Dobeš: Pokud se nevyřeší potíže s registrem, odstoupím

ČTK ČTK
3. 11. 2012 16:41
Bez problémů by měl registr fungovat v prosinci, slíbil Dobeš na sněmu LIDEM
Pavel Dobeš
Pavel Dobeš | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Kritizovaný registr vozidel by od prosince měl fungovat bez problémů. Pokud ne, ministr Pavel Dobeš z toho dle vlastních slov vyvodí osobní odpovědnost.

Přetrvávající problém s registrem by mělo vyřešit napojení centrálního centrálního systému na základní registry.

Dokud nebude registr v pořádku, nechce Dobeš kandidovat do žádné funkce ve vedení strany LIDEM. Řekl to ve svém projevu na sobotním ustavujícím sněmu liberálních demokratů v Brně.

Podle předsedkyně LIDEM Karolíny Peake je situace kolem registru aut věcí nejen její strany, ale i premiéra Petra Nečase, který Dobeše podržel při letním kolapsu systému. Nečas v sobotu na kongresu své ODS uvedl, že bylo chybou, když nefunkční registr sám nekritizoval.

"V prosinci ministerstvo dopravy napojí centrální registr vozidel na základní registry, a to úspěšně. Pokud ne, tak z toho vyvodím osobní odpovědnost. Do té doby nechci a nebudu kandidovat do žádné funkce vedení LIDEM," řekl Dobeš v projevu k delegátům sněmu.

Teprve po splnění svého slibu se případně více zapojí do chodu strany, třeba na regionální úrovni.

Podle Peake není tajemstvím, že nefunkční registr dlouhodobě kritizovala. "Byla bych nerada, abychom se hned zkraje zařadili ke stranám, kde jeden druhého obhajujeme, ačkoli víme, že došlo k chybě," řekla novinářům na ustavujícím sjezdu liberálních demokratů v Brně.

Ocenila, že Dobeš chybu přiznal a se stavem seznámil delegáty sněmu.

Peake: Registr je i věc premiéra

"Já jsem i v minulosti několikrát říkala, že je to nejenom věc moje a naší strany LIDEM, ale i věcí pana premiéra, který pana ministra (Dobeše) v tom nejkritičtějším okamžiku celého registru, tedy uprostřed léta, podržel," uvedla Peake. Vicepremiérka očekává, že registr bude fungovat tak, jak to občané od něj očekávají.

Problémy s centrálním registrem vozidel zmínil v sobotu ve svém projevu na kongresu své strany i předseda ODS a premiér Petr Nečas. Bylo podle něj chybou, že nefunkční registr sám hlasitě nekritizoval.

Nový registr ministerstvo dopravy spustilo 9. července. Po zhruba hodině provozu systém selhal a od té doby se v něm objevují problémy.

Software pro nový registr dodala společnost ATS-Telcom Praha za 37 milionů korun bez výběrového řízení. Dobeš už kvůli němu odvolal z funkce náměstka a ředitele dvou odborů ministerstva. Právě kvůli novému programu prý trvá odbavování řidičů na úřadech pomalu.

Odpovědnost na straně ministerstva

Podle odborníků je hlavní problém v tom, že základní registry nejsou napojeny na registr vozidel. Kvůli tomu musí například úředníci ručně dopisovat některá data. Informace tak musí být ověřovány prostřednictvím sítě Czech Point.

Podle auditorů Ernst & Young měla dodavatelská firma ATS-Telcom na tvorbu aplikace, její vyzkoušení a proškolení necelé tři měsíce, neboť do poloviny letošního března připravovala pouze návrh. Odpovědnost za nesprávné fungování podle auditu mají současné i předchozí vedení ministerstva dopravy.

 

Právě se děje

Další zprávy