Dienstbier se utká o šéfa ČSSD v Praze. I bez nominace

Martina Machová Martina Machová
15. 12. 2010 21:20
Tvrdí, že rezignovat na souboj s Hulínským i tak nemíní
Jiří Dientsbier během ustavující schůze pražského zastupitelstva
Jiří Dientsbier během ustavující schůze pražského zastupitelstva | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Kandidát sociální demokracie na post primátora Jiří Dienstbier ml. jde do boje o šéfa pražské ČSSD bez jakékoli nominace od její členské základny.

Politik, který dovedl socialisty v hlavním městě k jednomu z nejlepších výsledků v komunálních volbách, nezískal podporu ani od své mateřské Prahy 2.

"Nehlasovali jsme o tom, nebylo to ani na programu," řekl Aktuálně.cz Jiří Dientsbier. "Nic to ovšem nemění na tom, že vše dobojuji až do konce, bez ohledu na to, jaké jsou šance," dodal.

Černý kůň Dienstbier?

I když Dienstbier nemá žádnou nominaci z místních organizací, může podle stanov na předsedu kandidovat. Navrhnout ho může kdokoli přímo na krajské konferenci a straníky částí pražské ČSSD je považován za "černého koně" předsednického souboje.

Získání oficiální podpory má spíše sílu psychologickou - nerozhodnutí delegáti budou spíš volit někoho, kdo má deklarovánu důvěru u svých nejbližších kolegů.

Středeční schůzí Prahy 2 skončil maraton obvodních konferencí, na kterých straníci vybírali své favority.

Předseda ČSSD v Praze Petr Hulínský
Předseda ČSSD v Praze Petr Hulínský | Foto: Ondřej Besperát

Staré známé tváře

Kdyby se volba dále odvíjela podle dosavadních nominací, znamenalo by to, že se žádná velká změna v pražské ČSSD nechystá. Nejvíce nominací - více než polovinu ze všech - totiž získal její dosavadní předseda Petr Hulínský.

Straníci kromě něj vyslovili důvěru i Karlu Březinovi, který se stal prvním náměstkem primátora Bohuslava Svobody, a předsedům socialistů Jiřímu Bodenlosovi z Prahy 4 a Michalu Kuciánovi z Prahy 3.

Karel Březina společně s Petrem Hulínským přitom patří mezi architekty velké koalice, proti které se zvedla vlna protestů veřejnosti.

Oproti tomu Dientsbier uzavření takové koalice odmítl. Vystoupil i z vyjednávacího týmu, který s občanskými demokraty o koalici licitoval.

Se svým názorem ovšem zůstal v rámci zastupitelského klubu osamocen. Uzavření koalice nedokázal zabránit ani úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, který Dientsbiera veřejně podpořil.

 

Právě se děje

Další zprávy