Ultimátum TOP 09: Bez paktu nebude koaliční smlouva

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 1. 2013 15:32
TOP 09 nepodepíše koaliční smlouvu, pokud se Česko letos nepřipojí k fiskálnímu paktu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - TOP 09 chce, aby se Česká republika ještě letos připojila k fiskálnímu paktu EU, který Česko zatím odmítá.

První místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek v úterý řekl, že bez tohoto závazku nepodepíše chystanou novou koaliční smlouvu s ODS a LIDEM. Uvedl to po schůzi stranického vedení TOP 09.

"Je to velmi důležité. My chceme dát jasný signál, že patříme do Evropy. Chceme dát jasný signál, že nejsme potížisté," řekl v úterý Kalousek. "Já nepodepíšu koaliční smlouvu, pokud tam tento závazek nebude," dodal ministr.

Fiskální pakt kritizovala hlavně ODS. Předsednictvo TOP 09 projednalo i vládní návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti neboli finanční ústavu.

"Tento návrh jednoznačně schvaluje a doporučuje jeho podporu všem svým poslancům a senátorům. Předsednictvo TOP 09 konstatuje, že vládní návrh směřuje ke stejnému cíli jako mezinárodní závazek členských zemí EU," píše se v prohlášení TOP 09.

Návrh ústavního zákona o rozpočtové odpovědnosti je dokonce přísnější než smlouva o stabilitě, koordinaci a správě v hospodářské a měnové unii, konstatovalo předsednictvo.

"TOP 09 proto bude požadovat, aby v koaliční smlouvě ODS, TOP 09 a LIDEM byl obsažen závazek vlády připojit se k této smlouvě na úrovni EU ještě v roce 2013," dodalo.

Návrh fiskálního paktu počítá s tím, že by státy do svého právního řádu, nejlépe přímo do ústavy, měly zakotvit pravidlo, že by jejich strukturální rozpočet měl být v podstatě vyrovnaný nebo v přebytku. Povolený bude u strukturálního rozpočtu deficit do výše 0,5 HDP dané země. Na to, zda země "zlaté" pravidlo ukotvily v domácím právu, či ne, bude dohlížet Soudní dvůr EU. Provinilé zemi by mohl udělit pokutu do výše 0,1 procenta HDP.

ODS: My jsme to zvládli bez ultimát

Předseda pracovní skupiny pro revizi koaliční smlouvy a ministr dopravy Zbyněk Stanjura uvedl, že ultimáta TOP 09 ho mrzí.

"Mrzí mě, že se TOP 09 opírá o ultimáta, o kterých se dozvídáme od novinářů. ODS představila širší priority pro revizi koaliční smlouvy již minulý týden, ale bez ultimát," reagoval Stanjura na požadavek TOP 09, aby byl podpis fiskálního paktu součástí koaliční smlouvy. 

Stanjura dále uvedl, že ve čtvrtek odpoledne čeká koalici další schůzka. Tam  podle něj TOP 09 dostane prostor, aby svůj požadavek vysvětlila.

"Předpokládám, že ho spolu s dalšími spornými body zařadíme na program K9, která bude řešit rozpory v revidované koaliční smlouvě," dodal Stanjura.

První místopředseda ODS Martin Kuba v České televizi podotkl, že věří, že se pro TOP 09 jedná o věcný problém. "Doufám, že to není nějaká záminka TOP 09 pro vyvolání třenic v koalici," řekl Kuba. Další z místopředsedů strany Pavel Blažek věc vnímá jako "naprosto legitimní požadavek jednoho z koaličních partnerů".

Karolínu Peake nové podmínky udivily. "Překvapuje mne, že se zjevně mění podmínky vyjednávání nové koaliční smlouvy. Jasně bylo řečeno, a prosazovala to hlavně strana TOP 09 prostřednictvím svého vyjednavače Drábka, že žádná nová témata se do vyjednávání vnášet nebudou," uvedla předsedkyně strany LIDEM.

Peake rovněž uvedla, že pokud existuje prostor pro nová témata, pokusí se strana LIDEM prosadit některá důležitá ekonomická opatření, například snížení povinných odvodů na sociální nebo zdravotní zabezpečení.

"Tak se podpoří ekonomická aktivita, podnikání, zaměstnanost a lidem zůstane v ruce více peněz, které neodvedou státu," sdělila Peake.

Předsedkyně LIDEM nepovažuje přistoupení k tzv. finanční ústavě, kterou projednávají poslanci, za bezprostředně nutnou, protože Česko není součástí eurozóny.

"Větší tlak ze strany EU prostřednictvím fiskálního kompaktu vůči rozhazovačným vládám ČSSD by na škodu asi nebyl, ale přistoupení ke kompaktu nepovažuji, vzhledem k našemu nečlenství v eurozóně, za momentální nutnost," zakončila Peake.

Předčasné volby? Výhodné pro TOP 09

Požadavek TOP 09 přichází v době, kdy sílí na jedné straně obavy ODS a na straně druhé naděje ČSSD, že by se TOP 09 případně mohla připojit k pokusu o rozpuštění sněmovny a tím pádem o předčasné volby, jak už Aktuálně.cz psalo, a využít nějaké záminky k odchodu z koalice.

Představitelé Topky to ale oficiálně popírají, byť mimo záznam člen vedení strany připustil, že by předčasné volby nemusely být pro TOP 09 - pod vlivem euforie z prezidentské volby a zisku Karla Schwarzenberga - nevýhodné.

Zároveň je ale nutné připomenout, že o požadavku připojit se k fiskálnímu paktu mluvila TOP 09 už vloni, kdy Karel Schwarzenberg mluvil i o možném odchodu z koalice. V rozhovoru pro Aktuálně.cz v květnu 2012 ale Schwarzenberg prohlásil, že "do roka a do dne bude pakt přijat", přičemž narážel na konec funkčního období prezidenta Václava Klause.

 

Právě se děje

Další zprávy