ČSSD se opět pokusí svrhnout vládu, kvůli škrtům

Domácí Domácí
28. 2. 2012 15:20
Bude to v tomto volebním období už potřetí, co hlasování o nedůvěře ČSSD vyvolá
Další pokus...
Další pokus... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Opoziční sociální demokraté se v Poslanecké sněmovně opět pokusí svrhnout vládu Petra Nečase. Bude to v tomto volebním období už potřetí, co hlasování o nedůvěře vyvolají.

Důvodem je nesouhlas ČSSD s plánovanými škrty, kterými chce kabinet čelit prohlubování schodku státního rozpočtu.

Podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky vláda rozpočtovou situaci nezvládá a umí jen škrtat a zvyšovat nepřímé daně.

Ekonomičtí ministři se v pondělí shodli, že letos budou v rozpočtu zmrazeny výdaje zhruba za 23 miliard korun. V dalších letech má být zvýšena DPH a omezen růst důchodů společně se zvýšením daní bohatým. Zároveň chce vláda připravit balík prorůstových opatření.

U úpravy DPH je podle premiéra Petra Nečase možné přikročit k několika variantám, od jednotné sazby na 19 nebo 20 procentech s výjimkou na knihy a léky, po zachování dvou sazeb, které by se například o procento zvýšily na 15 a 21 procent. Cílem je zvýšit příjmy o 18 až 20 miliard korun.

Razantnější opatření mají přijít pro rok 2013, kdy bude podle ministra financí Miroslava Kalouska kvůli dodržení schválených schodků rozpočtu nutno ušetřit 42,4 miliardy korun proti dřívějším plánům. V roce 2014 to má být dokonce 84,4 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy