Debata o paktu EU nemá podle Nečase v tuto chvíli smysl

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 1. 2013 16:37
TOP 09 uvedla požadavek, aby se Česko ještě letos připojilo k fiskálnímu paktu EU
Předseda vlády Petr Nečas.
Předseda vlády Petr Nečas. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Až po přijetí finanční ústavy v českém Parlamentu má podle premiéra Petra Nečase (ODS) smysl vést debatu o připojení České republiky k evropskému fiskálnímu paktu.

Předseda vlády to uvedl v prohlášení v reakci na úterní požadavek TOP 09, která chce zakotvit přistoupení k paktu v letošním roce do nové koaliční smlouvy.

V této souvislosti Nečas považuje též za potřebné přijetí ústavního zákona o referendu o přistoupení ke společné evropské měně. Návrh TOP 09 je podle něj zcela nový a bude o něm jednat koalice včetně jejích špiček.

TOP 09 v úterý uvedla požadavek, aby se Česká republika ještě letos připojila k fiskálnímu paktu EU, který Česko zatím odmítá. První místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek v úterý pohrozil, že bez tohoto závazku nepodepíše chystanou novou koaliční smlouvu s ODS a LIDEM. Uvedl to po schůzi stranického vedení TOP 09.

Nečas uvedl, že návrh TOP 09, aby se vláda v koaliční smlouvě zavázala přistoupit k tzv. fiskálnímu kompaktu už v letošním roce, je naprosto novým požadavkem.

"Věřím, že není veden myšlenkou vyvolat na tomto tématu vnitrokoaliční střet ve světle výsledku prezidentských voleb. Proto o něm jako o řadě jiných námětů bude jednat koaliční pracovní skupina, grémium ODS a posléze K9," uvedl premiér.

Podle Nečase je podstatnější v Parlamentu prosadit tzv. finanční ústavu. "Schválení finanční ústavy bude faktickým testem toho, kdo v České republice chce realizovat politiku rozpočtové odpovědnosti. Teprve po schválení tohoto zákona má smysl vést debatu o ratifikaci Smlouvy o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii. V této souvislosti považuji za potřebné přijmout také ústavní zákon o referendu k přistoupení k euru," uvedl předseda ODS v prohlášení.

Podle Kalouska je nicméně důležité vyslat jasný signál, že Česká republika patří do Evropy. "Chceme dát jasný signál, že nejsme potížisté," řekl v úterý Kalousek. "Já nepodepíšu koaliční smlouvu, pokud tam tento závazek nebude," uvedl ministr v úterý.

"TOP 09 proto bude požadovat, aby v koaliční smlouvě ODS, TOP 09 a LIDEM byl obsažen závazek vlády připojit se k této smlouvě na úrovni EU ještě v roce 2013," dodalo představenstvo.

 

Právě se děje

Další zprávy