ČSSD žádá rezignaci primátora Svobody kvůli Opencard

Domácí Domácí
26. 3. 2013 16:12
Primátor Svoboda i premiér Nečas ČSSD vzkazují: "Zameťte si před vlastním prahem
Michal Hašek.
Michal Hašek. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pražská organizace ČSSD vyzývá pražského primátora Bohuslava Svobodu a pražskou radní Evu Vorlíčkovou k rezignaci. Oba jsou spolu s dalšími radními obviněni v kauze Opencard. K výzvě se připojil i šéf Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD).

Usnesly se na tom během úterního mimořádného zasedání zastupitelský klub ČSSD s předsednictvem KVV ČSSD Praha.

"Jsme svědky konce mýtu o bojovníkovi s korupcí. Primátor Svoboda brutálně zneužívá své funkce, jeho rada přijímá více než kontroverzní rozhodnutí, kauza Opencard je jen špičkou ledovce," řekl předseda Klubu zastupitelů hl. m. Prahy za ČSSD Miroslav Poche.

Připomněl, že na předminulém zastupitelstvu podali trestní oznámení kvůli zakázce na zajištění právních služeb pro emisi dluhopisů hlavního města. Na tu prý "opět bez výběrového řízení primátor zadal advokátní kanceláři WGM známé blízkými vztahy na premiéra Nečase".

"Primátor si zvyknul rozdávat zakázky z ruky svým známým a politickým spolupracovníkům bez ohledu na zákon," dodává.

Zbytek rady podle nich rovněž ztratil legitimitu k vedení hlavního města Prahy, a proto by její členové měli zvážit setrvání ve svých funkcích. "V novodobé historii Prahy není případ, kdyby bylo sděleno obvinění primátorovi v průběhu jeho funkčního období," uvádí se rovněž v prohlášení.

ČSSD: Žádáme revizi všech zakázek primátora Svobody

V něm  pražská ČSSD vyzývá primátora Svobodu a ostatní radní, aby ze vzniklé situace vyvodili politickou odpovědnost, a rovněž vyzývá představitele TOP 09, aby řešili situaci.

"Požadujeme, aby došlo k revizi veškerých veřejných zakázek a dalších úkonů činěných primátorem Svobodou a ostatními členy rady, kterým bylo sděleno obvinění. Připravujeme podklady pro podání návrhu na provedení hloubkového forenzního auditu činnosti primátora Svobody a jeho radních. Vyjadřujeme přesvědčení, že orgány činné v trestním řízení budou postupovat nezávisle a že nedojde k ovlivnění vyšetřování," končí prohlášení.

Svoboda a Nečas: Zameťte si před vlastním prahem

Primátor Bohuslav Svoboda jejich vystoupení považuje za úsměvné a připomenul, že sociální demokraté se k podobnému kroku nikdy neodhodlali, třeba v mediálně dobře známém případu zastupitele Karla Březiny, stíhaného policií. "Připadá mi to, jako když zloděj křičí Chyťte zloděje," řekl.

V podobném duchu se vyjádřil i premiér a předseda ODS Petr Nečas. "Pan primátor Bohuslav Svoboda má moji plnou podporu. Osobně mne ujistil, že ve věci schvalování smluv neexistují žádné pochybnosti a obvinění rady není postaveno na reálných argumentech. Odmítám politizaci ze strany Michala Haška a bývalého náměstka pražského primátora Karla Březiny. Měli by si zamést před vlastním prahem," uvedl.

O poměrech v pražské sociální demokracii podle něj nejlépe vypovídá tvrdá kritika Jiřího Dienstbiera. Rovněž upozornil, že není žádným tajemstvím, že Michal Hašek patří mezi spojence pražské ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy