Senátorka online: Bojuje s Kalouskem o daně

Tomáš Fránek, Martina Macková
20. 4. 2007 12:00
Jana Juřenčáková vede "vzpouru" starostů
Senátorka Jana Juřenčáková
Senátorka Jana Juřenčáková | Foto: Osobní stránky senátorky

Uherský Brod/Praha - Nezávislá senátorka Jana Juřenčáková se po půlroce ve vysoké politice pustila do křížku s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL).

Důvodem je vládní reforma daní, která by měla podle nezávislých starostů ze Zlínska, za které Juřenčáková do Senátu kandidovala, sebrat malým obcím až 9 miliard korun.

Reforma by jejich situaci podle ní ještě zhoršila.

"Pokud bude zrušena daň ze zemědělské půdy, které někde tvoří až 65% z celkové daně z nemovitostí, která je příjmem obcí, tak nastane problém, jak ji nahradit. A pokud postupně se budou daňové příjmy státu, které se rozdělují i mezi obce snižovat, musí být tyto výpadky nějak nahrazeny," řekla Juřenčáková v jedné z odpovědí čtenářů Aktuálně.cz.

Juřenčáková vede starosty, kteří chtějí zanedlouho začít protestovat.

Souvislosti
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Souvislosti

"Má to snad být trest lidem, že žijí na venkově?" říká senátorka. Nesouhlasí s tím, že by chybějící peníze mohla obcím nahradit zvýšená daň z nemovitosti.

Juřenčáková se stala senátorkou za Zlínsko a Uherskobrodsko, když ve druhém kole porazilo lidoveckého senátora Jiřího Stodůlku o 17 procent hlasů, první kolo přitom prohrála. Zastupuje sdružení Nezávislí starostové pro kraj (NSK), které teprve před třemi lety založili tři starostové ze Zlínska. V Senátu je členkou klubu SNK.

Juřenčáková je účetní a daňovou expertkou. Posledních sedm let starostovala jako neuvolněná maličké vesnici Rokytnice u slovenských hranic. Poslední, loňské volby, tam ale nevyhrála.

Stala se známou především díky petici proti změně režimu na československé hranici, která měla zkomplikovat cestování přes zelenou hranici. Loni stála u zrodu další petice, tentokrát nazvané Iniciativa za živý venkov, která bojuje za spravedlivější přerozdělení daní.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:02Autor: amrin poschla.kvalitne.cz

Otázka: dobry den co rikate na kauzu pana cunka? myslite ze je to v necim zajmu nebo se postupuje dle standartnich postupu. znate stranky poschla.kvalitne.cz? co na ne rikate, popripade si na ne podivejte. s pozdravem amrin

Jana Juřenčáková : Já osobně věřím tomu, že v případě pana Čunka se postupuje podle standartních postupů, pokud by tomu tak nebylo, tak by to bylo špatné. Stránky poschla.kvalitne.cz neznám, podívám.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:05Autor: martin

Otázka: co mi da reforma a co vezme kdy mam prumerny plat?

Jana Juřenčáková : podle médií by se Vás to asi nemohlo nějak ovlivnit, ale můžete si to spočítat na příkladu na www.aktualne.cz

Odpovězeno: 20. 04. | 11:09Autor: Jiří

Otázka: Proč protestují starostové právě ze Zlínska? Ostatním starostům to nevadí, nebo je jim to jedno?

Jana Juřenčáková : Nevím, proč starostové ze Zlínska, dneska ráno jsem si říkala, že protest praktických a dětských lékařů vyšel také ze Zlínska. Ono to vadí většině starostů, ale někteří se bojí ozvat, jak jsem zjistila. A já se jim někdy také nedivím, protože když mají třeba zažádané o dotace, tak je pak nemusí dostat a zdůvodnění se nějaké najde. Já jsem se vloni ozvala - peticí za změnu zákona o rozpočtovém určení daní a naše obec přišla o dotaci na opravu obecního úřadu, takže je chápu. Asi v tom Zlínském kraji jsou lidé, kteří se nebojí říkat nahlas, to co si myslí.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:12Autor: Jan DLASK

Otázka: I když důvod k reformě je dobrý (šetřit se má), způsob jejího navrhovaného provedení je velmi nedomyšlený. Nepřipadá Vám obecně, že ta vládní reforma vůbec nemyslí na sekundární efekty, které vyvolá? Dokladem toho může být právě věc, na kterou upozorňujete Vy (a DĚLÁTE VELMI DOBŘE!)

Jana Juřenčáková : My souhlasíme s tím, že je velmi nutné reformu provést, ale měla by se provádět komplexně a počítat i s dopady na obce, nejenom na stát a občany. Přesně toto se teď stalo a proto jsme vyslovili svůj nesouhlas. V rámci reformy někdo nedomýšlí, co to udělá s daňovými příjmy obcí. Ale to už začalo v roce 2005, kdy se schválily změna zákona o dani z příjmu - viz. společné zdanění manželů, které vloni přineslo první propady daňových příjmů obcí. Naším cílem je upozornit na to, že reformu je provádět komplexně.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:17Autor: Klára

Otázka: Změní reforma rozdíl v příjmech malých obcí a měst? Díky

Jana Juřenčáková : Podle toho, co bylo předloženo, tak ano, ale spíše k horšímu. Pokud bude zrušena daň ze zemědělské půdy, které někde tvoří až 65% z celkové daně z nemovitostí, která je příjmem obcí, tak nastane problém, jak ji nahradit. A pokud postupně se budou daňové příjmy státu, které se rozdělují i mezi obce snižovat, musí být tyto výpadky nějak nahrazeny. Novela zákona o rozpočtovém určení daní, podle které se daně rozdělují, je údajně připravena, ale zatím ji neviděl ani Svaz měst a obcí. Pokud v obci, která má 74 obyvatel, dostali v roce 2006 310 000 Kč daňových příjmů, tak to už je na vylidnění obce.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:19Autor: Nový Oldřich

Otázka: Chcete spát ve spacáku před vládou, ale myslíte, že Topolánkův baťoch má vůbec nějakou šanci projít sněmovnou?

Jana Juřenčáková : Je možné že reforma sněmovnou projde, když prošla řada věcí, s kterými se nepočítala, proto se ozýváme předem. Až projde, tak už bude pozdě.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:22Autor: Franta

Otázka: Vážená paní senátorko, vadí Vám víc "Kalouskova" reforma daní nebo nerovnost mezi malými obcemi a velkými městy (hlavně Prahou) v již několik let platném zákoně o rozpočtovém určení daní? Co jste udělala a co uděláte pro to, aby tato nerovnost velmi výrazně znevýhodňující malé obce, byla odstraněna?

Jana Juřenčáková : Již vloni jsme dali najevo, že nám vadí hlavně nerovnost mezi malými obcemi a velkými městy a Prahou na prvním místě. Již vloni jsme zveřejnili věcný záměr změn zákona o rozpočtovém určení daní, podaly jsme tři obce ústavní stížnost na tento zákon, teď čekáme jak dopadne senátorská stížnost také na tento zákon. "Kalouskova" reforma - co se týče zrušení daně z nemovitosti ze zemědělské půdy byla poslední kapkou. Vím, že KDU-ČSL měla toto zrušení ve svém volebním programu, ale to je neomlouvá, vůbec si neuvědomují dopady této změny.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:24Autor: Jakub

Otázka: Dobrý den,
Jaký máte názor na původní návrh reformy Vlasty tlustého? Mě připadá, že si z toho Kalousek vzal jen pár drobností a překopal to tak, že to nakonec nebude reforma, ale paskvil i když lepší než stávající stav.

Jana Juřenčáková : neznám podrobně původní návrh, takže to nemůžu komentovat. Beru to jako snahu řešit problém v krátkém časovém úseku a bohužel tento časový stres pak ovlivnuje výsledky.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:27Autor: Karel

Otázka: Dobrý den. Mám dojem, že jsme stále pod centrálním dělením finančním prostředků obcím. Pokud bude centrální dělení, nebude ani obec moci ukázat svoji schopnost řízení. Jako pamětník domovského práva mám dojem, že obec nejlépe zná problém i v soužití. Potom by odpadlo i zaměřování na schopné politiky

Jana Juřenčáková : Dobrý den, máte pravdu. Pokud obec dostane takové množství finančních prostředků, které postačí tak na mandatorní výdaje - tj. veřejné osvětlení, zimní údržba, školy, mzdy zaměstanců a zastupitelů, tak pak už nezbývá z čeho něco budovat a prakticky řídit. Obec je v pozici toho, že neví, kolik peněz jí přijde od státu a na druhé straně je závislá na tom, zda se jí podaří získat nějaké dotace. Je to nezáviděníhodná situace.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:29Autor: Honza

Otázka: Dobrý den, myslíte si, že nezávislí senátoři něco dokáží prosadit proti politickým stranám?

Jana Juřenčáková : Dobrý den, teď když jsem sama v Senátu a vidím, jaká je tam politická situace, tak nad tím někdy uvažuji. Ale pokud jde o správnou věc, tak se i senátoři domlouvají napříč politickým spektrem. Jsem optimista, takže věřím, že ano.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:31Autor: XCP Martin

Otázka: Dobrý den,
zajímal by mě upřímný názor, zda dle vašeho osobního názoru, je ministr financí Kalousek pouze jen "kecal", který nerozumí práci, které vykonává? Připadne mi totiž jako strohá želva ( podle jeho posunu hlavy na krku a pomalého myšlení), která nemá ponětí o realitě. díky za odpověď

Jana Juřenčáková : Já pevně věřím, že pan ministr financí své práci rozumí, protože pak by ji snad nemohl vykonávat. A pokud si neví rady, tak má své poradce a náměstky, i když teď v souvislosti se zrušením daně ze zemědělské půdy mám pocit, že tady mu poradil někdo špatně.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:33Autor: Petr

Otázka: Proč jste proti. Vždyť bolševeik (včetně ČSSD) tuhle zemi vedou k chudobě. A opravdu už mě nebaví živit flákače. Každý by měl být schopen vzít svůj osdu do svých rukou. Lidé jako vy mají lví podíl na tom, že většina národa není schopna starat se sama o sebe a stále čeká s nataženou rukou.

Jana Juřenčáková : My nejsme proti reformě, reforma je nutná, ale musí se provádět v celkovém kontextu dopadů na všechny - tedy i na obce. Já jsem svůj osud vzala do svých rukou dávno a s nataženou rukou jsem nikdy na nic nečekala.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:35Autor: JANA

Otázka: Před volbami jsem podrobně četla program KDU, i když pan Kalousek již ve vedení strany není, stále by měl být věrný tomu, co strana představuje. Jak mu může projít taková reforma, která poškodí matky s dětmi a chudší, naproti tomu ti co mají budou mít ještě víc?dekuji

Jana Juřenčáková : Pokud KDU prosazuje něco jiného, než slíbila, tak jim to určitě voliči spočítají v příštích volbách. Oni sami si musí uvědomit, co dělají.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:38Autor: JanaR

Otázka: Dobrý den, mně by zajímalo, jak se Vám líbí navrhované zdanění mezd zaměstananců, tedy 15% ze "supermzdy". A taky to, že si o tisíce polepší pouze vysokopříjmové skupiny, tedy i Vy a rodinám se předhodí pár stovek a mají být zticha. O mně nejde, děti nemám, ale není to fér.

