bursík upozornil, že přílepek společně předložili bývalý ministr průmyslu Martin Říman (ODS) a stínový ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD).

"Bývalého kolegy Římana si v lecčems vážím. Ale tuto změnu předložil na objednávku Martina Romana, generálního ředitele ČEZ," prohlásil před sněmovnou Bursík.

"Není to dárek nikomu, ani ČEZu," tvrdil Milan Urban. "Pokud ale ten zákon neprojde, bude to mít dopad na ceny elektřiny nebo tepla."

O jednotlivostech zákona ale sněmovna dnes už hlasovat nemohla, mohla pouze znovu schválit celý zákon nebo ho odmítnout.

 

Právě se děje

Další zprávy