Dopravu ochromíme, nebude-li vláda jednat, tlačí odbory

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
25. 2. 2010 11:50
Chceme, aby daně u stravenek řešila vláda, a to do soboty, řekli odboráři
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Hrozba, že v pondělí ochromí velká česká města stávka za zaměstnanecké výhody, nadále trvá.

I když se dnes odboráři sešli ve sněmovně se svými spojenci z ČSSD a přesto, že právě poslanci socialistů nyní na schůzi  sněmovny prosazují návrh, aby se zrušilo zdanění stravenek nebo režijních jízdenek na železnici, odboráři spíš stupňují tlak na vládu.

Poslanecký návrh nestačí. Není jisté, zda projde. Chceme, aby to navrhla vláda a navrhla i zkrácené projednání tak, aby zrušené daně skutečně prošly, uvedli zhruba v prohlášení odborářští vůdci Luboš Pomajbík, předseda Odborového svazu dopravy, či Jaromír Dušek, předseda Svazu odborářů služeb a dopravy. Na společné tiskové konferenci s ČSSD.

Chceme, aby návrh byl na stole do soboty, dodávají odboráři.

Na vlně kampaně

Odbory hrozí stávkou na prahu předvolební kampaně a dnes řekli, že jediní, kdo hledá řešení, jsou poslanci ČSSD.

Lídři této strany zopakovali, že budou zrušení daní u zaměstnaneckých benefitů dál prosazovat. "Jsme za to ČSSD vděční," uvedl odborář Pomajbík. 

Tuto interpretaci ale vláda odmítá.

Ministr financí Eduard Janota prohlásil, že návrh předložený sociální demokracií je fakticky vládním návrhem.

"My to znění máme, my jsme ho předali a projednali i s Bohuslavem Sobotkou, který ho měl předložit jako svůj poslanecký návrh. Každé slovo v té úpravě s námi bylo konzultováno a my s ním souhlasíme," upřesnil Janota.

Právě na spojení odborů s ČSSD se následně zaměřil největší rival ČSSD - občanští demokraté. "Společná tisková konference odborů a ČSSD budí vážné podezření, že je to od počátku politická akce před volbami," prohlásil předseda poslanců ODS Petr Tluchoř.

My to chceme taky

Spor tak vypadá paradoxně: zrušit daně z benefitů chtějí odbory, levice ve sněmovně i vláda.

I ODS už řekla a dnes zopakovala ústy Petra Tluchoře, že návrh blokovat nebude: "ODS slíbila, že 10. března umožní projednání vládního návrhu."

Pře se tedy vede jen o to, jak rychle změna projde, zda ji předloží vláda nebo poslanci a také o to, zda vláda odmítá jednat s odbory, nebo ne.

"Nechť odboráři přijdou za premiérem a věřím, že na to bude premiér pozitivně reagovat," říká Janota.

"Už dva měsíce jsme jen krmeni sliby," namítá Pomajbík. A včera si stěžoval předseda ČMKOS Milan Štěch pro Aktuálně.cz, že vláda na jeho výzvy k jednání nereaguje.

"Odboráři jsou asi z jiného světa, my přece nemůžeme ovlivnit chod sněmovny," odpovídá Janota na požadavek, aby návrh prošel do konce týdne.

 

Právě se děje

Další zprávy