Češi Čunkovi nevěří: Měl by rezignovat

ves
23. 2. 2007 16:34
Praha - Jiří Čunek by měl odstoupit. Takový názor sdílejí dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z výzkumu společnosti Factum Invenio.
Jiří Čunek v obležení novináři.
Jiří Čunek v obležení novináři. | Foto: Ondřej Besperát

Třetina lidí je rozhodně přesvědčena, že Jiří Čunek měl po svém obvinění z přijetí úplatku okamžitě odstoupit z významné funkce místopředsedy vlády. Další třetina lidí je o tom spíše přesvědčena.

Podle mínění pouhé pětiny lidí by Čunek odstoupit neměl.

Jeho "hlavu" požadují zejména příznivci KSČM, nejméně pak příznivci KDU-ČSL a ODS. I mezi nimi však převažují zastánci okamžité rezignace.

Důvěra veřejnosti v českou politickou scénu je velmi nízká.

"Polovina občanů nevěří téměř nikomu z politiků, třetina lidí věří pouze menší části z nich. Většině politiků důvěřuje jen každý devátý občan a pouze jeden člověk z osmdesáti uvedl, že důvěřuje téměř všem politikům," píše se ve zprávě Factum Invenium.

Korupce: lidé uplatňují presumpci viny

Šetření proběhlo mezi patnáctým a jedenadvacátým únorem na reprezentativním vzorku 1030 lidí. 

Polovina lidí požaduje, aby politici nařčení z nečestného či dokonce trestného jednání ihned odstoupili. Dvě pětiny lidí zastávají opačný názor, pokud se politik necítí vinen, neměl by odstupovat.

Veřejnost lze podle důvěry vůči politikům a uplatňování presumpce viny rozdělit do čtyř typů: důvěřiví, opatrní, podezíraví a tolerantní. Největší skupinu tvoří "podezíraví", kteří nedůvěřují politikům a aplikují na ně presumpci viny.

Téměř stejně rozšířený typ představují "tolerantní" - ti také politikům nevěří, ale presumpci viny odmítají.

 

Právě se děje

Další zprávy