ČSSD zahájila volební kampaň. ODStřeluje ODS

Kateřina Eliášová
11. 4. 2008 20:43
Jste ODSouzeni k reformám, hlásá opozice
Foto: ČSSD

Praha - Sociální demokracie dnes představila první část své kampaně pro letošní podzimní krajské volby. Stejně jako před dvěma lety před parlamentními volbami vsadila na tvrdou kritiku ODS.

Kampaní "ODSsouzeni k reformám" se ČSSD vrací do doby před dvěma lety, kdy proti svému rivalovi vytáhla kampaň ODS mínus.

"Tehdy nás ODS obžalovala ze lži a z překroucení faktů. Tak jsme si po těch dvou letech udělali malou a smutnou inventuru: všechno, co jsme tehdy řekli, že ODS udělá, opravdu udělala. A co ještě nestihla, to má ve svých plánech," uvedl bojovně naladěný místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Sociální demokraté chtějí v podzimních volbách získat voliče tvrdou kritikou Topolánkových reforem. Kritizují zavedení poplatků u lékaře, zdražení potravin, zdravotní reformu či snižování rodičovského příspěvku.

"Jde o tvrdou, ale naprosto pravdivou kampaň. Očekáváme ostré reakce od ODS a celé koalice, ale naší povinností opoziční strany je mluvit pravdu o plánech vlády. Nic jiného neděláme," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

ČSSD: ODS jsou sebevrazi

Na plakátech, které kampaň provázejí, je například vyobrazeno dosud nenarozené dítě. "Každý z nás doplatí na asociální opatření vlády!" stojí na plakátu.

Na jiném je zase vyobrazen muž s tlustým doutníkem. "Nabízíme vám ještě více šperků, luxusních aut, paláců, jachet, golfových holí, šampaňského, kaviáru a drahých doutníků," zní další heslo kampaně.

ČSSD tak kritizuje ODS za jejich daňovou reformu. Podle ní ODS lidem lhala, když slíbila snížení daní všem. "Je to sebevražedná vláda," řekl k tomu Škromach.

"ODS ve skutečnosti snížila daně jen vyvoleným, vydělala na tom jen úzká skupina lidí," tvrdí místopředseda strany Milan Urban.

Politolog: Je to dobrý tah

Vsadit na negativní kampaň je podle politologa Jana Kubáčka velmi dobrý tah. "Jiří Paroubek využívá toho, že ODS je teď kvůli svým reformám nepopulární, proto ji kritizují a poukazují na slabiny," myslí si Kubáček.

Cíl je podle Kubáčka jasný: přitáhnout ke krajským volbám co nejvíce voličů. "Chtějí rozbít uklidňující a hodnotící kampaň ODS. Paroubek navozuje dojem, že nejde jen o volbu hejtmanů, ale o budoucnost České republiky," zhodnotil Kubáček.

Kampaň ale může ČSSD i uškodit. "Negativní kampaní ČSSD maskuje de facto to, že nemá žádné výrazné osobnosti ani témata pro nadcházející krajské volby. Lidé na to mohou brzy přijít, pokud budou používat stále jen teto kalibr," uzavřel Kubáček. Podle něj bude zajímavé sledovat, jestli se ČSSD podaří ODS kampaní vyprovokovat k silným slovům.

Bém: Lidé nejsou hloupí

Paroubek může získat i ztratit, říká politolog
Paroubek může získat i ztratit, říká politolog | Foto: Ludvík Hradílek

1. místopředseda ODS Pavel Bém si myslí, že se ČSSD bojí pozitivních dopadů reformy.

"Česká veřejnost není hloupá, jak si nejspíš myslí sociální demokraté. Že by lidem mohla vadit nejnižší nezaměstnanost za posledních 10 let? Nebo snížení daní a více peněz na výplatních páskách? Zvýšení důchodů? Snížení veřejných dluhů? Myslím, že se socialisté pozitivních dopadů reformy prostě a jednoduše bojí," nechal se slyšet Bém.

Jeho stranický kolega a šéf poslanců za ODS Petr Tluchoř řekl, že se občanští demokraté rozhodně vyprovokovat nenechají.

"ČSSD a zejména Jiří Paroubek je před volbami nervózní. Potřebují zakrýt své vlastní problémy," uvedl Tluchoř.

Bude mír?

Paradoxní je, že ČSSD představila svou tvrdou kampaň jen den poté, co se Jiří Paroubek vyslovil pro uzavření míru s koaliční vládou.

Klid zbraní mezi ČSSD a vládou by měl trvat během evropského předsednictví. Česká republika má řídit Evropskou unii v prvním pololetí příštího roku.

Čtěte více: Paroubek nabídl Topolánkovi dočasné příměří

 

Právě se děje

Další zprávy