Sledovali jsme živě: Zrušení poplatků ještě neodzvonilo

Martina Macková, Jakub Antoš
17. 12. 2008 15:40
Mimořádnou schůzi sněmovny svolali socialisté, jednání ale zatím nikam nevedla
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Až těsně před koncem roku se poslanci dostali k tématu, které letos snad nejvíce ovlivnilo českou politiku - poplatkům u lékaře.

Socialisté navrhují jejich zrušení a ve středu se poslanci mimořádně sešli, aby záměry ČSSD zvážili.

Zatím bez výsledku, jednání totiž provázely obstrukce a dlouhé debaty.

Poté, co krátce před 16. hodinou skončilo předčítání několika desítek pozměňovacích návrhů, poslanci odsouhlasili zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením. Závěrečné hlasování tak stihnou ještě před vánočním volnem. Sejdou se už tento pátek.

Zrušit, či nezrušit?

Regulační poplatky, které od ledna všichni platí v ordinacích, v nemocnicích, na pohotovosti a za recepty v lékárnách, rozkližují po celý rok strany vládní koalice a opozici významně pomohly uspět v podzimních volbách.

Koalice se už v červnu dohodla, že některé z nich zruší. Šlo o poplatky pro děti do šesti let, ale návrh se dosud nepodařilo schválit.

ČSSD, která se už několikrát během roku pokusila poplatky úplně zrušit a ve volbách to slíbila voličům, prozatím realizuje plán, podle něhož nebudou platit lidé, kteří docházejí do krajských nemocnic. Právě v krajských volbách totiž socialisté dominovali a mají většinu po celé republice.

Nyní využili šance a svolali mimořádnou schůzi, kde předkládají návrh, jenž by měl placení v ordinacích zrušit nebo výrazně omezit.

Jednání sněmovny jsme sledovali online:

15:40 - Vážení čtenáři, živý přenos ze sněmovny končí. Páteční třetí čtení návrhu ČSSD na zrušení poplatků u lékaře budeme opět sledovat online.

15:35 - Poslanci dokončili přednášení pozměňovacích návrhů. Poté odhlasovali zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením na 48 hodin. O návrhu na zrušení poplatků tak budou hlasovat nejspíše v pátek.

15:20 - Premiér Mirek Topolánek v kuloárech řekl, že koalice se blíží k dohodě o tom, jak změnit poplatky. "Rýsuje se dohoda, myslím, že v pátek ji dojednáme a tato schůze skončí. Nejsme schopni udržet podobu poplatků v podobě, jak byla schválena," řekl.

Naznačil jen, že základem kompromisní varianty je návrh poslance Borise Šťastného (ODS), který už dojednal změny s některými nespokojenými poslanci KDU-ČSL a zelenými. "Řeší to konsensus v koalici. Přitom se klíčová část zachová," dodal.

15:13 - Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř požádal o čtvrthodinovou přestávku na jednání klubu.

14:59 - Opozičník David Rath se pustil do svého monologu pozměňovacích návrhů. Málokterý poslanec má v tuto chvíli přehled, co Rath navrhl. Své pozměňovací návrhy předčítají i další poslanci.

14:53 - Poslanec Boris Šťastný navrhuje podobně jako někteří další zákonodárci, aby se třicetikorunový poplatek platil nikoliv za položku, ale za celý recept. Julínkovo regulační opatření prý nefunguje. "Regulační účinek by byl ve chvíli, kdy by se poplatek platil za každé balení léku," myslí si.

14:42 - Poslanec ČSSD Radko Martínek chce navrhnout zkrácení lhůty mezi druhým a třetím čtením novely, která ruší poplatky. Tím pádem by poslanci mohli rozhodnout ještě před Vánoci.

14:29 - David Rath reagoval na slova svého předřečníka - ministra Kalouska. Podle něho se české zdravotnictví za Tomáše Julínka nedostatečně stará o choromyslné. Důkazem toho má být, že se ministr Kalousek pohybuje po sněmovně. 

14:21 - Odpolední část schůze zahájil místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. Pokračuje obecná rozprava, slovo dostal koaliční rebel Ludvík Hovorka. Po něm ministr financí Miroslav Kalousek.

14:19 - Sněmovna je ve skluzu. Pauza na oběd měla skončit ve 14:15. Poslanci zatím jednací sál nezaplnili.

