Čunkův důkaz: V den D nebyl ve Vsetíně

Martina Macková, Sabina Slonková
6. 3. 2007 20:20
Praha - Jiří Čunek, který se ocitl na pokraji politického pádu, má dále podporu svých spolustraníků. Celostátní výbor KDU-ČSL přesvědčil, že je nevinen.
Jiří Čunek
Jiří Čunek | Foto: Ludvík Hradilek

Členové celostátního výboru se shodli na tom, že předseda strany Jiří Čunek má i přes obvinění z korupce nadále jejich důvěru.

"Celostátní výbor důvěřuje předsedovi KDU-ČSL Jiřímu Čunkovi," zní jednověté usnesení stranického vedení. Mluvčí lidovců Martin Horálek novinářům řekl, že usnesení bylo přijato jednoznačně, jen jeden člověk se zdržel hlasování.

Čunek své kolegy seznámil s argumenty, které podle lidoveckého šéfa a vicepremiéra svědčí o jeho nevině. Podle Horálka neřekl nic, co by se už dříve neobjevilo v médiích.

Dva argumenty pro nevinu

Podporu nejbližších kolegů získal Čunek už dopoledne. "Podporujeme našeho předsedu a doporučujeme, aby neodstupoval. S tímto názorem půjdeme i na celostátní výbor," potvrdil místopředseda KDU-ČSL Marián Hošek po jednání předsednictva strany.

Dnes se dále stalo

- Čunkově rodině vyhrožuje anonym. Deník Aktuálně.cz dnes upozornil, že manželka vicepremiéra Jiřího Čunka, dostává výhružné dopisy. Anonymní pisatel hrozí, že nynější potíže jejího muže nejsou to jediné, co může rodinu potkat.

- Deník Mf Dnes tvrdí, že bývalé Čunkově sekretářce Marcele Urbanové nabídli tři čtvrtě milionu korun. 750 tisíc korun jako "odškodnění za problémy" a další libovolnou částku jí údajně nabídl zlínský podnikatel Roman Vaškůj, který je podle odhalení Aktuálně.cz jedním z tří mužů, které policie stíhá kvůli podezření, že se pokusili ovlivnit výpověď Urbanové. Ta je klíčovou svědkyní v Čunkově aféře. Peníze by dostala, pokud by změnila výpověď a podržela vicepremiéra.

- Přerovský státní zástupce zamítl stížnost, kterou podal proti svému obvinění majitel vsetínské firmy H&B Real Petr Hurta. Právě Hurta je podezřelý, že předal půlmilionový úplatek Čunkovi, který tehdy byl starostou Vsetína. Státní zástupce stížnost zamítl proto, že ji shledal jako nedůvodnou, napsala ČTK.

Čunek podle informací Aktuálně.cz přichystal na večer dva nové argumenty na svou obhajobu.

Předně jde o překvapivou informaci, že v den, kdy se měl podle své bývalé sekretářky Marcely Urbanové pochlubit ve Vsetíně v kanceláři úplatkem od H&B Real, byl na zcela jiném místě.

"Šlo o výjezdní zasedání vlády ve Zlíně s doprovodným programem, kterého se jako krajský radní a starosta Vsetína účastnil. Nemohl tedy být celý den ve Vsetíně, jak tvrdí Urbanová," potvrdil Aktuálně.cz jeden z advokátů.

Jeho právníci nadto obstarali znalecký posudek, ze kterého vyplývá, že Čunek firmu H&B Real nijak nezvýhodnil.

Obsah posudku včera večer vicepremiér nastínil v Českém rozhlase. Uvedl, že dokument se týká právě odhadu cen vsetínských bytů. Podle něj je původní znalecký posudek o 11 procent vyšší než ten nový, který vypracoval znalecký ústav. "Chybí motiv toho, proč by mně někdo dával peníze," řekl Čunek v ČRo.

Foto: Ludvík Hradílek

Morava Čunka podrží

I když se ze strany ozývají hlasy, že problém předsedy poškozuje partaj a Čunek by už měl odstoupit z funkcí, jsou stále ojedinělé.

Nespokojenost s tím, že policií stíhaný předseda zůstává ve všech funkcích, sice vyslovili lidovci z Karlovarska a krajský předseda z jižních Čech, ale další kraje - a především bašta strany Morava - Čunka podrží.

Na dnešním jednání celostátního výboru se pravděpodobně už mezi lidovci o tom, zda by měl Čunek zůstat či odstoupit, debatovat bude. Je ale velmi pravděpodobné, že převáží podpora v jeho prospěch.

"Předsednictvo Jihomoravského krajského výboru KDU-ČSL podporuje předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka v setrvání ve funkcích, které zastává. Odmítá výzvy k jeho odstoupení," píše se v prohlášení nejsilnější lidovecké organizace.

"Znamená to velký prostor, i časový, k řešení své kauzy. Určitě se o tom bude debatovat, ve straně je demokracie. Naši podporu ale má," řekla Aktuálně.cz místopředsedkyně nejsilnější lidovecké organizace z jižní Moravy Marie Cacková.

Foto: Ondřej Besperát

Čunek se může opřít i o kolegy z dalších částí Moravy. "Ta poslední událost s třemi muži a ovlivňováním bývalé sekretářky hraje v jeho prospěch. Každý soudný člověk musí poznat, že je to očividné poškozování jeho osoby," míní poslanec a krajský šéf lidovců v Olomouci Tomáš Kvapil.

I v Liberci zatím lidovci nezměnili názor. "Naposled jsme se sešli před čtrnácti dny a to měl pan Čunek naši podporu," řekl Aktuálně.cz předseda Petr Šourek, který je momentálně na dovolené, a tak do Prahy na jednání nemíří.

"Trochu mě zaráží ty poslední události. Nevím, co si o tom mám myslet," připustil však.

Předsedkyně krajské organizace v Ústí nad Labem Alenka Antošová je ale třeba přesvědčena, že Čunkovo odstoupení by celou kauzu ještě víc zkomplikovalo. "Daleko víc než kauza samotná nás poškozuje, že se nic neděje a policie nepracuje. Měla by rychle a jasně případ vyšetřit a říct, zda je vinen, nebo ne," míní Antošová.

Podle ní budou policisté ve své práci rychleji postupovat jen pokud se kauza bude týkat člena vlády. "Kdyby odstoupil, případ by se řešil čtyři roky a nakonec by ho ještě odložili a pravda by nevyšla najevo," dodala.

Foto: Ondřej Besperát

Čunek podle policie v únoru 2002 dostal jako vsetínský starosta zhruba půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek  i firma obvinění odmítají.

Vyšetřování ještě zkomplikovalo zatčení tří mužů kvůli podezření, že se pokusili ovlivnit výpověď klíčové svědkyně. Muži údajně oslovili bývalou Čunkovu sekretářku Marcelu Urbanovou a nabízeli jí peníze výměnou za pomoc pro vicepremiéra. Urbanová ale vše ohlásila policii, která muže zadržela. Mezi nimi byl i obchodník s lehkými topnými oleji Roman Vaškůj, kterého policie obvinila z pokusu o uplácení.

 

Právě se děje

Další zprávy