Můj přítel, pochvaloval si Babiš Orbána, na kterého čekalo i několik demonstrantů

Radek Bartoníček ČTK Radek Bartoníček, ČTK
Aktualizováno 30. 11. 2018 18:02
Dosavadní průběh páteční návštěvy maďarského premiéra Viktora Orbána v Česku potvrzuje, že vrcholní čeští politici mají blízko k jeho politice. Premiér Babiš označil Orbána, kterého přijal v Kramářově vile, za svého přítele a chválil jeho politiku vůči EU. Proti Orbánově návštěvě protestovalo několik lidí. Maďarský politik se odpoledne sešel ještě s šéfy obou parlamentních komor, s prezidentem Milošem Zemanem a kardinálem Dominikem Dukou.
Maďarský premiér Viktor Orbán s předsedou české vlády Andrejem Babišem při setkání v Praze u Kramářovy vily
Maďarský premiér Viktor Orbán s předsedou české vlády Andrejem Babišem při setkání v Praze u Kramářovy vily | Foto: ČTK

Když maďarský premiér Viktor Orbán přijížděl v pátek ráno na první setkání s českým politikem, musel si z okna auta všimnout malé skupinky kritiků, kteří protestovali proti jeho politice i české vstřícnosti vůči němu. Následně už ale tento kontroverzní politik slyšel jen slova chvály, což potvrdila tisková konference po jeho setkání s premiérem Andrejem Babišem.

"Za rok, co jsem ve funkci, můžu označit pana premiéra za našeho přítele, je to můj přítel, naše vztahy jsou skutečně nadstandardní. Maďarsko je naším tradičním a blízkým partnerem," prohlásil Babiš a následně oceňoval Orbánovu politiku ohledně uprchlíků.

"Byl první, kdo se v Evropě vyjádřil ke kvótám a ilegální migraci velmi kriticky, a dostal za to vlnu negativních reakcí. Já jsem voličům před volbami slíbil, že udělám všechno pro to, abychom odmítli kvóty, ten nesmysl, který někdo vymyslel v roce 2014," pokračoval český předseda vlády s tím, že on a Orbán za podpory Slovenska a Polska v Bruselu jasně řekli, že kvóty nechtějí. 

Babiš během tiskové konference také řekl, že jej velmi zajímá například Orbánův plán na zvýšení porodnosti v Maďarsku a rád by se jím v tomto směru inspiroval.

Naopak protestující před Kramářovou vilou volali na Orbána "hanba" a varovali před jeho vlivem na české politiky. "Viktor Orbán je symbol populismu, autoritářství, nacionalismu, putinismu a likvidace liberální demokracie. Přesto bude přijat nejvyššími českými ústavními a náboženskými představiteli," stěžovali si kritici tohoto politika.

Před Kramářovu vilu přišli s vlajkami Evropské unie a transparentem, na kterém měli anglicky napsáno "ANO Evropě, NE nacionalismu".

Výzvu, aby na akci dorazilo co nejvíce Orbánových kritiků, ale vyslyšela jen hrstka lidí. Už během čtvrtka mezi nimi koloval páteční Orbánův program v Praze. "Pojďme společně říci, že takový politik není v Česku vítán. Pojďme také říci, že se děsíme toho, jak se s ním paktuje český premiér, prezident a mnozí další. Naše země stojí na rozcestí, jestli se bude vyvíjet maďarským směrem, nebo směrem k západní Evropě," burcovali protestující.

Z Kramářovy vily odjel Orbán na oběd a poté na další setkání. V plánu měl ještě předsedy obou komor, prezidenta Miloše Zemana a od 17:00 hodin setkání v Arcibiskupském paláci s kardinálem Dominikem Dukou. 

V současné české politické reprezentaci převažují Orbánovi příznivci, což bylo zřejmě nejvíce patrné letos 2. října ve sněmovně. Na návrh poslance ODS Jana Skopečka, který patří mezi zákonodárci k největším kritikům EU, prošlo následující usnesení: "Poslanecká sněmovna považuje za chybné a nešťastné hlasování Evropského parlamentu proti suverénnímu státu Maďarsko. Tento postup jen dále prohloubí příkopy a nedůvěru mezi starými a novými členskými státy Evropské unie." Pro byli především poslanci ANO, ODS, KSČM a SPD. 

Od českých poslanců šlo o určitou "omluvu" za usnesení Evropského parlamentu, který v září přijal doporučení, aby Evropská unie zahájila proti Maďarsku řízení kvůli vážnému ohrožení jejích hodnot. Následně se v Česku ozval premiér Babiš, který dal najevo, že se mu takový výsledek hlasování nelíbí, a kritizoval i vlastní europoslance, kteří byli pro.

Orbán, více než dobrý přítel

Při setkání s Orbánem se omlouval i prezident Zeman. Ve čtvrtek dal najevo, že se mu vůbec nelíbí krok ministra zahraničí Tomáše Petříčka z ČSSD, který rozhodl, že české velvyslanectví v Maďarsku vypadne ze seznamu top českých ambasád. Petříček Lidovým novinám řekl, že hlavní důvod je ekonomický.

Zeman je ostře proti, navrhne zrušení tohoto rozhodnutí a Maďarům se omluví. "Budu mít tady v Lánech na návštěvě Viktora Orbána, kterého bude mimo jiné doprovázet ministr zahraničních věcí. Já se jim omluvím za toto rozhodnutí," řekl Zeman ve čtvrtek televizi Barrandov.

Na odpoledním setkání uvítal Orbána jako "více než dobrého přítele". Podle hradního mluvčího mluvili o spolupráci v jaderné energetice. Babiš už předtím ale vyloučil, že by se Česko vydalo maďarskou cestou při dostavbě bloků v jaderných elektrárnách. Maďarsko uzavřelo s Ruskem mezivládní dohodu o stavbě dvou nových bloků jaderné elektrárny Paks. Elektrárnu by měla vystavět ruská společnost Rosatom. Maďarský stát chce projekt financovat pomocí ruské půjčky deset miliard eur (259 miliard korun).

Orbán dosahuje ve své zemi velkých volebních úspěchů, už čtyřikrát vyhrál volby. Zároveň jej kritizují mnozí evropští politici i domácí opozice. Poukazují na to, že se snaží uzurpovat co největší moc za cenu omezení demokratických institucí, vyčítají mu také vazby na Rusko a ostrou protiimigrační politiku, díky které se snaží získávat další voliče. Maďarští novináři také upozorňují, že mnohá média nejsou nezávislá, ale naopak jsou pod přímým vlivem Orbánových lidí. 

Maďarský novinář ze serveru 24.hu Zsolt Kerner Hospodářským novinám sdělil, že premiér moc zneužívá. "Respektuje vládu práva jenom naoko a zároveň využívá každou příležitost ničit opozici a svobodu slova. Zneužívá také historická témata. Třeba tvrdí, že Brusel se teď chová stejně, jako když Rusové potlačili protisovětské povstání v Budapešti v roce 1956," uvedl Kerner.

 

Právě se děje

Další zprávy