13:23 - Ministr Tomáš Julínek (ODS) v kuloárech připustil, že poplatky se budou muset změnit víc, než chtěl. Přiznal, že kompromis bude sahat až za hranice koaliční dohody, která chtěla osvobodit od placení předškoláky. "Vzhledem k tomu, že nemáme hlas pana Pohanky, a k situaci, která tady teď je, to bude nutné. Koaliční partneři porušili koaliční dohodu," řekl ministr. Nakolik se poplatky musí zmírnit, neví nyní ani on.

"Když už schůze začala, musíme nyní do pátku dohodnout kompromis, který koalice odhlasuje. To, co se děje, je strašná samotvorba," shrnul.

Poslanec Boris Šťastný (ODS) míní, že by se o změnách ve zdravotnictví, tedy i o poplatcích, mělo jednat i s opozicí. To ale ministr vyloučil. "Nevím, že bychom chtěli jednat s ČSSD," uvedl.

13:13 - Poslance čeká pauza na oběd. Do sněmovních lavic se znovu vrátí ve 14:15.

13:09 - Škromach drží zatím nejdelší proslov. Zrušme tento nesmysl a hledejme skutečné řešení do budoucna, říká místopředseda ČSSD.

"Měl byste vystoupit před touto sněmovnou a říci jediné: Podávám demisi," vyzval Julínka předseda výboru pro sociální věci.

12:55 - Stínový ministr práce a sociálních věcí a sněmovní lingvista Zdeněk Škromach (ČSSD) se neúspěšně pokusil o vtip. Řekl, že celý národ čte jméno ministra Julínka francouzsky se "š". Škromach později vtip ještě zopakoval i přesto, že ve francouzštině se "j" vyslovuje jako "ž".

12:51 - Na slova Borise Šťastného reagoval David Rath. "Já to beru jako takové trvalé škádlení." Řekl, že každý má právo se mýlit, i v případě poplatků u lékaře.

12:36 - Poslanec ODS Boris Šťastný předčítá staré výroky Davida Ratha, které pronesl před vstupem do politiky, ještě jako prezident České lékařské komory.

Foto: Ludvík Hradilek

Rath tehdy prosazoval ty poplatky, které dnes s takovým nasazením odmítá. Podle citací, které Šťastný čte, chtěl Rath zavést jak regulační poplatky při návštěvě lékaře, tak i poplatek za pobyt v nemocnici.

12:25 - "Ten systém je špatný a nechrání nemocné lidi," pustil se do vládní zdravotnické reformy čerstvý středočeský hejtman David Rath.

Rath například tvrdí, že pokles návštěv na pohotovosti, kde se platí 90 kč, znamenal nárůst počtu výjezdů záchranné služby. Ta je zdarma. "Ty poplatky jsou v podstatě jen živoucí mrtvola. Nepřežijí přelom tohoto roku," myslí si.

12:11 - Místopředsedkyně klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová chce, aby sněmovna dnes dospěla ke kompromisu a pacienti i lékaři získali jistotu.

"Stalo se to, co se stát nemělo. Pacienti se stali obětí předvolebního boje. Považuji za důležité, aby zde byla schválena taková podoba zákona, která bude znamenat jistotu," říká Šojdrová.

Lidovecká poslankyně navrhuje, aby sněmovna od placení poplatků osvobodila děti do 15 a důchodce nad 65 let. Dále by se podle ní nemělo platit za položku na receptu, ale ze celý recept.

12:01 - Dalším vystupujícím je předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Řekl, že ministr Julínek je požehnáním pro opozici.

"Zaslechl jsem, že máte být ze své funkce odvolán. Chtěl bych z tohoto místa poprosit pana premiéra, aby tak nečinil," pobavil opoziční řady Kováčik.

11:56 - "Poplatek 30 kč byl jen malým příspěvkem v té první fázi zabránění plýtvání," tvrdí ministr.

Podle Julínka se zavedením poplatků podařilo udržet peníze ve zdravotnictví a použít je pro skutečně nemocné pacienty. Schválení takovýchto destruktivních návrhů (návrh ČSSD na zrušení poplatků - pozn. red.) bude znamenat zhoršení situace ve zdravotnictví, myslí si. 

11:50 - Za řečnickým pultem obhajuje poplatky ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Jedním z důvodů, proč se nyní socialisté domáhají rušení poplatků, je podle něho fakt, že ČSSD v krajích není schopná splnit svůj volební slib, že bude poplatky platit za občany z krajských rozpočtů.

"ČSSD si nedokáže poradit s tím, jak porušovat zákon," řekl Julínek.

