ČSSD nakonec ustoupila, vojenské mise napodruhé prošly

Eva Benešová
4. 2. 2009 21:17
Ruku pro vojáky v zahraničí zvedli i čtyři sociální demokraté. Topolánek si může oddechnout
Foto: Armáda ČR

Praha - Poslanci napodruhé schválili vládní plán zahraničních vojenských misí pro rok 2009.

Poslanecký klub ČSSD na poslední chvíli zrušil usnesení, že jeho členové musejí zvednout ruku proti misím.

Nakonec vyslání vojáků schválilo 105 poslanců, kromě koaličních zákonodárců nakonec byli pro i čtyři sociální demoraté.

V Iráku mise končí

Za hranicemi Česka bude moci v roce 2009 působit celkem 3243 vojáků, více než polovina - konkrétně 1920 - bude připravena jako záloha.

Nejvíce Čechů bude nasazeno do Afghánistánu, kde bude v protiteroristické misi působit 480 osob, v akci Trvalá svoboda sto.

Původně mělo být do této oblasti nasazeno až 645 mužů, na přání opozice však ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) jejich počet snížila.

"S nižšími počty vojáků nemůžeme plnit tolik úkolů, jako s vyššími. Počty jsme stanovili s ohledem na to, aby nebyla ohrožena jejich bezpečnost," vysvětlila.

Česká republika také od nového roku ruší misi v Iráku. "Vzhledem k postupné stabilizaci země je jejich stažení akceptovatelné," dodala ministryně.

Nadále ale budou působit v Pobaltí, Čadu, na Sinajském poloostrově, připraveni budou i na misi v Silách rychlé reakce NATO.

Topolánek: Další mise schválíme jednodušeji

"Jsem rád, že jsme nakonec usnesení schválili a dostáli našim povinnostem v zahraničních misích. Současně mám díky hlasům sociálních demokratů naději, že průchod stejné záležitosti na podzim bude snažší," reagoval ihned po hlasování premiér Mirek Topolánek (ODS).

Koalici nakonec podpořily i dvě rebelující poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová (obě SZ). "Dostaly jsme záruky, že příští rok se budou všechny mise hlasovat jednotlivě a současně bylo přijato usnesení, že poslanci budou průběžně informováni o stahování sil z operace Trvalá svoboda v Afghánistánu," řekla Jakubková.

Díky jejich podpoře nakonec nebyly potřeba hlasy sociálních demokratů, se kterými těsně před hlasováním koalice téměr hodinu vyjednávala. "Dali jsme poslancům volné hlasování. Nakonec naše hlasy nebyly potřeba, koalice většinu měla," komentoval výsledek předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Před Vánoci plán neprošel, Parkanová musela přepisovat

Původní návrh vojenských operací neprošel sněmovnou loni před Vánoci. Opozice byla proti, zdrželi se i koaliční poslanci Ludvík Hovorka (KDU-ČSL), Jakubková a Zubová.

Neprodleně se proto sešla vláda, která vojákům udělila dočasný mandát na 60 dní. Ten by vypršel 1. března. Do té doby musel parlament buď mise schválit, nebo vojáky stáhnout.

Zablokování návrhu vyvolalo mezi koalicí a opozicí ostrou roztržku. Premiér Mirek Topolánek (ODS) obvinil sociální demokraty, že hazardují s lidskými životy.

"Za toto dnešní rozhodnutí se stydím. Stydím se za dnešní hlasování této sněmovny," reagoval emotivně. "Je to mezinárodní ostuda," dodal. Posléze se ale za své výroky omluvil.

 

Právě se děje

Další zprávy