ČSSD ztrácí. Zvyšuje daně, krizi řeší na špatném místě

Petr Holub
22. 6. 2009 21:37
Obliba ČSSD byla v listopadu o 17 procent vyšší než u ODS. Čtyři měsíce před volbami do sněmovny je popularita velkých stran stejná.
Do voleb čtvrt roku, začínáme znovu.
Do voleb čtvrt roku, začínáme znovu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Loni v listopadu byla obliba ČSSD mezi voliči o 17 procent vyšší než u ODS. Čtyři měsíce před volbami do sněmovny je popularita velkých stran stejná.

„Opět stojí na jedné startovní čáře," potvrzuje ředitel společnosti STEM Jan Hartl. Právě STEM na nečekaný propad ČSSD a vzestup ODS upozornil.

Opakuje se tak situace z roku 2006. Rok před volbami měla ODS sedmnáctiprocentní náskok, čtyři měsíce před hlasováním se preference rovněž vyrovnaly.

Svrhnout vládu se nevyplácí

Průzkum STEM proběhl v týdnu po evropských volbách a Hartl připouští, že odměnil ODS za volební úspěch. To ovšem neznamená, že se do října názor občanů změní a že se zase vrátí k ČSSD.

„Sociální demokracie dnes má navrch, k vítězství ale musí být schopna aktivizovat své voliče," míní ředitel Hartl.

V předchozích měsících přitom ČSSD voliče spíše odháněla.

Občanští demokraté stáhli její náskok už v únoru, když dokázali veřejnosti prodat evropské předsednictví. Socialisté reagovali březnovým svržením vlády, po kterém jejich popularita klesla ještě dál.

„Kdo se dnes lépe zorientuje v nepřehledné situaci a osloví správně voliče, ten volby vyhraje," předpovídá Hartl.

Program pro dlouhou krizi

Podle šéfa společnosti STEM by strany neměly přehlédnout hlavní poučení z evropských voleb. „Sociálně zaměřené strany nic nezískaly, i když se to od nich v dobách ekonomické krize čekalo," interpretuje hlas Evropy Hartl.

Sliby sociálních jistot tolik neznamenají ve chvíli, kdy většina lidí očekává delší ekonomický propad. „Vyšší dávky pomohou překlenout několik měsíců. V delší krizi pomůže ten, kdo dokáže udržet pracovní místa," dodává ředitel.

Proto může hlasy Čechů získat spíše ten politik, který nabídne dlouhodobou ekonomickou vizi.

Staré recepty pro staré voliče

Prozatím ovšem nikdo s krizovým plánem nepřišel. „Strany se míjejí s tím, co od nich veřejnost očekává," tvrdí politolog Metropolitní univerzity Jan Bureš.

Fatální důsledky to má zvláště pro ČSSD. Po odchodu pravicové vlády, která nepřinesla zásadní změnu, se čeká nová alternativa právě od sociálních demokratů.

„V programu ČSSD se objevují staré recepty, které mohou oslovit starší voliče. Ale řešení na krizi v něm nejsou," připomíná Bureš.

Považuje za vážnou politickou chybu, že sociální demokraté do volebního programu zařadili vyšší daně.

„Daně se platí dost vysoké už dnes, přitom se veřejné služby stále zhoršují. Zvláště u mladých lidí převládá názor, že se od státu nedá nic čekat, proto je také lepší mu nic nedávat," vysvětluje politolog.

Kdo využije šanci

Propad ČSSD může už ve čtvrtek potvrdit další průzkum, který zveřejní CVVM.

Zaváhání levice mohou ODS či menší liberální strany využít už v nejbližších týdnech. Ovšem nejdříve po prázdninách se uvidí, jestli se jim podařilo věrohodně slíbit záchranu pracovních míst, úspěšný boj se zadlužením a omezení státní moci.

Během léta nemají průzkumy veřejného mínění velký význam, protože lidé odjíždějí na prázdniny. První předpovědi se proto objeví nejdříve koncem srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy