Kalousek kvůli reformě čelí vzpouře starostů

Tomáš Fránek
19. 4. 2007 14:30
Starostové chystají protesty proti daňové revoluci
Ministr Kalousek a jeho reforma
Ministr Kalousek a jeho reforma | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Ministr financí Miroslav Kalousek se dnes snažil přesvědčit starosty, že pro ně bude chystaná daňová reforma výhodná. Nebyl úspěšný.

Od starostů slyšel v kostce toto: Je to největší blbost, kterou může kdo udělat. Návrhy jsou skandální. Bohatý stát nemůže mít chudé obce. Či: Už nikdy nerozdávejte z peněz obcí.

Přednosty zejména malých obcí, které si ministr pozval do Brna na besedu, zkrátka nepřesvědičl, že na daňové reformě neprodělají - a když už jim budou chybět peníze, stát jim to dorovná.

Proberte se

Kalouska tak čeká revolta: Starostové reformu kategoricky odmítají. Jsou připraveni protesty stupňovat. "Už nikdy nerozdávejte z peněz obcí, nediskriminujte malé obce a neměňte pravidla během rozpočtového období," vyzval ministra (jménem starostů ze Zlínského kraje) starosta Vlčnova Jan Pijáček (jinak člen vládní ODS).

V souvislostech
Autor fotografie: sh

V souvislostech

REVOLUCE: nové daně, nové dávky
(vše o tom, co Topolánkův kabinet chystá)

Živě

On-line rozhovor s ekonomem Miroslavem Zámečníkem: Pár let nekázně - a jsme v Maďarsku

Blogy na Aktuálně.cz

Bohuslav SOBOTKA: Hodná vláda a zlí starostové

Starostům se příčí, že vláda plánuje zrušit daň ze zemědělské půdy, což by pro vesnice znamenalo finanční výpadek ve výši 1,4 miliard korun. "To je největší blbost, kterou někdo může udělat," uvedl dnes v Brně jeden ze starostů.

"Byl bych strašně rád, kdybyste se už probrali," uvedl v diskusi na adresu vlády další ze starostů.

Kalousek jejich argumenty neuznal: Vláda chce podle něj zrušením daně podpořit zemědělce. Změna se navíc nemá většiny obcí výrazně dotknout. "Nemohu ale vyloučit, že v ojedinělých případech může dojít k extrémnímu výkyvu u malé obce s množstvím pozemků,"

A velkou nevoli starostů vyvolal Kalousek svými slovy o tom, že by se malé obce měly sdružovat a spolupracovat. "Situace, kdy je v zemi s deseti miliony obyvatel 6248 obcí, je netypická," řekl Kalousek.

"Slučování obcí tu už jednou bylo," protestovali starostové a jeden z nich označil Kalouskova slova za skandální.

"Ach bože," komentoval názory starostů Kalousek a snažil se je několikrát přesvědčit o tom, že nechce slučování obcí nijak nařizovat.

Zasáhne soud?

Obavy z výpadků daní mají i velké města. Náměstkyně primátora Brna a stranická kolegyně Kalouska z KDU-ČSL Barbora Javorová dnes na kongresu uvedla, že město může celkem přijít o téměř miliardu korun.

Podle Kalouska by příští rok měla reforma přinést obcím 1,7 miliardy korun navíc, v roce 2009 by ale ztráta dosáhla dvou až tří miliard a v roce 2010 by to bylo sedm až osm miliard korun. Kalousek přesto tvrdí, že obce díky dalším úpravám neprodělají.

Ministr chce totiž ztrátu kompenzovat především novým přidělováním daní.

Daňové určení pro obce a města se má změnit ze současných 20,59 procenta na 21 procent.

Měl by se snížit rozdíl mezi koeficienty v jednotlivých kategoriích. "Systém by se mohl podobat současnému systému daní fyzických osob. Nebude docházet k velkým skokům a bude to méně diskriminační," vysvětlil ministr.

Na diskriminaci si stěžují především malé obce. Zákon o rozpočtovém určení daní totiž stanovuje, že rozdíl mezi občanem z malé obce oproti občanovi žijícímu a odvádějícímu daně v Praze je 6,5krát větší.

Tady mají obce naději, že zasáhne Ústavní soud. Ten sice už zamítl stížnost malých obcí, bude ale ještě rozhodovat o stížnosti skupiny senátorů.

Starostové obcí ze Zlínského kraje navíc chystaným daňovým reformám chtějí v květnu protestovat před úřadem vlády.

Reformu chtějí měnit také opoziční sociální demokraté. Podle bývalého ministra pro místní rozvoj Radko Martínka totiž budou obce tratit už příští rok. Sociální demokracie chce proto předložit vlastní návrh změn v rozpočtovém určení daní, které by obcím přinesly ročně až 7,4 miliardy navíc.

Strana chce novelu předložit ještě před prázdninami.

 

 

Právě se děje

Další zprávy