Dohoda byla na spadnutí, ochrana menšin přesto neprošla

Eva Benešová
9. 6. 2009 18:03
Celý den se ODS a ČSSD dohadovaly, zda zákon schválit. Nakonec ho opět odložili
Ministr pro lidská práva Michael Kocáb.
Ministr pro lidská práva Michael Kocáb. | Foto: Naďa Straková

Praha - Poslanci opět odložili projednávání antidiskriminačního zákona, normy, která má zajistit rovný přístup k právům, normy, kvůli které Česku hrozí vysoké pokuty.

Ačkoliv těsně po poledni se zdálo, že obě velké strany ODS a ČSSD jsou dohodnuty a zákon bude schválen, po začátku schůze přišli socialisté s návrhem, aby bylo projednávání odloženo o další týden.

"Potřebujeme ještě čas na jednání například s neziskovými organizacemi o tom, zda je pro ně ochrana v této podobě dostatečná. Bývalé koalici se podařilo zbavit zákon těch pasáží, které přímo před diskriminací chránily," vysvětlil po začátku schůze místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

Pro, proti, pro...

Občanští demokraté ovšem návrh na odsunutí nepodpořili a zákon se tak začal projednávat během odpoledne. ČSSD v debatě opět vystoupila se svým požadavkem na přerušení, a tentokrát uspěla.

"Měli jsme pocit, že jsme se s ČSSD dohodli, že zákon schválíme. Ale když jsme viděli, že ještě potřebují čas na jednání, a že by zákon asi neprošel, tak jsme umožnili odložení," prohlásil šéf klubu ODS Petr Tluchoř.

Antidiskriminační zákon má umožnit všem občanům Evropské unie rovný přístup ke vzdělání, práci, zdravotnické péči či například sociálním výhodám bez ohledu na věk, rasu, národnost, sexuální orientaci, zdravotní postižení, pohlaví, náboženství a světový názor.

Klaus: Další zákon nepotřebujeme

Přijetí zákona požaduje EU po České republice už od roku 2000. V prosinci 2008 odsoudil ČR za nepřijetí této normy i Evropský soudní dvůr. Česko bude muset zaplatit náklady řízení, které mohou dosáhnout několik tisíc eur. Další pokuty v řádu milionů korun hrozí za každý den, kdy republika neuposlechla soudní dvůr.

Zákon už před rokem odmítl podepsat prezident Václav Klaus. Podle něj antidiskriminační opatření není potřeba završovat nějakým novým "střechovým" zákonem. Tvrzení, že schválení požaduje Evropská komise, není podle něho ospravedlněním.

Poslanci k přehlasování prezidentova veta potřebují nejméně 101 hlasů. Právě kvůli nedostatečné podpoře se zákon celý rok odsouval. Pro byli socialisté, lidovci a zelení. Proti se stavěla ODS a komunisté. Nyní se role obrátili. Většina ODS je připravena pro zákon zvednout ruku, váhá ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy