Nový zástupce Paroubka? Drží slovo, cizí úsměvně komolí

Lenka Smyčková
20. 3. 2009 20:27
Brněnský primátor Roman Onderka je nejžhavější kandidát na šestého místopředsedu sociální demokracie
S Jiřím Paroubkem a Michalem Haškem na brněnské radnici
S Jiřím Paroubkem a Michalem Haškem na brněnské radnici | Foto: www.brno.cz

Brno - Komunální místopředseda - tak nějak by se dal nazvat post, který na víkendovém sjezdu s ČSSD pravděpodobně získá brněnský primátor Roman Onderka.

ČSSD má mít nově šest místopředsedů a její šéf Jiří Paroubek si přeje, aby se jeden z nich soustředil na přípravu komunálních voleb v roce 2010.

„Příští rok nás čekají na jaře volby parlamentní, na podzim pak volby komunální. Potřebujeme někoho, kdo prakticky paralelně bude připravovat druhou volební kampaň," nastínil své představy Paroubek.

"Ano, tohle je pozice, na kterou bych velice rád kandidoval," vzkázal ihned po novinářích třiačtyřicetiletý rodilý Brňan Onderka, který má největší šanci se místopředsedou stát. Nominovalo ho hned dvanáct krajů.

Slovo dělá chlapa

"Je typickým představitelem nové generace politiků profesionálů, kteří sbírali zkušenosti na různých komunálních a regionálních pozicích a výsledky jejich práce a zkušenosti jim umožňují jít výše," říká o Onderkovi jeho náměstek Oliver Pospíšil. 

Do loňských krajských voleb byl Onderka nejvýše postavený neparlamentní politik ČSSD. O postavení, kterým se občas napůl ve vtipu chlubil, ho na sklonku roku připravilo třináct nových oranžových hejtmanů.

Neporazilo ho to. S předsedou hejtmanské asociace - Michalem Haškem v zápětí vytvořili v Brně nepřehlédnutelný sociálnědemokratický tandem.

Roman Onderka
Autor fotografie: Město Brno

Roman Onderka

  • Narozen: 11. 11. 1965 v Brně
  • Stav: rozvedený
  • Děti: 2
  • Vzdělání: středoškolské

Politické funkce:

  • primátor statutárního města Brna
  • stínový ministr dopravy za ČSSD
  • člen předsednictva ČSSD

Předchozí povolání:

  • tajemník dopravy a přepravy pro kraj Jihomoravský a kraj Vysočina u OSŽ
  • vozmistr u Českých drah
  • mechanik v ADASTu Adamov

 

„O co panu Julínkovi jde? O naštvání lidí? Znovu opakuji, že Brno je připraveno převzít Úrazovou nemocnici," hřímal primátor v prosinci před nemocnicí, kterou označil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek za shnilý barák. Na prsou měl stejnou cedulku jako protestující zaměstnanci nemocnice i Michal Hašek: "Úrazovku nedáme".

O tři týdny později už skutečně nemocnice patřila Brnu. „Celý život se řídím tím, že slovo dělá chlapa," holedbá se Onderka.

Nutno říct, že to nejsou tak úplně plané řeči. Za plnění slibů ho chválí i brněnská opozice.

"Ačkoliv má poněkud jiné vidění světa nežli já, mohu o něm říci, že jako jeden z mála  oranžových politiků má poměrně slušnou politickou pověst. Mám na mysli schopnost se dohodnout a poté držet slovo," říká o něm zastupitel za ODS Petr Paulczyński.

Sebevědomý nebo arogantní?

Když se v jedenačtyřiceti letech stal brněnským primátorem, bylo to velké překvapení. Ač volby počtvrté opět vyhrála ODS s rekordním počtem hlasů, koalici nepostavila. ČSSD se na koalici podařilo domluvit s lidovci, zelenými i sdružením Brno 2006.

Roman Onderka začal městu vládnout pevnou rukou, někteří odpůrci tvrdili, že dokonce autoritářsky a ve stylu „one man show".  "Co bych mu vytknul, je poměrně vysoko nastavené sebevědomí a tendence k ironii až mírné aroganci při argumentaci s protivníkem," popisuje Onderku Paulczyński.  

S hejtmanem Michalem Haškem v boji za Úrazovou nemocnici
S hejtmanem Michalem Haškem v boji za Úrazovou nemocnici | Foto: Jan Langer

Podle poslance Jeronýma Tejce, který vedle Onderky působí v brněnské ČSSD už 12 let, ale primátor není k názorům ostatních hluchý.

"Je schopen vnímat názory jiných a diskutovat o nich. Patří k lidem, kteří říkají i nepříjemné věci z očí do očí," chválí kolegu Tejc. "Za dva roky ve funkci primátora dokázal, že je pracovitý a že umí razantně prosazovat politiku sociální demokracie a navíc o ní přesvědčit veřejnost. Není určitě narozdíl od mnoha jiných šedou myší," dodává.

Pracovitost uznává i politický soupeř. "Pokud udrží na uzdě svoje ego a ambice, viděl bych ho ve vedení ČSSD raději než řadu jiných. Je to člověk velmi schopný. Kdybych chtěl nemístně žertovat, řekl bych i všeho," říká Paulczyński.

Vtipy a šrámy

Roman Onderka se rád označuje za brněnského patriota. Je to primátor lidový. Potvrdil to například loni na Silvestra, když v Městském divadle v rámci novoročního veselí omylem vyjel z pódia na nafukovacím pytli po hlavě až do hlediště. „Ještě že máme úrazovku!" zakřičel kdosi z publika.

Někteří Brňané kritizují,  že v čele univerzitního města stojí muž bez vysokoškolského titulu, který kromě češtiny mluví jen rusky. Onderka je ovšem cílevědomý, studuje místní techniku.

S Janem Švejnarem před prezidentskou volbou
S Janem Švejnarem před prezidentskou volbou | Foto: Jan Langer

Mezi novináři o primátorovi kolují vtipné historky. Třeba o tom, jak špatně vyslovuje cizí slova. Při řešení situace v Úrazové nemocnici zásadně a vždy říkal polytraumatům „polotraumata". Vtipy však s chutí vykládá i primátor, v oblibě má také citáty a perličky z brněnské historie. Podle vlastních slov má rád sport, divadlo, hudbu a literaturu.

Onderka už poznal i jinou kritiku, zasáhla jeho rodinu. Starší syn si totiž přivydělával jako herec v pornu. Že jako primátor "nemá soukromí"  pocítil tehdy ženatý primátor i v souvislosti se vztahem  ke své bývalé náměstkyni Barboře Javorové, která byla vdaná. Nakonec vydali společné prohlášení a partnerský vztah přestali tajit. Javorová odstoupila z funkce.

 

Právě se děje

Další zprávy