Živě ze sjezdu ČSSD: Hladký průběh, až na jednu výjimku

Reportéři Aktuálně.cz
21. 3. 2009 19:29
Čeští socialisté mají od dnešního odpoledne nové vedení
Jana Vaňhová nebyla místopředsedkyní strany zvolena ani ve druhém kole hlasování.
Jana Vaňhová nebyla místopředsedkyní strany zvolena ani ve druhém kole hlasování. | Foto: Ondřej Besperát

Praha -  Druhý den sjezdu ČSSD běžel takřka jako na drátkách.

Delegáti zvolili nové vedení strany, tedy až na jednu výjimku, kterou se stala Jana Vaňhová.

Přečtěte si, co se během soboty dělo v Průmyslovém paláci na pražském Výstavišti. Dění jsme sledovali minutu po minutě.

Jak probíhala volby předsednictva:

19:17 - Dnešní část sjezdu byla ukončena. Jednání bude pokračovat zítra volbou místopředsedkyně.

19:06 - Podle neoficiálních informací by pražskou kandidátkou mohla být Kateřina Kalistová, bývalá náměstkyně ministra kultury Vítězslava Jandáka. V tuto chvíli se vyjednává o její podpoře.

18:53 - Podle kuloráních informací nyní vedení krajů hledá nové kandidátky a zjišťuje jejich případnou podporu. Šanci prý ucítila Praha, jejíž šéf Petr Hulinský kandidaturu vzdal. Přemýšlí o nasazení vlastní kandidátky. Hovoří se i o tom, že vlastní kandidátku by mohli nabídnout i mladí sociální demokraté.

Zbývající členka grémia nemusí být podle nových stanov zvolena na sjezdu. Později by ji mohl "dovolit" výkonný výbor.

18:47 - Přestávka na poradu vedení byla prodloužena do půl osmé. Hejtmani nyní vymýšlejí strategii pro druhou volbu.

18:45 - Bývalá místopředsedkyně Jana Vaňhová komentovala svůj neúspěch: "Jsem hejtmanka, hejtmanem není Jaroslav Foldyna.... Vždycky se hledá viník a teď jsem to já." Narážela na fakt, že se v loňských volbách nestal hejtmanem lídr kandidátky Foldyna. To v ČSSD vbudilo emoce, Foldyna nakonec ustoupil.

"Já jsem tady v roli pozorovatele, nejsem Zorro mstitel," reagoval Foldyna.

18:33 - Schází se vedení sjezdu. Řeší, kdy dokončit volbu grémia.

18:31 - Jana Vaňhová nebyla zvolena místopředsedkyní ČSSD. Ve druhém kole získala ještě o sto hlasů méně, než v prvním.

18:28 - Delegáti povečeřeli, každým okamžikem očekávají výsledky druhého kola volby místopředsedkyně Jany Vaňhové. Ta ke zvolení potřebuje přibližně o 20 hlasů více, než v předchozím kole.

Zdeněk Škromach při děkování za zvolení předvedl, že nejen předseda má pěknou ženu.
Zdeněk Škromach při děkování za zvolení předvedl, že nejen předseda má pěknou ženu. | Foto: Ondřej Besperát

17:52 - Zvolení místopředsedové děkují delegátům. "Jsem připraven vám na příštím sjezdu složit účty," řekl Zaorálek. Škromach poděkoval své manželce.

17:49 - Místopředsedy ČSSD se stali všichni nominovaní kromě Jany Vaňhové. Ta nezískala více než polovinu potřebných hlasů a postupuje tak do druhého kola.

17:18 - V mezičase socialisté přijímají rezoluce. Zavázali poslance, aby podporovali taková opatření, která pomohou drobným a středním podnikatelům. Stejně tak by měli prosadit zákon, který převede ostravskou nemocnici ze státu na město a podporovat zvýšení fondu dopravní infrastruktury.

17:13 - Stále se očekávají výsledky volby místopředsedů. Delegáti mezitím ve fukncích potvrdili členy výkonného výboru a kontrolní komise volených kraji.

16:36 - Socialisté začali volit pět místopředsedů. Na tato místa kandidují Roman Onderka, Zdeněk Škromach, Milan Urban, Jana Vaňhová a Lubomír Zaorálek. Podporu od krajských organizací získali i Petr Hulinský, Vítězslav Jandák a Miloslav Vlček, ti se ale kandidatury vzdali.

16:27 - Poslední z kandidátů na funkci místopředsedy Lubomír Zaorálek delegátům slíbil, že pokud ho zvolí, bude spolupracovat se všemi evropskými sociálně demokratickými stranami. Kritizoval také poměry v justici.

16:16 - Svůj kandidátský projev přednesl Milan Urban a po něm Jana Vaňhová. Ta přesvědčuje delegáty o tom, že by ji neměli volit pouze proto, že je jedinou ženou mezi kandidáty, ale proto, že bude bude poctivě hájit zájmy strany.

Bývalý poslanec z Liberecka Michal Kraus mluví s hejtmanem z jižní Moravy Michalem Haškem v pražských kuloárech.
Bývalý poslanec z Liberecka Michal Kraus mluví s hejtmanem z jižní Moravy Michalem Haškem v pražských kuloárech. | Foto: Ondřej Besperát

16:05 - Kandidáti na místopředsedy strany přednášejí své projevy. Nejprve vystoupil brněnský primátor Roman Onderka. Nyní hovoří místopředseda Zdeněk Škromach. "Musíme odstranit modrou bradavici Prahu. Věřím, že i zde vyhrajeme volby," prohlásil.