Jana Juřenčáková : Já sama jsem nepochopila, proč je to 15% ze supermzdy, když pak to zdanění hrubé mzdy bude samozřejmě vyšší. Souhlasím s Vámi, že to není fér.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:41Autor: Karel Ptáček

Otázka: Dobrý den
Paní Jurenčáková myslíte si,že lidé typu pana Kalouska a pana premiéra Jedničky mají vůbec ještě kontakt s realitou v této zemi a jestli si vůbec umějí představit dopad na občana,obec a kraj.
Děkuji za odpověd

Jana Juřenčáková : Podle některých předložených návrhů mám také tento pocit, platí ale to, že schopný člověk by se měl obklopit schopnými lidmi, je otázkou, zda vždy tomu takto u vrcholných politiků je.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:43Autor: Joska

Otázka: Se zrušením daně z pozemků souhlasím. Zemědělcům, kteří dřou na polích za pár šupů je třeba odlehčit. Zkuste si na pár dní vzít vidle a jít házet hůj a pak vykřikujte co je a není správné. Jakou alternativu k nahrazení výpadku ve příjmech obcí mimo ponechaní daně z pozemků navrhujete ?

Jana Juřenčáková : Já se zrušením zemědělské daně nesouhlasím. V mé rodině jsou také zemědělci a ty vidle jsem měla také často v rukách. Ta zemědělská daň není pro ty zemědělce tak zatěžující, u nás je např. boj o každý volný ha půdy, takže to s těmi zemědělci není asi tak zlé.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:46Autor: kunhuta

Otázka: Myslím si, že reforma daní tak, jak je nastavena uškodí hlavně venkovu, tam je nejvíce nízkopříjmových obyvatel. Reforma jen urychlí "vymírání". Pocházím z obce, kde během týdne je mrtvo, všichni jsou daleko za prací a mladí už se nevracejí.Co se proti dá udělat?

Jana Juřenčáková : Souhlasím, proto jsme vyslovily veřejně svůj nesouhlas.Pokud obce budou prostředky pouze na údržbu svého majetku, tak tím svou atraktivitu asi nezvýší.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:48Autor: Karel Ferschmann, starosta, Němčovice

Otázka: Rovněž my protestujeme proti vládnímu návrhu. Zvýšit daň z nemovitostí pětkrátna malé obci a zrušit zemědělskou daň je naprosto absurdní.Výsledkem je, že ti co podnikají (zemědělci) nebudou platit daň vůbec a ten, kdo má domek na malé vesnici bude platit několikanásobně víc.Co vám můžeme my pomoci?

Jana Juřenčáková : Podívejte se na www.nezavislistarostové.cz, jsou tam i kontakty. Rádi to s vámi probereme.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:49Autor: Lukáš Roztocký

Otázka: Problém rozpočtového určení daní (nebo daňová diskriminace menších obcí, jak chcete), to je stará vesta. Nemyslíte, že kdyby to pro venkovské obce byla taková katastrofa, jak líčíte, dokázaly by už dávno vydupat změnu? Vždyť starostů jsou tisíce!

Jana Juřenčáková : Jak už jsem uvedla výše, řada starostů se bojí ozvat. My jsme se poprvé ozvali vloni, letos v tom pokračujeme a věříme, že teď se už nám konečně podaří vydupat změnu zákona o rozpočtovém určení daní.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:50Autor: Petr Pakosta

Otázka: Ahoj, Jano. Nemám otázku, ale držím Ti palce.

Jana Juřenčáková : Díky.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:52Autor: ondra Jagr

Otázka: Jsem pravicový volič a je mi jasné, že oranžovorudá Morava bude vždy zastávat levicové,populistické kroky a názory.Paní Jurenčáková, píše se zde, že jste daňový a ekonomický expert, co jste prosadila za cca 9let vlády ČSSD a nevadí Vám to a šílené zaslužení co vzniklo a jaké reformy ho mohou snížit

Jana Juřenčáková : Já jsem také pravicový volič a neházejte nás všechny do jednoho pytle. Každá vláda má své poradce a to šílené zadlužení nevzniklo díky mně, to nebyly moje rady. Já jsem byla vždycky proti zvyšování státního dluhu.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:54Autor: kafe

Otázka: V malých obcích musí šetřit každou korunu, starostové jsou neuvolnění, na OÚ pracuje často jen účetní na dvě hodiny denně. Ve velkých městech mají rozpočty tak velké, že už neví sami co roupama. Je to evidentní snaha zlikvidovat samosprávu malých obcí. Jaký je váš názor?

