Den v kůži Kalouska. Jak náměstci suplovali na vládě

Martina Machová Martina Machová
24. 8. 2011 22:20
Ministři, kteří se jednání vlády účastnili, hovořili o klidu zbraní
Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem
Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jakoby v Česku vládly jen dvě strany - ODS s Věcmi veřejnými. Ministři TOP09 ve středu zůstali, věrni svým slibům a zlobě na úředníka Bátoru, na svých ministerstvech.

Přesto si našli cestu, jak do jednání zasáhnout. Přes své náměstky. Ti zafungovali jako prodloužené ruce svých šéfů, byť hlasovat za ně nemohli.

Ministr sociálních věcí Jaromír Drábek svého zástupce úkoloval přes internet. To šéf financí Miroslav Kalousek vsadil na přípravu předem a se svým náměstkem ladil noty v úterý do pozdního večera.

"Velmi dlouho mi kladl na srdce, jak v kterých situacích postupovat... Takže jsem pochopitelně k dnešnímu jednání připraven byl," popisuje den v kůži Miroslava Kalouska jeho první náměstek Ladislav Minčič.

"Nicméně při technické přestávce před finálním hlasováním jsem jako loajální úředník svého šéfa pochopitelně kontaktoval," říká. V rozhovoru se nechce pouštět do jakýchkoliv spekulací či náznaků. Jen totiž "plnil ministrovu vůli".

Přestávka byla podle ostatních účastníků jednání jen jediná. Právě ta, o níž hovoří Ladislav Minčič. Odehrála se před schvalování daňové reformy, k níž byla jedna z nejdelších diskuzí.

Vláda se rovněž zastavila u jednoho z bodů, které předkládal ministr školství Josef Dobeš, týkal se vysokoškolského sektoru.

Ministr školství Josef Dobeš
Ministr školství Josef Dobeš | Foto: Ludvík Hradilek

Spokojený Dobeš

Josef Dobeš při odchodu ze Strakovy akademie líčil, jak vláda jednala: Prý konstruktivně a v poklidné atmosféře.

Sám přitom patří k hlavním aktérům kauzy Bátora, kvůli které ministři TOP09 odmítli chodit na vládu. Dobeš totiž nevyslyšel žádost kolegů, aby odvolal svého personálního ředitele, kterému TOP09 vytýká minulost spojenou s extremistickou Národní stranou. A čerstvěji také urážku Karla Schwarzenberga.

Na otázku, zda se během jednání nějak projevila nepřítomnost třetiny členů, Dobeš odpověděl lakonicky: "Neřekl bych."

Znovu pak zopakoval, že záležitost s Bátorou má za uzavřenou. "Já si nemyslím, že odvolání pana Bátory je podmínka, aby se TOP09 mohla účastnit vlády. Já to tak nespojuji a nehodlám to spojovat," dodal.

Jeho stranická kolegyně Karolína Peake si středeční jednání vlády rovněž pochvalovala.

O absolutním souznění však podle ní hovořit nedá - VV přes absenci TOP09 neprosadily například zrušení superhrubé mzdy.

Nejméně zaběhnutí  členové vlády Karolína Peake a Pavel Dobeš
Nejméně zaběhnutí členové vlády Karolína Peake a Pavel Dobeš | Foto: Ludvík Hradilek

Ticho před bouří

"Jednání bylo trochu jednodušší, ale je to jen zdánlivé. Vše musí jít do sněmovny a tam je partnerů více. Nemá cenu podléhat dojmu, že to dál bude takto nekonfliktní," uvedla.

Ministři TOP09 pak chyběli zejména jako političtí partneři či rivalové.

"Ve chvíli, kdy tam jsou navrhované změny, které nejsou předjednané, tak některé otázky byly pro pana náměstka těžko zodpověditelné," konstatoval druhý z Dobešů Nečasova kabinetu - ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil si nadto postěžoval, že mu na vládě chyběly "autentické názory" kolegů.

"Chyběla politická debata, některá hlasování by po ní mohla dopadnout i jinak," uvedl.

Vynadáno dostali ministři TO09 nakonec jen od svého premiéra. Petr Nečas označil jejich absenci za "neomluvitelnou a nepřijatelnou".

Miroslav Kalousek na samostatné tiskové konferenci kontroval slovy, že neočekával, že Nečas obrátí svou nervozitu vůči těm, kteří se ohradí proti extremismu ve státní správě. Terčem jeho kritiky má být podle Kalouska někdo docela jiný.

 

Právě se děje

Další zprávy