Zelení podpoří ODS, ale mají podmínky

Martina Macková
30. 9. 2006 18:25
Pardubice - Nejvyšší orgán Strany zelených, Republiková rada, dnes odpoledne rozhodl, že v úterý její poslanci zvednou ruku pro Topolánkovu vládu.
Martin Bursík, šéf zelených.
Martin Bursík, šéf zelených. | Foto: Ondřej Besperát

Zelení se rozhodli, že doporučí svým šesti poslanců zvednout ruku při hlasování o důvěře Topolánkova kabinetu. Důvodem jsou "zelené a proevropské body" v programovém prohlášení.

Hlasování ale nebylo zcela jednoznačné. Pro doporučení dát vládě zelenou zvedlo ruku 23 z 45 členů rady, včetně všech šesti zákonodárců. Proti bylo 16 a šest členů se při rozhodování zdrželo hlasování.

Vláda ODS, která chce požádat v úterý Poslaneckou sněmovnu o důvěru, nemá zajištěno dostatek hlasů. K získání důvěry by potřebovala nadpoloviční většinu, tedy 101 hlasů. I s bývalými trojkoaličními partnery - KDU-ČSL a zelenými má pouze sto.

Poslanci ČSSD i KSČM se už dříve vyslovili, že vládu občanských demokratů nepodpoří.

"Jsme si vědomi, že silou našich hlasů nemůžeme celé rozhodnutí zvrátit, ale chtěli jsme se přihlásit k tomu, co vláda ve svém programovém prohlášení prosazuje a dát signál veřejnosti, že není všem dnům konec," řekl Aktuálně.cz místopředseda strany Ondřej Liška.

Zelení tvrdí, že i tzv. malá strana může mít v takové situaci vliv. "Jsme v opozici a v případě, že by se vláda rozešla se svým programovým prohlášením, nebudeme ji tolerovat a vyslovíme jí nedůvěru," míní.

Zelení měli podmínky

Strana zelených vyjádřila dopředu některé podmínky, například se týkají omezení kamionové dopravy. "Vše, co bylo dohodnuto se Stranou zelených, v prohlášení je," řekl tento týden po schválení prohlášení vlády Mirek Topolánek.

Martin Bursík sedí v první řadě uprostřed
Martin Bursík sedí v první řadě uprostřed | Foto: Ludvík Hradilek

Vláda se v něm skutečně zavazuje k tomu, že neprolomí limity v těžbě hnědého uhlí v severních Čechách, nebude stavět další bloky jaderné elektrárny a provede audit enviromentální legislativy. Chce také omezit jízdy kamionů v pátek odpoledne, v sobotu dopoledne a po většinu neděle a svátků.

Premiér byl už včera večer přesvědčovat "zelené" poslance na zasedání jejich klubu. Ti ale ostře kritizovali mnohé kroky jeho čerstvé vlády. "Moc nám rozhodování neulehčila," přiznal místopředseda Liška. Zákonodárcům strany se nelíbí především čistky na ministerstvech, komunikace o rozpočtu ani aféra kolem odposlechů.

Rozhodlo ale programové prohlášení a fakt, že ODS chce vládnout do předčasných voleb. Ty prohlásili zelení za nejčistší řešení povolebního patu jako první ze stran.

"V prohlášení je patrná jasná stopa toho, o čem jsme s ODS jednali. I když jsme se na přípravě programového prohlášení nepodíleli, vidíme snahu ODS včlenit do něj tato témata," řekl Aktuálně.cz Liška. Dodal, že zelení ocenili i fakt, že ODS chce zavést nulovou daň na biopaliva.

Vláda ODS chce navíc diskutovat o změnách volebního zákona, které by měly vést ke spravedlivějšímu přepočtu hlasů voličů na mandáty. To Strana zelených považuje také za důležité.

První euforie po vyhlášení výsledků voleb.
První euforie po vyhlášení výsledků voleb. | Foto: Aktualne.cz

Hodlá také předložit návrh zákona, podle kterého by počet poslanců klesl na 199. Slibuje si od toho, že zabrání opakování patové situace po letošních sněmovních volbách.

"Je patrné, že vláda ODS je schopná se zaručit, že neuzavře žádnou opoziční smlouvu nebo jiný pakt s ČSSD a že nechce diskriminovat voliče malých stran," míní Liška.

Lidovci řeknou konečné slovo v úterý

KDU-ČSL podpořit novou vládu vyloženě neodmítla, rozhodne se v úterý. Dosud se nad programovým prohlášením scházely odborné komise strany.

Jan Kasal (KDU-ČSL) ve volbě předsedy sněmovny opět neuspěl.
Jan Kasal (KDU-ČSL) ve volbě předsedy sněmovny opět neuspěl. | Foto: čtk

Lidovci naznačili, že budou vládu tolerovat s tím, že její zákonodárci odejdou při hlasování ze sálu. "S přímou podporou máme problém, když nemůžeme nést zodpovědnost, jakou má ten, kdo je ve vládě, ve které nebudou zastoupeni," řekla již dříve poslankyně Michaela Šojdrová.

"Rozhodnutí Strany zelených nás neovlivní," řekl dnes Aktuálně.cz úřadující předseda lidovců Jan Kasal, který připouští, že zatím sám není rozhodnutý, jak se k vládě ODS postaví.

"Po páteční diskuse ve sněmovně se ale začínám klonit k tomu, že bychom měli směřovat k předčasným volbám," dodal.

"Nechci vylučovat, že vládu ODS přímo podpoříme. Hlasy, které z naší strany zaznívají se pohybují někde mezi přímou podporou a tolerancí. Neslyšel jsem, že by někdo chtěl hlasovat proti vládě," řekl Aktuálně.cz Kasal.

Vláda na celý rok

Podle prvních informací předstoupí Topolánkův kabinet před poslance s žádostí, aby směl vládnout necelý rok: devět měsíců, po nichž by zemi čekaly předčasné volby.

Trojkoaliční vláda sestavovaná krátce po volbách se pokoušela marně získat podporu nebo toleranci ČSSD, bez které by jejích 100 hlasů k důvěře ve sněmovně nestačilo. Topolánek proto sestavil menšinovou vládu z členů ODS a expertů, s nimiž chce přivést Českou republiku k novým volbám v roce 2007.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Bývalý premiér Jiří Paroubek ale pro Aktuálně.cz uvedl, že podle něj menšinová vláda ODS příští týden důvěru nezíská. "Šance, že vláda ODS získá důvěru se blíží nule," připustil dnes také Liška.

Předseda sociální demokracie také prozradil, že se mezitím připravuje na vlastní pokus, pro který chce získat lidovce a zelené. Věří, že jeho vláda bude mít důvěru do konce roku. "Nikdo s námi nejednal," řekl Aktuálně.cz místopředseda zelených. "Určitě bychom nemohli být v takové vládě, která´by se opírala o podporu komunistů," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy