ČSSD představila svůj návrh: chce více peněz pro obce

ves
9. 5. 2007 14:45
Obce by si měly polepšit o 7 a půl miliardy
Autor návrhu Bohuslav Sobotka
Autor návrhu Bohuslav Sobotka | Foto: Ondřej Besperát

Praha - ČSSD předloží Poslanecké sněmovně vlastní návrh novely o rozpočtovém určení daní.

Od současného stavu se má lišit především zvýšením podílu obcí na sdílených daních a posílením motivačních prvků obcí na úkor státního rozpočtu. Pokud by tyto změny byly přijaty, posílily by se podle ČSSD obecní rozpočty zhruba o 8 mld. korun.

"Považujeme za nepřijatelné, že vláda do balíku finančních reforem nezahrnula návrh nového rozpočtového určení daní a čeká až na výsledek projednávání reforem v parlamentě," říká Bohuslav Sobotka.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Legislativní změny chystané ČSSD předpokládají především zvýšení podílu obcí na sdílených daních z 20,59 % na 21 %. Další návrh by měl nově zavést podíl obcí na spotřebních daních.

Vláda chce v rámci chystané reformy zvýšit daň z nemovitostí. V malých obcích do 600 obyvatel se mají zvýšit až trojnásobně, větší vesnice a města si budou moci samy rozhodnout, zda daň zvýší. Zvednout ji přitom budou moci až na pětinásobek.

Vyšší daň z nemovitostí má obcím nahradit peníze, o které přijdou kvůli daňovým úlevám pro zemědělce. Návrh daňové reformy počítá totiž s osvobozením zemědělských pozemků od daně z nemovitosti.

Je tedy pravděpodobné, že daně se budou více zvedat tam, kde obce přijdou o více peněz ze zemědělských pozemků.

Tento návrh vadí i opozici i některým starostům malých obcí.

"Pokud bude zrušena daň ze zemědělské půdy, které někde tvoří až 65 % z celkové daně z nemovitostí, která je příjmem obcí, tak nastane problém, jak ji nahradit. A pokud postupně se budou daňové příjmy státu, které se rozdělují i mezi obce snižovat, musí být tyto výpadky nějak nahrazeny," řekla před časem v online rozhovoru na Aktuálně.cz senátorka Jana Juřenčáková, která za hnutí nezávislých starostů kandidovala do senátu. Celý rozhovor se senátorkou si můžete přečíst ZDE.

___________________________________________________________________________________________

Co pro obce navrhuje ČSSD?

___________________________________________________________________________________________

SOUČASNÝ STAV NÁVRH ČSSD
podíl obcí na sdílených daních - 20,59 %   podíl na sdílení daní - 21 %
motivační prvek - 1,5 % motivační prvek - 3 %
0% podíl na spotřebních daních 3% podíl na spotřebních daních
 

Právě se děje

Další zprávy