Děti u lékaře nebudou platit. O zbytku rozhodne pátek

Martina Macková
17. 12. 2008 16:39
Koalice má den a půl na to, aby se dohodla
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny.
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek v předsálí poslanecké sněmovny. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Děti nebudou v blízké době muset u lékaře platit.

Poslanci sice ještě neschválili další výjimky ze zdravotní reformy, ale už dnes je jasné, že tento návrh nezamítnou.

Mají ho totiž v navrhovaných změnách opoziční i koaliční poslanci. Koalice původně chtěla osvobodit od poplatků jen předškoláky.

O tom, zda se Julínkova reforma změní radikálněji (podle opozice), nebo jen částečně (podle koalice), se rozhodne už v pátek. V koalici se ale bude ještě tvrdě vyjednávat, především o placení důchodců.

Poplatky ale zřejmě budou předmětem dohody mezi premiérem Mirkem Topolánkem a opozičním lídrem Jiřím Paroubkem. Oba připustili, že diskutují kromě předsednictví také o podpoře některých zákonů ve sněmovně, například o prodloužení mise českých vojáků v Afghánistánu nebo o poplatcích.

Koalice se blíží dohodě

Sněmovna bude hlasovat hned o několika různých změnách. Ty nejradikálnější navrhli komunisté. Chtějí od poplatků osvobodit kromě dětí, důchodců a rodin s nízkými příjmy také studenty a zasloužilé dárce krve a kostní dřeně.

Jeho přijetí ale není příliš pravděpodobné. ČSSD bude spíš prosazovat vlastní úlevy.

Vlastní návrh musela předložit také koalice, jinak by hrozilo, že část jejích poslanců podpoří sociálnědemokratické změny. Premiér Mirek Topolánek dnes ujistil, že koalice se do konce týdne dohodne. "Rýsuje se dohoda, v pátek schůze skončí," naznačil.

Foto: Ludvík Hradilek

Koaliční návrh má velkou šanci, že projde, pokud s ním budou souhlasit i rebelující poslankyně Strany zelených a nespokojení lidovečtí poslanci. Ale musí to být skutečný kompromis.

Tím by se mohl stát návrh poslance Borise Šťastného (ODS), který vyjednal v uplynulém týdnu jakýsi "průsečík" v požadavcích lidovců a zelených.

Reformní výjimky podle Šťastného předpokládají, že by u lékaře nově nemusely platit děti až do 19 let, což je hranice, kdy dítě přechází z péče pediatra do péče praktického lékaře.

Za recept by se nově jednotně platilo třicet korun, bez ohledu na to, kolik položek obsahuje. Do ročního limitu by se rovněž započítávaly náklady na pohotovost a pobyt v nemocnici. Důchodci by ale poplatky dál platili.

Hovorka: Ať neplatí důchodci

S tím ale stále nesouhlasí poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka. Ten navrhl vlastní verzi zákona, která předpokládá, že nebudou platit děti, důchodci od 65 let a do ročního limitu se započítá polovina předepsaných léků. .

Lidovci tančí parlamentní ploužák. Berou si pauzu
Lidovci tančí parlamentní ploužák. Berou si pauzu | Foto: Ludvík Hradilek

Důchodci ale zaplatí za pobyt v nemocnici, pokud v ní stráví méně než třicet dnů. "Myslím, že když podobný systém, kde neplatí poplatky důchodci, může fungovat v sousedních vyspělých zemích, měl by být také u nás," míní.

Poslanec připouští, že by v pátek mohl zvednou ruku i pro jiné než vlastní návrhy. "Některé návrhy poslance Šťastného jsou přijatelným kompromisem," řekl deníku Aktuálně.cz. Pro návrh ČSSD hlasovat nechce. Nepodpořil ho ani při jednání na zdravotním výboru a názor nezměnil.

Sociální demokraté chtějí kromě dětí a důchodců, kteří nepracují, osvobodit i nízkopříjmové rodiny.

 

Právě se děje

Další zprávy