11:39 - Za navrhovatele omezení poplatků u lékaře si vzal slovo šéf opozice Jiří Paroubek.

11:37 - Po 90 minutách se sněmovna dostala k hlasování o programu schůze. Ten schválili, tudíž začíná jednání o rušení poplatků. Opozici pomohly při schválení programu schůze dvě zelené poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová a také lidovec Ludvík Hovorka. Podpořil ji také Evžen Snítilý. Několik koaličních poslanců (z KDU-ČSL i ODS) se zdrželo hlasování a rebelové z ODS kolem Vlastmila Tlustého a poslanci Strany zelených nehlasovali vůbec.

11:23 - Poslanci se nedostali ani k hlasování o programu dnešní schůze. Pár minut po opětovném zahájení vystoupil šéf poslanců Strany zelených Přemysl Rabas a požádal o desetiminutovou přestávku pro svůj klub.

11:19 - Ještě před jednáním musí složit slib nová poslankyně ČSSD Irena Kočí.

Nová poslankyně Irena Kočí.
Nová poslankyně Irena Kočí. | Foto: Ludvík Hradilek

Ta nahradila Michala Pohanku (zvolen za ČSSD, později nezařazený), který v minulém týdnu rezignoval.

O Pohankově odchodu čtěte ZDE: Pohanka: Odcházím, abych pomohl dohodě ODS a ČSSD

11:15 - Zákonodárci se vracejí do jednacího sálu. Začíná přerušená schůze k rušení poplatků u lékaře.

11:04 - Koaliční poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová (SZ) v každém případě podpoří schválení programu schůze. Tedy ať už se koalice dohodne na vlastním návrhu k poplatkům, nebo ne. "Nevidím důvod, proč bychom měli hlasovat proti programu, když jsme návrh podpořili už v létě v prvním čtení," řekla Zubová.

10:32 - Autor návrhu zákona poslanec David Rath (ČSSD) řekl, že je připraven pokusit se při schvalování zrušit poplatky zcela.

Koalice má problémy, ve sněmovně vládne někdo jiný
Koalice má problémy, ve sněmovně vládne někdo jiný | Foto: Ludvík Hradilek

"Máme celou řadu návrhů, od úplného zrušení po částečné a další úpravy, například zrušení placení za jednotlivé položky na receptu. Věříme, že některé z nich zcela jistě najdou podporu i v koalici."

10:21 - Předseda lidovců Jiří Čunek odchází jednat se svými poslanci Ludvíkem Hovorkou, Jiřím Carbolem a dvěma zelenými poslankyněmi Věrou Jakubkovou a Olgou Zubovou. Šéf poslanců KDU-ČSL Pavel Severa řekl, že koalice se nyní pokouší dojednat vlastní kompromisní návrh, který by mohla použít v případě, že by program dnešní schůze opozice prosadila. "Chceme jej ale dnes jen předjednat a předložit na jiné vlastní schůzi."

10:14 - Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa požádal hned v úvodu schůze o hodinovou pauzu na jednání klubu. Poslanci se do sálu vrátí v 11:15.

Strany tím pádem získaly čas na přípravu strategie. ODS chce zamítnout program schůze, lidovci jasně neřekli, jak se zachovají. Ministr Cyril Svoboda uvedl, že koalice by měla dál jednat a svůj návrh o poplatcích schválit na vlastní schůzi.

Naproti tomu poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) odmítl komentovat ranní jednání a pouze připomněl, že má vlastní návrh, který se týká poplatků. Od Rathova se liší i tím, že ho zpřesňuje v některých věcech.

Předseda zelených Martin Bursík míní, že schůzi by koalice měla už v začátku zamítnout.

10:10 - Šéf sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD) zahájil 47. schůzi, na níž poslanci rozhodnou, zda výrazně omezí poplatky u lékaře.

10:01 - Přesně v 10:00 měla začít schůze Poslanecké sněmovny. Zákonodárci jsou zatím v kuloárech.

09:55 - Komunisté těsně před začátkem schůze prohlásili, že jsou dvě možnosti, jak se nakonec jejich zákonodárci zachovají. Buď schůzi odmítnou podpořit už při hlasování o programu, nebo žádají ještě další změny v návrhu socialistů. "Chceme osvobodit od poplatků také studenty, kteří se aktivně připravují, dárce krve s Janského plaketou a dárce kostní dřeně," uvedla poslankyně Soňa Marková.

 

Právě se děje

Další zprávy