Jana Juřenčáková : Také já to považují za plíživou likvidaci malých obcí prostřednictvím ekonomických tlaků - viz. zvyšování platů zaměstnanců bez toho aniž by stát na platy přidal více příjmů obcím, bezplaná docházka do mateřské školy v posledním roce - někde platí až 10 tis. na dítě, když nemají vlastní školku atd.

Odpovězeno: 20. 04. | 11:58Autor: radek

Otázka: Nepřijde Vám poněkud směšné, dotovat zemědělce a zároven od nich vybírat daň ze zemědělské půdy ? Přijde mi logičtější dohnat tento výpadek na dani z nemovitosti.
Proč se domníváte, že když lidé na vesnici tuto daň nebudou platit, budou na tom hůř ?

Jana Juřenčáková : Problém je v tom, že na dani z nemovitostí jsou obce závislé - je výběr jde celý 100% do obce. Pokud tu nastane výpadek, tak to ovlivní obec, stát s tím nechce mít nic společného. Dotace jdou od státu a z EU, takže obce vůbec neví, jak si zemědělci vedou. Dotace podle mě s daní ze zemědělské půdy nemají moc společného.

Odpovězeno: 20. 04. | 12:00Autor: Josef

Otázka: Můžete v krátkosti vysvětlit, v čem konkrétně by obce ztratily...

Jana Juřenčáková : Už jsem uvedla výše, že u některých obcí činí podíl zemědělské daně až 65% z daně z nemovitostí, takže tento propad by nemohl být nahrazen tím, že zastupitelstvo schválí vyšší daň z nemovitostí z budov. A pokud se změnami zákonů vybere méně daní, které se přerozdělují i mezi obce, tak se samozřejmě bude přerozdělovat méně. Chtěli bychom aby tyto výpadky byly nahrazeny např. i podílem ze spotřební daně a garanci státu, že v případě výpadků daňových příjmů obcí na základě změn zákonů budou tyto výpadky obcím dorovnány.

Odpovězeno: 20. 04. | 12:06Autor: memorex

Otázka: vlastnici zemedelske pudy jsou vetisnou lide z venkova, nevadi vam, ze dan z nemovitosti, kterou jim zemedelci proplaci ve forme najmu znovu zdanuji dani z prijmu?

Jana Juřenčáková : Pokud jsem vlastníkem pozemku, který pronajímám zemědělci a platím z něj daň z nemovitostí a nájemce mně ji zaplatí, tak vznikne situace, že na jedné straně mám příjem a na druhé straně v té samé výši výdej, takže nedaním nic. Pokud je ta daň zahrnuta do nájmu, tak pak se stává předmětem zdanění.

Odpovězeno: 20. 04. | 12:10Autor: Pepa

Otázka: Velká firma provozuje svoji činnost v obci, ale sídlo firmy si převedla do Prahy, kde má pouze kancelář a platí tam daně. Jak se to projeví na příjmech obce. Jsou v reformě nějak tyto obce zvýhodněny?

Jana Juřenčáková : Podle platných zákonů už není vliv podle sídla firmy. Pokud je v obci provozovna, kde jsou zaměstnání lidé, tak obec má podle těchto zaměstnanců na katastru obce tzv. motivační prvek z daně z příjmů ze závislé činnosti, tj. podíl z 1,5% ze závislé činnosti. Je to cca 400 Kč na 1 zaměstnance za rok, takže nic moc. Jinak firma bez ohledu na sídlo firmy odvádí daň z příjmů právnických osob do státního rozpočtu a odtud se obcím převádí podle počtu obyvatel a stanoveného koeficientu podle počtu obyvatel určitá část do obecního rozpočtu, tzn. počet obyvatel a velikost obce podle počtu obyvatel ovlivňuje daňové příjmy obce.

 

Právě se děje

Další zprávy