Čunek zatím zůstává ve vládě. Dnešek rozhodne

job, eb
4. 4. 2007 7:32
O setrvání Čunka ve vládě jednala večer koalice
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Předseda lidovců Jiří Čunek zůstává ve vládě i po včerešjím večerním jednání zástupců koalice. Deníku Aktuálně.cz to potvrdilo několik účastníků jednání. Definitivní řešení nechávají koaliční partneři na KDU-ČSL.

Lídři vládní koalice považují problémy kolem vicepremiéra a šéfa lidovců Jiřího Čunka za velmi vážné. Zástupci ODS, KDU-ČSL a Strany zelených se na dnešní schůzce shodli na tom, že situace vyžaduje rychlé řešení.

Definitivní rozhodnutí tak zřejmě přinese celostátní konference lidovců, která se sejde dnes.

První místopředseda KDU-ČSL Roman Línek uvedl, že jeho strana nyní probere různé varianty řešení, které navrhli koaliční partneři. Jaké jsou tyto alternativy, ale neupřesnil.

Čtěte více
Autor fotografie: sh

Předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř po schůzce řekl: "Všichni stojíme o to, aby ta reforma, kterou dnes vláda představila, byla úspěšná. Bojíme se, že tahle ta věc (kauza Čunek, pozn. redakce) ji ohrožuje. V tom smyslu, že se vláda nesoustředí na to, na co by měla, tedy na reformu. Vláda má prostě důležitější věci na práci."

Večerní schůzka byla nejprve plánována jen na půl hodiny, hlavním bodem byla euroústava. Jednání o Čunkovi se ale protáhlo a podle některých účastníků schůzky byla atmosféra skutečně napjatá.

"Je zřejmé, že situace je velmi vážná. Míč je na straně KDU-ČSL," řekla po jednání místopředsedkyně zelených Kateřina Jacques.

Situace je podle ní mimořádně vážná: "My se domníváme, že dochází k poškozování vlády ČR, a zástupci KDU-ČSL to na jednání vzali na vědomí. Žádné ultimátum ani hrozba tam neproběhla. Všichni se shodli na tom, že jeho výroky jsou nešťastné, že dochází k překračování jeho kompetencí."

Severa je první

Včera poprvé vystoupili proti Čunkovi někteří vlivní lidovci.

Poslanec a místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Pavel Severa odejde z vedení strany, pokud předseda Jiří Čunek neodstoupí z vládních funkcí.

Jiří Čunek dostal tuto informaci, s níž přišel server idnes, ve chvíli, kdy odpovídal v on line rozhovoru na dotazy čtenářů Aktuálně.cz. "To je vážné," komentoval to zjevně otřesený lidovecký předseda.

Následně ale dodal: "Vše budeme řešit v klidu ve straně. Koalice tím rozhodně ohrožena není."

Severa je první z vrcholných politiků KDU-ČSL, který veřejně řekl, že vicepremiér Jiří Čunek musí radikálně řešit svoji korupční kauzu a své xenofobní výroky.

Poslanci došla trpělivost poté, co média zveřejnila páteční Čunkovy výroky o Romech v rozhovoru pro Blesk, od kterých se distancovala i ODS a zelení kvůli nim na dnešek svolali koaliční jednání.

"Situace je taková, že pokud by se nezačala řešit velmi rychle, musel bych odejít z funkce. Nemohu být za těchto okolností ve vedení strany," řekl Aktuálně.cz Severa. Tvrdí, že jeho reakce se netýká kauzy údajného úplatku lidoveckého vicepremiéra, ale výroků.

"Ten výrok mě pobouřil. Měl by opustit vládu. Fakt, že stále zůstává ve funkci, škodí vládě, koalici, jeho osobě a vyvolává napětí ve společnosti," míní Severa. Podle něj tímto výrokem Čunek popřel všechny principy, které lidovci v uplynulých letech deklarovali.

Ostatní mlčí

Pavel Severa (KDU-ČSL)
Pavel Severa (KDU-ČSL) | Foto: KDU-ČSL

Severa sice naznačil, že chce odejít z funkce v KDU-ČSL, ze strany ale odcházet nehodlá. "Je to předčasné. Jsem, stejně jako mí rodiče, dlouhá léta svázán s principy KDU-ČSL," dodal.

Poslanec naznačuje, že kritické hlasy na předsednictvu strany začaly zaznívat právě dnes a že není sám, komu se nová situace nelíbí. Další poslanci to ale popřeli.

"Překvapilo mě to, ale komentovat to nebudu," řekl Aktuálně.cz k postupu kolegy poslanec Jiří Hanuš. "Své výhrady říkám jen panu předsedovi do očí, ne médiím," uvedl zase šéf lidoveckých senátorů Adolf Jílek.

"Kolega není ve vedení strany, je místopředsedou klubu a jen předseda je člen vedení. Funkce ve straně je projev důvěry. Když někdo nechce vykonávat funkci, ať ji nevykonává. Takto to prezentovat není korektní," ohradil se proti výroku Severy lidovecký ministr a šéf legislativní rady vlády Cyril Svoboda.

Předseda se drží

Lidovecký šéf Jiří Čunek
Lidovecký šéf Jiří Čunek | Foto: Ludvík Hradilek

Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek ještě včera ráno na předsednictvu strany své výroky na adresu Romů obhájil. Vedení strany vzalo jeho vysvětlení na vědomí.

Podobně jako v případě korupční kauzy se tak lidovci opět za svého předsedu postavili. Čunek také potvrdil, že o jeho narážkách na opálenou barvu pleti a pálení ohňů na náměstí se bude hovořit i večer na zasedání lídrů koaličních stran. Odstupovat nehodlá.

 

Právě se děje

Další zprávy