Klaus u ČSSD:Vláda Bursíků a dalších mi není nejmilejší

Kateřina Eliášová, Eva Benešová
20. 3. 2009 17:45
Prezident poprvé v historii navštívil sjezd ČSSD
Vláda Bursíků? Tu nemusím. Prezident na sjezdu ČSSD.
Vláda Bursíků? Tu nemusím. Prezident na sjezdu ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Prezident Václav Klaus poprvé v historii zavítal na sjezd sociálních demokratů a vysloužil si jejich potlesk.

Ten největší za jednu z prvních vět svého několikaminutového projevu: "Pozvání jsem tentokráte přijal, protože jednání nejstarší demokratické politické strany v České republice, která je nejsilnější opoziční silou, považuji v kontextu událostí poslední doby za důležité."

Potlesk se pak ozval ještě několikrát, analytik Petr Just však o něm ve studiu České televize řekl, že byl častý, ale nijak bouřlivý.

Splnil očekávání

Všeobecně se od slov prezidenta čekalo, že naznačí politické scéně, jak se staví k aktuální situaci, kdy bude za čtyři dny sněmovna na popud opozice hlasovat, zda má padnout koaliční Topolánkova vláda nebo ne.

V projevu se o vládě nezmínil, teprve po setkání o samotě s Jiřím Paroubkem řekl, že je k Topolánkově vládě kritický.

"Já myslím, že vy všichni dobře víte, že s vládou, kde sedí páni Bursíkové a já nebudu raději jmenovat některé další, to zase úplně pro mě nejmilejší není," řekl.

V krizi nestrašit

Prezident v projevu ke sjezdu mluvil hlavně o tom, jak by se politické strany měly dohodnout na věcech, které potřebují občané v časech sílící hospodářské krize.

"Celosvětovou finanční krizi a z ní pramenící hospodářskou recesi jsme sice nevyvolali, ale její důsledky pociťujeme a ještě nějaký čas pociťovat budeme. A protože se tak či onak týká všech sociálních skupin naší společnosti, je třeba hledat společné jmenovatele našich zájmů a při jejich nalézání se oprostit od malicherností, osobních nevraživostí či politikaření, které jsou tak typické pro politické zápasy u nás," uvedl prezident.

Celý projev prezidenta si můžete přečíst ZDE

"Chci naléhavě apelovat - a to jak nalevo, tak napravo - aby žádná z našich klíčových politických stran nepodlehla pokušení zneužít přirozených obav občanů z komplikující se hospodářské situace," řekl dále. "Nepředhánějme se v líčení katastrofických zpráv a scénářů, které ve veřejnosti vzbuzují skeptická očekávání, a tím se na prohlubování hospodářského poklesu významně podílejí."

Komu byla tato slova určena?

"Myslím, že ve vyjádření pana prezidenta hledáte marně něco, čím by podpořil vládní koalici," komentoval je později předseda socialistů Jiří Paroubek.

O samotě s Paroubkem

Poté udělal prezident to, co se také očekávalo - v jednom ze salónků průmyslového paláce se na několik minu s lídrem socialistů o samotě sešel.

O čem se bavili?

Prohodili prý pár slov na téma, proč vlastně Václav Klaus na sjezd přišel. "Já za sebe říkám, že už jsem věděl, že není možné, abych poslal pana kancléře Weigla se zdravicí, jako to bylo v těch posledních letech. Věděl jsem, že varianta je buď nic, anebo sem přijít. A zvolil jsem variantu sem přijít," řekl prezident.

Že by se bavili o mimořádné schůzi sněmovny, kde může padnout vláda, to prezident odmítl.

"Já k tomu žádné silácké výroky dělat nechci," uvedl prezident. Následovala výše uvedená slova na adresu Bursíků a dalších, které prezident ani nechce jmenovat.

 

Právě se děje

Další zprávy