Důchodovou reformu o rok odložte, vyzvala ČSSD vládu

Domácí ČTK Domácí, ČTK
9. 8. 2011 15:04
Opozice návrh odůvodňuje současnou situací na kapitálových finančních trzích
Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD
Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Experti sociální demokracie na úterním jednání se zástupci vlády vyzvali kabinet, aby odložil spuštění nového pilíře důchodového systému minimálně o rok, tedy na 1. ledna 2014.

V rámci tohoto pilíře by si lidé mohli vyvádět část pojistného ze státního průběžného pilíře na individuální účty u soukromých penzijních společností. ČSSD návrh odůvodňuje současnou situací na kapitálových finančních trzích a problémy některých států.

"Vyzvali jsme vládu, aby druhý pilíř nezaváděla, popřípadě, když ze svého záměru neustoupí a zavede ho, tak aby legisvakanci (období mezi dnem, kdy se právní předpis stává platným, a dnem, kdy nabývá účinnosti - pozn. red.) odložila minimálně o rok," řekl Vít Samek, který je v expertním týmu sociální demokracie.

Postoj Samek odůvodnil například nedávným snížením ratingu Spojených států či situací na trhu s dluhopisy některých zemí, například Španělska či Itálie. Odložením účinnosti bude možné lépe vyhodnotit krizi, která tady pokračuje, řekl Samek.

Sociální demokracie dále vyzvala vládu, aby předložila hodnocení dopadů na veřejné finance, které bude zavedení druhého pilíře mít. "Myslíme, že vláda zanedbala svoje povinnosti," uvedl stínový ministr financí sociální demokracie Jan Mládek.

Některé varianty podle něj počítají s tím, že reforma bude pro veřejné finance znamenat zátěž až bilion korun. "Tak jsme apelovali, aby alespoň nějaké výpočty dodali," řekl Mládek.

Jednání mezi vládou budou i nadále pokračovat.

Zabývat se budou mimo jiné transformací současného penzijního připojištění a takzvaným předdůchodem, který by umožnil odejít dříve do penze lidem s namáhavým nebo nebezpečným povoláním. Zde je podle Mládka dohoda sociální demokracie a vlády poměrně perspektivní.

 

Právě se děje

Další zprávy