Dvacet korun za recept? Koalice bude debatovat

Martina Macková
16. 12. 2008 9:56
Koaliční lídři se večer sejdou kvůli vládě i poplatkům
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Dnešní koaliční schůzka možná rozhodne o složení vlády, určitě ale o tom, jak dopadne zítřejší schůze sněmovny. Strany se budou bavit o poplatcích.

Právě zítra začíná mimořádná schůze poslanců, kteří mají na návrh opoziční ČSSD říct, jestli padnou poplatky pro děti a důchodce. Jen na tom, jak dopadne debata v koalici ale závisí, zda návrhy socialistů projdou, nebo schůze vůbec nezačne.

 

Názory mezi koaličními stranami, ale i jednotlivými poslanci se zásadně liší. A vláda, ačkoliv to slíbila, do konce roku nepředložila vlastní návrh na úpravu poplatků. Původní slib zněl, že od Nového roku nebudou platit u lékařů předškoláci.

"Chceme dnes dojednat koaliční kompromis, máme pro něj svoje návrhy," řekl Aktuálně.cz mluvčí lidovců Martin Horálek.

Lidovci: Děti a staří lidé ať neplatí

Vedení KDU-ČSL dnes rozhodlo, že půjde do tvrdého střetu s ODS, když odsouhlasilo, že bude trvat na větších úlevách, než koalice v létě dohodla. Chce od poplatků osvobodit děti až do 18 let a důchodce od 75 let. Zákon by měl platit co nejdříve.

ODS s ministrem Tomášem Julínkem, ale o rušení poplatků v takové míře nechce slyšet. Trvá na dohodě.

"Jsme ochotni k ústupkům u dětí, naopak u důchodců bychom poplatky rušili neradi," říká dnes v HN mluvčí ministra zdravotnictví Tomáš Cikrt.

Cheers
Cheers | Foto: Ludvík Hradilek

Strana Jiřího Čunka už letos prosadila, že jsou od poplatků od léta osvobozeni novorozenci.

Je možné, že by zítra část lidovců mohla hlasovat společně s opozicí. Stejně jako někteří poslanci dalšího koaličního partnera, Strany zelených. Dvě poslankyně, Věra Jakubková a Olga Zubová, totiž prosazují také konec poplatků pro děti.

Recept za dvacet

Lidovci také budou vyjednávat o levnějších receptech. Dnes lidé platí za každou položku na receptu v lékárnách třicet korun, KDU-ČSL žádá jednotnou platbu - dvacet korun za vyzvednutí léků na celém receptu.

Nižší poplatky za recept připustil už dříve v rozhovoru pro Aktuálně.cz i premiér Mirek Topolánek (ODS), který by se přiklonil k platbě 30 korun za recept.

Do debaty v koalici přinese KDU-ČSL ještě jeden požadavek a to, aby se do ročního limitu, nad který by už pacienti neměli vůbec žádné poplatky hradit, započítaly částky i za pohotovost a hospitalizaci. Ty se dnes do něj nezahrnují.

To podporuje také poslanec Boris Šťastný (ODS). Ministerstvo s vedení ODS, ale volí jinou strategii. "Raději bychom šli cestou snížení ročního limitu," řekl ale HN Cikrt.

 

Právě se děje

Další zprávy