Sobotka chtěl zarazit koalici s ODS v Praze. Neuspěl

Martina Machová Kateřina Eliášová, Martina Machová
5. 11. 2010 19:57
Proti předsedovi ČSSD se postavila většina politických špiček strany
Bohuslav Sobotka podpořil Jiřího Dienstbiera, chce zarazit vznikající koalici s ODS
Bohuslav Sobotka podpořil Jiřího Dienstbiera, chce zarazit vznikající koalici s ODS | Foto: Jan Langer

Praha - Vedení sociální demokracie se vložilo do vyjednávání o vládě nad hlavním městem.

Úřadující předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka se postavil proti rodící se koalici ODS a ČSSD. Na jednání předsednictva navrhl usnesení, které spojení s pražskou ODS nedoporučuje.

V usnesení se pražským sociálním demokratům navrhuje hledat taková koaliční řešení, která vyloučí vliv zkorumpovaných struktur na pražském magistrátě na vedení města.

Méně diplomaticky řečeno: nespojujte se v Praze s ODS, která je zkorumpovaná. Návrh však nebyl přijat.

"Podal jsme doporučující návrh usnesení na toto téma. Většina členů předsednictva se zdržela. Pokládal jsem za užitečné, aby debata na toto téma proběhla," řekl Aktuálně.cz Bohuslav Sobotka.

Exministr Karel Březina nevidí koalici s ODS v Praze jako zradu na voličích.
Exministr Karel Březina nevidí koalici s ODS v Praze jako zradu na voličích. | Foto: Ludvík Hradilek

Odmítnutí straníků si vysvětluje jako snaha o zabránění precedentu, kdy by Lidový dům zasahoval do jednání na komunální úrovni. Jedním z těch, kteří Sobotkův návrh podpořili, byl středočeský hejtman David Rath, předseda ČSSD ve Středočeském kraji Richard Dolejš a Petr Vícha.

V Praze sice vyhrála TOP 09, ale podle zjištění Aktuálně.cz prakticky jen chvíli po vyhlášení výsledků komunálních voleb začala jednat o budoucí spolupráci ODS a ČSSD.

Sami sociální demokraté v Praze se spojení s ODS nebrání, proti se vyslovil pouze lídr pražských voleb Jiří Dienstbier mladší. Strana jej za to pokárala a vyzvala ho, ať se zdrží svých negativních komentáčů vůči ODS.

Naopak zastupitelé Miroslav Poche nebo Karel Březina jsou pro takové povolební uspořádání. "Nemyslím si, že zvažováním koalice s ODS by bylo zradou na našich voličích. Naopak. Kdybychom se vzdali možnosti realizovat náš program, tak bychom postupovali proti zájmům všech, co nám dali důvěru," uvedl Poche pro Deník Referendum.

Předsednictvo také projednávalo přímou volbu předsedy strany. Přímou volbu doporučilo a schválilo regule, jak by měla  probíhat. Podle některých účastníků jednání předsednictvo schválilo i usnesení, které ústřednímu výkonnému výboru strany doporučuje schváli přímou volbu předsedy.

Straníci by nástupce Jiřího Paroubka v ČSSD měli volit dvoukolově v rozmezí 14 dní, pokud by ovšem jméno nového lídra nevzešlo přímo v prvním kole, což je velice nepravděpodobné. V každém okrese by byly dvě až tři volební místnosti. Hlasy by se pak svážely do Lidového domu, kde by se posléze sečetly.

 

Právě se děje

Další zprávy