16:00 - Z volebního výsledku se radovala i manželka staronového předsedy Petra Paroubková: "Ten výsledek byl očekávaný. Ukazuje to demokratičnost strany, je to skvělé. Věřím v to, co manžel dělá a je důležité, že strana také oceňuje, co dělá a věří mu," prohlásila.

15:56 - Na zvolení Jiřího Paroubka reagoval i Bohuslav Sobotka. "Je to silný mandát, mám z toho radost. Osobně to považuji za spravedlivé ohodnocení velkého podílu Jiřího Paroubka na vítězství ČSSD v krajských a senátních volbách."

15:52 - Výsledek Jiřího Paroubka komentoval místopředseda Zdeněk Škromach: "Je to velký úspěch, není to až zase takové překvapení, myslím, že se to dalo očekávat. Je to dobrý nástup do toho období, kde nás čekají troje těžké volby.

15:50 - Funkci prvního místopředsedy obhájil Bohuslav Sobotka. Zvolilo ho 84 procent delegátů. Sobotka ihned po zvolení poděkoval své rodině.

15:42 - Vystupuje stínová ministryně pro ženu a rodinu Anna Čurdová. Ve svém projevu tvrdí, že chce navázat na odkaz Charlotty Masarykové. "Ukažme, že nechceme respektovat mužský šovinismus! Proč mají ženy za stejnou práci méně peněz než muži?" burcovala delegátky. Kritizovala také návrh ministra kultury Václava Jehličky na doživotní nezrušitelný sňatek.

15:32 - Během čekání na výsledky volby statutárního místopředsedy si vzal slovo stínový ministr obrany Petr Hulinský. Lidovecké ministryni obrany Vlastě Parkanové vyčítá, že v armádě panuje velká míra korupce a špatná organizace. "Máme více důstojníků, než vojáků," zmínil.

15:24 - Sociální demokraté přivítali jaro. Všechny delegátky dostaly od organizátorů jako pozornost petrklíč.

15:05 - Začíná volba statutárního místopředsedy. Program je na půl hodiny přerušen.

15:02 - Jediný kandidát na funkci prvního místopředsedy Bohuslav Sobotka přesvědčuje delegáty, aby mu dali hlas. "Pokud mi dáte důvěru, připravím atraktivní a realistický volební program," slibuje. Současně vyloučil vznik velké koalice s ODS po volbách do Poslanecké sněmovny. "Něco takového by zničilo charakter ČSSD a připravilo nás to o budoucnost," prohlásil.

15:00 - "Tak je to slušné, je to velmi slušný výsledek," řekl Aktuálně.cz krátce po vyhlášení výsledků staronový předseda.

14:58 - Předseda volební komise Ryšavý vyhlásil výsledky. Novým předsedou ČSSD je Jiří Paroubek. Volilo ho celkem 410 z 554 delegátů.

14:55 - Podle neoficiálních výsledků získal Jiří Paroubek 74 procent hlasů.

14:44 - Během sčítání hlasů dostal slovo eurokomisař a bývalý premiér ČSSD Vladimír Špidla. Ten hovoří stejně jako většina jeho předřečníků o finanční krizi. "Krize zasáhla mnoho různých systémů. Sociální systémy ovšem fungují a jsou jasnou odpovědí na krizi," pronesl.

14:35 - Většina delegátů včetně Jiřího Paroubka už odvolila. V kuloárech se nyní debatuje o tom, jakou podporu získá. Tipuje se od 60 do 95 procent.

14:21 - Volba začala, delegáti si od předsedy volební komise Ryšavého vyslechli poslední pokyny. Na hlasování mají dvacet minut.

14:19 - Sociální demokracie je podle svého šéfa nejstabilnější politickou silou v Česku. "Pojďme spolu k dalším vítězstvím," nabádal.

Několik desítek vteřin po vyhlášení výsledků volby předsedy strany čeká Jiří Paroubek před kamerou na vstup do Otázek Václava Moravce.
Několik desítek vteřin po vyhlášení výsledků volby předsedy strany čeká Jiří Paroubek před kamerou na vstup do Otázek Václava Moravce. | Foto: Ondřej Besperát

14:16 - Předseda ČSSD odhaluje smělé plány: "Pevně věřím, že i v Praze získáme za rok a půl primátora, nebo - chcete-li - čtrnáctého hejtmana."

14:14 - "Když jsem přišel, strana ztratila sebeúctu a sebevědomí. To jsme změnili. Do roka jsme sehráli vyrovnanou partii s hlavním soupeřem. Dodržujeme hlavní cíle programu, proto nám lidé věří," řekl Paroubek zaplněnému Průmyslovému paláci, za což sklidil potlesk.

14:08 - Slova se ujímá Jiří Paroubek.

14:02 - Předseda volební komise Zdeněk Ryšavý vystoupil k několika poznámkami před volbou. "Znovu vám všem opakuji: kandidáty musíte zakroužkovat."

14:00 - Delegáti se postupně scházejí v sále, organizátoři je seznamují s technickou stránkou volby.

 

Právě se děje

Další zprávy