ČSSD chce peníze pro vdovy a sirotky oddělit od důchodů

Martina Machová Petr Holub, Martina Machová
21. 6. 2011 13:33
V dosavadních plánech však ČSSD nepíše, kde vezme na tento krok peníze.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Sociální demokraté chtějí vyjmout invalidní, sirotčí a vdovské důchody z položek hrazených ze sociálního pojištění. Je to jeden z klíčových bodů jejich reformy penzí, kterou nejsilnější opoziční strana představí jako alternativu k důchodové reformě vlády.

V dosavadních základních bodech reformy, jež má Aktuálně.cz k dispozici, má však zmíněný klíčový krok podstatnou chybu - nepíše se zde, kde ČSSD získá 100 miliard korun, které pro něj potřebuje.

Socialisté uvádějí, že vyjmutím invalidních, sirotčích a vdovských důchodů by se ulevilo důchodovému systému, který by se ocitl 70 miliard v plusu, na druhou stranu by však museli na vyčleněné důchody 100 miliard najít. 

"Z daňových výnosů," vysvětloval, kde chce ČSSD potřebnou sumu získat, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Sám se domnívá, že by k tomuto kroku mělo docházet postupně. V první fázi si dovede představit vyjmutí sirotčích a vdovských důchodů.

"Jsou to spíše sociální dávky," míní. Vyjmutí invalidních důchodů by si dovedl představit jako záležitost, jež ovšem může nastat až v horizontu dvou, tří volebních období.

Předseda socialistů Bohuslav Sobotka současně uvedl, že důchodovou reformu chce ČSSD financovat "daňovým mixem", tedy zvýšením daní z příjmu právnických a fyzických osob (daňová progrese) a zdaněním hazardu.

Dokument ČSSD s návrhem nových penzí je však otevřený a debata nad ním podle sociálních demokratů teprve začíná. 

Minimální důchod

Experti nejsilnější opoziční strany v plánu reformy penzí také uvažují o zavedení takzvaného Fondu budoucnosti, který má zajistit stabilitu důchodového systému v letech 2025 až 2050, kdy budou odcházet do důchodu silné populační ročníky 60. a 70. let minulého století.

"Příjmem tohoto fondu bude přebytek důchodového systému, výnosy z kapitálu a další dohodnuté příjmy, například z privatizace," píší v návrhu k reformě socialisté.

Ti navrhují také přechod na systém NCD - tedy zavedení virtuálních důchodových účtů každému pojištěnci, z nichž by pak čerpal výši důchodu podle toho, kolik do něj odvedl.

Toto opatření by mělo být doplněno ustanovením o minimální výši důchodu, který by byl pojistkou pro lidi s nízkými příjmy.

"Přechodný" důchod

Sociální demokraté podobně jako Nečasův kabinet počítají s takzvaným třetím pilířem důchodové reformy, tedy s dobrovolným soukromým penzijním připojištěním.

ČSSD v něm však navrhuje uložit fondům speciální penzijní plány pro ty, kteří vykonávali těžkou fyzickou či rizikovou práci. Součástí financování těchto fondů by byl i příspěvek od zaměstnavatele - socialisté uvažují zhruba o 3 procentech pojistného.

Z něj by pak byl vyplácen "překlenovací" starobní důchod od 60 let do dosažení státem stanoveného důchodového věku.

 

Právě se děje

Další zprávy