Zmrazení důchodů nedopustíme, odmítají VV Kalouska

Domácí ČTK Domácí, ČTK
27. 2. 2012 16:39
Věci veřejné kritizují některé z návrhů škrtů, které nastínili Nečas s Kalouskem
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ve vládní koalici se rýsuje další střet mezi ODS a TOP 09 na jedné straně a Věcmi veřejnými na straně druhé.

Nejmenší koaliční strana totiž odmítá návrh rozpočtových změn, který v pondělí prezentovali ministr financí Miroslav Kalousek a premiér Petr Nečas.

Některé prvky z balíku však VV podporují, uvedl ekonomický expert VV Michal Babák. Věci veřejné ale podle něj "rozhodně nedopustí zmrazení důchodů" a budou prosazovat mimo jiné sníženou sazbu daně z přidané hodnoty u potravin.

Ekonomičtí ministři se v pondělí shodli, že letos budou v rozpočtu zmrazeny výdaje zhruba za 23 miliard korun. V dalších letech má být zvýšena DPH a omezen růst důchodů společně se zvýšením daní bohatým. Zároveň chce vláda připravit balík prorůstových opatření.

Všechny návrhy, včetně řady dalších drobnějších úprav z dílny ministerstva financí, musí být podle Nečase vyjednány v rámci koalice.

"Nechceme zrušení porodného a nepřistoupíme na daň na uhlí a víno," uvedl Babák. Vítá však, že ministerstvo financí se ztotožnilo s návrhem VV na vznik druhého daňového pásma pro vysokopříjmové skupiny.

U úpravy DPH je podle premiéra možné přikročit k několika variantám, od jednotné sazby na 19 nebo 20 procentech s výjimkou na knihy a léky, po zachování dvou sazeb, které by se například o procento zvýšily na 15 a 21 procent. Cílem je zvýšit příjmy o 18 až 20 miliard korun.

Věci veřejné jsou podle Babáka připraveny bavit se o částečném snížení daňových paušálů, rozhodně však ne u drobných živnostníků.

Věci veřejné, které se návrhy budou podrobně zabývat v úterý na své výkonné radě, také nesouhlasí s plošným vázáním výdajů za 4,5 miliardy v letošním rozpočtu ministerstva školství, které vede jejich ministr Josef Dobeš. "Tento navrhovaný škrt... považujeme za katastrofický, ohrožující stabilitu vzdělávání v zemi a mzdy učitelů," míní Babák.

Významná rezerva, která by mohla řešit skoro celý letošní nedostatek, se podle něj naopak pořád nachází v rozpočtových kapitolách všeobecné pokladní správy a státního dluhu, za které odpovídá Kalouskovo ministerstvo financí. Podle ekonomických odborníků VV je tato rezerva nejméně o deset miliard vyšší, než kolik přiznává resort.

"Vítáme, že platí slib premiéra o snižování provozních nákladů centrální státní správy a slučování ministerstev, což pokryje církevní restituce," upozornil Babák. Další významný potenciál státních příjmů má podle něj efektivnější zdanění loterií.

 

Právě se děje

Další zprávy